İçeriğe atla

Abdulqawi Yusuf

Abdulqawi Ahmed Yusuf (Somalice: Cabdulqaawi Axmed Yuusuf), 2009'dan beri Uluslararası Adalet Divanı'nda görev yapan Somalili bir avukat ve yargıçtır. 2018'den 2021'e kadar mahkemenin başkanı olarak görev yaptı.

Erken yaşam

Yusuf kuzeydoğudaki Eyl, Puntland kasabasında doğdu. Juris Doktora (Somali Ulusal Üniversitesi) sahibidir ve Cenevre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden uluslararası hukuk alanında doktora derecesine sahiptir. Doktorasından önce, Yusuf İtalya'daki Floransa Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

İyi derecede Somalice, Arapça, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilmektedir.

Kariyer

Yusuf'un önceki pozisyonları arasında şunlar yer almaktadır: Mart 2001'den Ocak 2009'a kadar UNESCO Uluslararası Standartlar ve Hukuk İşleri Ofisi Hukuk Müşaviri ve Direktörü, Hukuk Müşaviri (1994–1998) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) Afrika İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Viyana (1998–2001), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) (1992–1994) Temsilcisi ve New York Ofisi Başkanı ve UNCTAD Hukuk Politikaları Servisi Başkanı (1987–1992), Öğretim Görevlisi Hukuk Somali Ulusal Üniversitesi'nde (1974-1981) ve Cenevre Üniversitesi'nde (1981-1983) ve Deniz Hukuku Üçüncü Birleşmiş Milletler Konferansı'na Somali delegesi(1975–1980). Ayrıca İsviçre, İtalya, Yunanistan ve Fransa'daki bir dizi üniversite ve enstitüde misafir profesör ve öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Yusuf, 1999 yılında Institut de droit International'a seçilmiştir ve halen üyedir. Afrika Uluslararası Hukuk Yıllığı'nın kurucusu ve Genel Editörüdür. Yusuf aynı zamanda Afrika Uluslararası Hukuk Vakfı'nın kurucularından biri ve aynı zamanda yürütme komitesinin başkanıdır. Buna ek olarak, Yusuf'un uluslararası hukukun çeşitli yönleri üzerine birkaç kitap ve çok sayıda makalenin yanı sıra güncel Kuzeydoğu Afrika ve Somali meseleleri hakkında gazetelerde makaleler ve köşe yazıları yazmıştır. Asya Uluslararası Hukuk Yıllığı'nın yayın danışma kurulu üyesi ve Selanik Uluslararası Kamu Hukuku Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler küratörü üyesidir. Ayrıca daha önce özel mahkemede yargıç olarak görev yaptı.Uluslararası Adalet Divanı.

UAD adaleti

6 Şubat 2009 tarihinde Uluslararası Adalet Divanı'nda yargıç olarak atanmıştır. 6 Şubat 2015'te mahkeme başkan yardımcılığına seçildi.

2011'de Yusuf daha sonra Lahey Küresel Adalet Enstitüsü'nün danışma kurulunda yer alacaktı.

6 Şubat 2018'de Yusuf, Uluslararası Adalet Divanı Başkanı olarak atandı. Nijeryalı Taslim Olawale Elias (1982-1985) ve Cezayirli Mohamed Bedjaoui'den (1994-1997) sonra unvanı alan üçüncü Afrikalı oldu.

Dersler

  • Birleşmiş Milletler Görsel-İşitsel Uluslararası Hukuk Kütüphanesi Ders Dizisinde Uluslararası Hukukta Kültürel Miras Kavramı
  • Birleşmiş Milletler Görsel-İşitsel Uluslararası Hukuk Kitaplığı'nın Ders Dizisinde Afrika Birliği'nin Afrika'da Barış ve Güvenliğin Korunmasındaki Rolü
  • Çok taraflılığın güçlendirilmesi ve BM - Güvenlik Konseyi'nin BM Web TV'deki rolü

Yayınlar

  • Panafricanisme et droit International, Académie de droit International de La Haye, ordövr koleksiyonu, 2017.
  • Fikri Mülkiyet ve Uluslararası Ticaret: Gezi Sözleşmesi (C. Correa ile ed.), 3. Baskı (Kluwer Law International, 2016).
  • African Yearbook of International Law, (Kurucu ve Genel Editör), (Cilt 1-21), 1993–2016, Kluwer Law International ve Nijhoff Publishers (Londra, The Hague, Boston).
  • Pan-Afrikanizm ve Uluslararası Hukuk, Brill, Nijhoff, 2014.
  • L'Union africaine: cadre juridique et Institutionnel. Manuel sur l'organisation panafricaine (ed. F. Ouguergouz ile birlikte), Paris: Pedone, 2013.
  • Afrika Birliği: Yasal ve Kurumsal Çerçeve. Pan-Afrika Organizasyonu Üzerine Bir Kılavuz (ed. F. Ouguergouz ile birlikte), Leiden: Nijhoff, 2012.
  • UNESCO/L'action normative à l'UNESCO (ed.), Paris: UNESCO Publishing ve Leiden: Nijhoff, 2007'de standart ayar.
  • Fikri Mülkiyet ve Uluslararası Ticaret: TRIPS Anlaşması (C. Correa ile birlikte), The Hague: Kluwer Law International, 1. baskı, 1998, 2. baskı, 2007.
  • Uluslararası Teknoloji Transferi: Bir Taslak Davranış Kuralları Üzerine Birleşmiş Milletler Müzakerelerinin Kökenleri ve Sonrası (ed. SJ Patel ve P. Roffe ile birlikte), The Hague: Kluwer Law International, 2001.
  • Gelişmekte Olan Devletler İçin Ticaret Tercihlerinin Hukuki Yönleri: Kalkınma İhtiyaçlarının Uluslararası Hukukun Evrimi Üzerindeki Etkisi Üzerine Bir Araştırma, The Hague: Nijhoff Publishers, 1982.

