İçeriğe atla

Abdullah al-Ahsan

Abdullah al-Ahsan, İstanbul Şehir Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörüdür.[1] Bundan önce Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Bölümü'nde Karşılaştırmalı Tarih profesörüdür.[2] İslam Konferansı Örgütü'nü belgeledi ve çağdaş Batı ve İslam medeniyetleri arasındaki ilişki yoluyla sömürge sonrası Müslüman dünyasındaki krizleri anlamaya çalıştı.

Eğitim

Abdullah al-Ahsan Pencap Üniversitesi'nden Genel Çalışmalar'da Lisans mezunu ve Quaid-i-Azam Üniversitesi'nden Tarih bölümünde Yüksek Lisans mezunu tamamladı. Kanada'nın Montreal eyaletinde McGill Üniversitesi'nde İslami Araştırmalarda Yüksek Lisans yaptı ve sonunda Michigan Üniversitesi, Ann Arbor'de Tarih Doktorasını kazandı.[2]

Bibliyografi

Al-Ahsan hem birçok kitap, monograf ve makaleler yayınlamış, hem de Müslüman dünyasındaki çağdaş meseleler üzerine düzenli bir yazardır. Aljazeera,[3] Turkeyagenda [4] ve Anadolu ajansı gibi noktalarda Keşmir,[5] demokrasi ve insan hakları gibi meseleler hakkında yazmıştır.[6] Kitapları ve makaleleri Arapça, Bengalce, Boşnakça, Türkçe ve Urduca dillerine çevrilmiştir.[7]

Kitaplar

Yayımlar

  • Problems of Eurocentric Views of History: An Examination of Certain Elementary Views about Colonialism in the Muslim World. Al-Shajarah, 18 (1).2013. pp. 35–58.
  • Civilisational conflict, renewal or transformation: potential role of the OIC. Islam and Civilisational Renewal (ICR), 4 (4). 2013. pp. 579–600.
  • Dialogue of civilizations :Islamic and Western perceptions. Al-Shajarah, 16 (2). 2011. pp. 157–179.
  • The Islamist challenge: between "modernization" and intimidation. Al-Shajarah, 15 (2). 2010. pp. 117–148.
  • The clash of civilizations thesis and Muslims: the search for an alternative paradigm. Islamic Studies, 48 (2). 2009. pp. 189–217.

Kaynakça

  1. ^ "PROF. ABDULLAHIL AHSAN | İstanbul Şehir Üniversitesi". www.sehir.edu.tr. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  2. ^ a b "Staff Directory - Abdullah al-Ahsan". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016. 
  3. ^ "Aljazeera page for Abdullah al-Ahsan". Aljazeera. Aljazeera. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  4. ^ "Turkey Agenda author profile: Abdullah al-Ahsan". 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016. 
  5. ^ el-Ahsen, Abdullah (13 Ekim 2016). "Keşmir yanıyor". Anadolu Ajansı. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ al-ahsan. "Opinion- Democracy, Human rights and justice in Bangladesh". Anadolu Agency. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  7. ^ Conference Topic: OIC and its Potential & Prospects. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Sina</span> Fars tıp bilgini ve filozof (980–1037)

İbn Sînâ veya Ebu Ali Sînâ ya da Batılıların söyleyişiyle Avicenna, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilen Fars polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen tabiptir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hüseyin Nasr</span>

Seyyid Hüseyin Nasr, George Washington Üniversitesi'nde İslâmî ilimler uzmanı İranlı profesör, müslüman mütefekkir.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">İslam sanatı</span>

İslam sanatı, İslâm kültürünün büyük bir bölümünü oluşturur. İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir. Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez. Nitekim birçok Hindu, Hristiyan ve Yahudi sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayri müslimdir. Zaman zaman tarihi İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur.

