İçeriğe atla

Abdulmelik el-Esmaî

Abdulmelik el-Esmaî
Doğumأبو سعيد عبد الملك ابن قريب الأصمعي الباهلي
740
Basra, Irak
Ölüm828
Basra
MilliyetHalifelik
Diğer ad(lar)ıAbu Saeed ʿAbd al-Malik b. Quraib al-Aṣmaʿī Al-bahili
Tanınma nedeniAsma'iyyat, Fuḥūlat al-Shu’arā’, Book of Distinction, the Book of the Wild Animals
Kariyeri
EtkilendikleriAl-Khalil ibn Ahmad al-Farahidi, Abū 'Amr ibn al-'Ala'
Abdulmelik el-Esmaî
Çağıİslam'ın Altın Çağı
(Abbasi dönemi)
İlgi alanlarıGramer, şiir, doğa bilimi, zooloji

Abdulmelik el-Esmaî (Arapçaأبو سعيد عبد الملك ابن قريب الأصمعي, ʿAbd al-Malik ibn Quraib al-Aṣmaʿī ; 740 Basra - 828), Arap zooloji ve filoloji bilgini.[1]

Eserleri

  1. El-Asmaʿiyyât.[2]
  2. Kitâbü’l-Ḫayl
  3. Kitâbü’n-Nebât.
  4. Fuḥûletü’ş-şuʿarâʾ
  5. El-İştiḳāḳ
  6. Kitâbü’d-Dârât
  7. Kitâbü’l-Eżdâd
  8. Kitâbü’l-Farḳ
  9. Kitâbü Ḫalḳi’l-insân
  10. Kitâbü’l-İbil
  11. Kitâbü’n-Naḫl ve’l-kerm
  12. Kitâbü’ş-Şâʾ
  13. Kitâbü’l-Vuḥûş
  14. Kitâbü’l-Müterâdif Târîḫu’l-ʿArab ḳable’l-İslâm
  15. Kitâbü Nüʿûti’n-nisâʾ
  16. Kitâbü’l-Evḳāt
  17. Kitâbü’s-Silâḥ[3]

Kaynakça

  1. ^ Asma i, al-" in Merriam-Webster's Encyclopedia Of Literature, s. 78
  2. ^ "el-ASMAİYYÂT". TDV İslâm Ansiklopedisi. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2022. 
  3. ^ "ASMAÎ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nakşibendilik, 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.

Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şâfiîlik</span> İslamın bir fıkıh mezhebi

Şafiî mezhebi veya Şafiîlik, İslam dininin dört büyük Sünnî (fıkıh) mezheplerinden birisi. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî olan kurucusu Şafii'den (767-820) alır. Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.

<span class="mw-page-title-main">Enes bin Mâlik</span> Sahabe

Enes bin Mâlik (612-709), İslam Peygamberi Muhammed'in sahabisidir.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Süfyan</span> Kureyşli kabile lideri ve tüccar

Sahr bin Harb bilinen adıyla Ebu Süfyan, Mekke'nin fethi sırasında Müslüman olmuş ve 624-630 yılları arasında Mekke lideri. Tam adı "Ebu Süfyan Sahr bin Harb bin Ümeyye"dir.

<span class="mw-page-title-main">Aişe</span> Muhammedin eşi, Ebu Bekirin kızı

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyr bin Avvâm</span> Muhammedin halası Safiyyenin oğlu, sahabe

Zübeyr bin Avvam ya da Zübeyr bin el-Avvam (Arapça:الزبير بن العوام, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın halası Safiyye'nin oğludur. Cennetle müjdelenen on sahabiden birisidir. Muhammed'in eşi Hatice'nin kardeşinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Güns Kuşatması</span>

Güns Kuşatması veya Kőszeg Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılmıştır.

Belâzürî, 9. yüzyılda yaşamış İran asıllı tarihçi. Doğum yeri ve ailesi hakkında yeterli bilgi yoktur. Farsça'dan Arapça'ya tercümeler yaptığı için İran kökenli olduğu düşünülmektedir. Abbasi halifesi Mütevekkil'in himayesinde bulunduğu bilinmektedir. 80 yaşlarında Bağdat'ta öldü. İbnü'n-Nedîm, onun hafızasını kaybedip akıl hastanesinde öldüğünü söyler.