Dış bağlantılar

  • International Herald Tribune'de yayınlanan makaleler
  • UAD Profili

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Adalet Divanı</span> Birleşmiş Milletler yargı organı

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın merkezi Hollanda'nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi amaçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

Martti Koskenniemi, uluslararası avukat ve eski Fin diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Somali bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Somali bayrağı, Afrika ülkesi Somali'nin resmî bayrağıdır. Mohammed Awale Liban tarafından tasarlanan bayrak 12 Ekim 1954'te kabul edilmiştir. İtalyan Somalisi ve Britanya Somalisi'nin birleşmesinin ardından bayrak Somali Cumhuriyeti tarafından kullanılmaya başlandı.

Federal Geçiş Hükûmeti, Somali'nin uluslararası olarak tanınmış hükûmetidir. 2004 yılında Federal Geçiş Parlamentosu tarafından kabul edilen Federal Geçiş Tüzüğü ile kurulmuştur.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2034 sayılı kararı, Uluslararası Adalet Divanı'ya ilgili 19 Ocak 2012 tarihinde alınan bir karardır. Oy birliğiyle alınan kararda istifa eden mahkeme yargıcı Evn Şevket el Hasavane'nin yerine yapılacak yeni üye seçiminin 27 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Becavi</span> Cezayirli diplomat

Muhammed Becavi Cezayirli siyasetçi, hukukçu, bürokrat ve diplomat.

Uzay hukuku, insanoğlunun uzayla ilgili faaliyetlerini düzenleyen hukuk organlarının bütünüdür. Uzay hukuku, tıpkı genel uluslararası hukuk gibi, çeşitli uluslararası antlaşmalar, sözleşmeler, BM'nin GKO kararları ile uluslararası kuruluşların kural ve düzenlemelerinden ibarettir. 'Uzay Hukuku' terimi BM'nin çalışmalarıyla yürürlüğe konan beş ayrı uluslararası anlaşma ve bu anlaşmaların tesis ettiği kural ve kaidelerin bütününü kapsamaktadır. Ayrıca birçok devlet uzay hukukuna dair faaliyetlerini düzenleyen "Ulusal Uzay Yasaları"nı da hayata geçirmiştir. Uzay hukuku alanı kapsamında değerlendirilen bazı önemli konular arasında; Dünya ve uzayda çevrenin korunması, uzay cisimlerinin sebebiyet verdiği hasarların sorumluluğu, anlaşmazlıkların giderilmesi, astronotların kurtarılmasına dair faaliyetler, uzay boşluğundaki potansiyel tehlikeler hakkında bilgi paylaşımı, uzaya dair teknolojilerin kullanımı ve uluslararası işbirliği kuralları sayılabilir. Bu alan uzaya dair faaliyetlerin temel prensiplerini de belirlemiştir. Bu prensipler arasında uzayın tüm insanlığın hizmetindeki bir bölge olarak tanımlanması, uzay boşluğunun devletler arasında ayrımcılık yapılmaksızın keşfi ve kullanım serbestisi ve uzay boşluğunun egemenlik alanı ilan edilemeyeceği gibi temel ilkeler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Luis Padilla Nervo</span> Meksikalı diplomat

Luis Padilla Nervo Meksikalı büyükelçi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun "İşgal Altındaki Azerbaycan Topraklarındaki Durum" başlıklı 62/243 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 14 Mart 2008 tarihinde 62. oturumda Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin olarak kabul ettiği bir karardır. Karar, Dağlık Karabağ'ı ilgilendiren beşinci Birleşmiş Milletler belgesi oldu.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Adalet Divanı’nın yargı yetkisi</span>

Uluslararası Adalet Divanı’nın yargı yetkisi iki yönlüdür: Devletler tarafından kendisine sunulan hukuki nitelikteki uyuşmazlıkları uluslararası hukuka uygun olarak karara bağlamak ve Birleşmiş Milletler organlarının, uzmanlık kuruluşlarının veya böyle bir talepte bulunmaya yetkili bir kuruluşun isteği üzerine hukuki sorunlar hakkında tavsiye niteliğinde danışma görüşleri vermektir. Uluslararası Adalet Divanı’nın gerçek bir zorunlu yargı yetkisi yoktur. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü’ nün 38.maddesi gereğince Divan kendisine sunulmuş olan uyuşmazlıkları hukuka uygun olarak çözmektedir.

Uluslararası insan hakları hukuku, insan haklarını sosyal, bölgesel ve yerel düzeylerde geliştirmek için tasarlanmış uluslararası hukuk bütünüdür. Bir uluslararası hukuk biçimi olarak, uluslararası insan hakları hukuku, öncelikle egemen devletler arasında, üzerinde anlaşmaya varan taraflar arasında bağlayıcı yasal etkiye sahip olmayı amaçlayan antlaşmalardan oluşur; ve geleneksel uluslararası hukuk kapsamındadır. Diğer uluslararası insan hakları belgeleri, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasına, anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve bir siyasi yükümlülük kaynağı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu</span>

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL), uluslararası ticaret ve yatırımı kolaylaştırmaktan sorumlu BM Genel Kurulu'nun (UNGA) bir yan kuruluşudur.

Marc Ancel, Fransız yargıç ve hukuk teorisyeni.