<span class="mw-page-title-main">İslam devleti</span> devlet yönetim biçimi, şeriat yasaları uygulanan devlet

İslam devleti, İslam hukukuna dayalı bir hükumet biçimine sahip bir devlettir. Bir terim olarak, İslam dünyasında çeşitli tarihsel yönetim biçimlerini ve yönetim teorilerini tanımlamak için kullanılmıştır. Arapça "dawlah islāmiyyah" teriminin bir çevirisi olarak Siyasal İslam veya İslamcılık ile bağlantılı modern bir kavramı belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Zübeyr İsyanı</span>

Abdullah bin Zübeyr İsyanı; Yezid'e sadakat yemin etmeyenlerin diğer bir başkanı olan Ebu Bekir'in torunu ve Peygamber'in yakın sahabilerinden Zübeyr bin Avvam'ın oğlu Abdullah bin Zübeyr'in çıkardığı isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmetçilik</span> Müslümanların tek bir İslam devleti altında birliğini veya İslami ilkelere sahip uluslararası bir örgütü savunan siyasi hareket

Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir. Tarihsel olarak, tüm Osmanlı vatandaşlarının birliğini amaçlayan Osmanlıcılıktan sonra Pan-İslamizm, imparatorluktaki Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini önlemek amacıyla Sultan II. Abdülhamid tarafından 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda teşvik edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kadın</span> İslam toplumlarında kadının yeri

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

<span class="mw-page-title-main">Nasr Hâmid Ebû Zeyd</span>

Nasr Hamid Ebu Zeyd, , İslam bilgini ve düşünürü.

Muhammed Şahrur, Suriyeli düşünür ve yazar. Şam Üniversitesi'nin mühendislik bölümünden emekli bir profesördür. İslam üzerine çeşitli eserler kaleme almıştır. 2019 yılında hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri listesi</span>

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye devletler listesi, 1969 yılında kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı'na Birleşmiş Milletler üyesi 56, toplamda 57 bağımsız devlet üyedir. Resmi dini İslam olmayan ancak Müslümanların yaşadığı Hindistan ve Etiyopya ülkelerin birliğe üye olmamasına karşın birliğe üye ülkelerde 2011 yılı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyar Müslüman yaşamaktadır. Rusya ve Tayland gibi kayda değer müslüman nüfusunun yaşadığı bazı ülkeler de gözlemci statüsüyle teşkilatta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Teknoloji Üniversitesi</span> Bangladeş merkezli bir uluslararası üniversite

İslam Teknoloji Üniversitesi (IUT) İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) tarafından yönetilen ve finanse edilen, Gazipur, Bangladeş merkezli bir uluslararası üniversite, eğitim ve araştırma kuruluşu. IUT'nin esas amacı, özellikle mühendislik, teknoloji ve teknik eğitim alanlarında OIC'ye üye ülkelerin insan kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. IUT, OIC'ye üye ülkelerden doğrudan bağış alır ve öğrencilerine öğrenim ücretini, konaklamayı ve sağlık sigortasını kapsayan burslar sunar. Hoş bir mimariye sahip olan kampüs, MIT mezunu Türk mimar Pamir Mehmet tarafından tasarlanmıştır.

Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.

İslam'dan çıkış genellikle bir Müslüman tarafından düşünce, söz veya fiil yoluyla İslam'ın terkidir. İslam'dan dönene mürted denir. Tanıma sadece başka bir dine dönen veya dini tamamen terk edenler değil küfür, sapkınlık veya inançsızlığı ima eden herhangi bir eylem veya söz yoluyla, İslam'ın "temel bir inanç veya akidesini" inkâr edenler de dahildir.

Ümmü Ruman Zeyneb, İslam peygamberi Muhammed'in bir arkadaşıydı. Asıl adı Zeyneb olduğu rivayet edilmiştir. Ebû Bekir’in hanımı ve Âişe’nin annesidir.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

Revizyonist İslam Araştırmaları Okulu, İslami araştırmalarda İslam'ın kökenlerine ilişkin geleneksel Müslüman anlatılarını sorgulayan bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.