<span class="mw-page-title-main">Fahreddin er-Râzî</span> İslâm bilgini, fizikçi ve müfessir

Fahreddin er-Râzî, Eş'ari İslâm âlimi, fizikçi ve müfessir.

<span class="mw-page-title-main">Dikenli parmaklık</span> Orta Çağ tahkimatlarında bulunan ve dikey eksende açılan ağır kapı

Dikenli parmaklık veya asma kapı, Orta Çağ kalelerinde bulunan, zincirler vasıtasıyla kaldırılıp indirilen kafesli yapıdaki kapılardı. Kayar kapı adıyla da bilinmektedir.

Abdullah bin Mübarek, Türk asıllı Hanefî fıkıh, hadis ve tefsir bilgini. Tebeut tabiindendir. İlk kırk hadisi yazan kişidir.

Ümmü Külsûm binti Muhammed, d.605-610, ö. 630, Medine), Ümmü Gülsüm veya Ümmü Külsüm olarak bilinir, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah ile Hatice bint Hüveylid'in üçüncü kızıdır. Asıl ismi Ümeyye veya Âmine'dir. İlk olarak Peygamber'in amcası Ebu Leheb'in oğlu Uteybe ile evlenmiş, fakat İslâm'dan sonra Ebu Leheb'in baskısıyla kocası ondan boşanmıştır. Üçüncü halife olacak Osman bin Affan'ın ilk hanımı iken vefat eden ablası Rukayye'den bir sene sonra Hicret'in üçüncü yılında (625) Osman'la evlenmiştir. Bu evliliğin; Osman'ın peygamberle akrabalık bağının kopmasına çok üzülmesinden ötürü Allah tarafından vahiyle nikâhlama yoluyla gerçekleştiği nakledilmiştir. Hiç çocuğu olmadığı halde niçin Ümmü Külsûm diye anıldığı belirsizdir. Hicret'in dokuzuncu yılında (630) öldü.

Bu sayfada İslam dininin peygamberi Muhammed’in İslamı ilk tebliğinden ölümüne kadarki süreçte bizzat katıldığı veya katılmayıp emrini verdiği askeri harekatların listesi bulunmaktadır.

<i>TDV İslâm Ansiklopedisi</i> Ansiklopedi

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.

<span class="mw-page-title-main">Reşidîler</span>

Reşidîler, Arap Yarımadası'nda 1835-1921 yılları arasında Hail merkezli Cebel Şammar Emirliği'ni idare eden Arap hanedan.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki medreseler listesi</span>

Bu maddede, İstanbul'daki kayda değer medreseler listelenmektedir.

Huzaa, güçlü Kelb ve Tanukhid da dahil olmak üzere, esas olarak Suriye ve kuzeybatı Arabistan'da yoğunlaşan, en azından 4. yüzyıldan, Bizans yönetimi zamanında, 12. yüzyıla kadar, erken İslam döneminde bir Arap kabile konfederasyonuydu. Suriye merkezli Emevi Halifeliği'nin (661-750) ilk halifeleri altında, Huzaa kabilesi, yönetim ve askeri alanda ayrıcalıklı bir konuma sahipti. İkinci Fitne (683-692) döneminde, Yemen'deki rakipleri olan Kays kabilesine karşı Yemen fraksiyonu olarak Güney Arabistan ve diğer kabilelerle ittifak kurdular. Bu ittifakı kurarken, Huzaa'nın liderleri, kuzey Arap ataları Ma'ad'ı bir kenara bırakarak, soylarını Güney Arap Himyer'e göre yeniden düzenlediler ve bu, ilk İslam alimleri arasında yüzyıllarca süren tartışmalara yol açtı.

İbn Maḍā veya Ebü’l-Abbâs Dil âlimi, Zâhirî fakihi ve matematikçidir.