İçeriğe atla

Abdullah Tercüman

Anselm Turmeda, daha sonra Abdullah Tercüman[1] (Arapça: عبد الله الترجمان), Müslüman olan Hristiyan bir rahipti.

Fransisken rahibiyken Müslüman oldu ve Tunus'ta Ebu Faris II. Abdülaziz'in hükümdarlığı sırasında Hafsiler Sarayı'nda vezir oldu ve ölümüne kadar bir Müslüman olarak yaşadı. Ramon Llull ile birlikte Katalanca ve Arapça yazan az sayıdaki Orta Çağ yazarlarından biridir ve eserleri her iki dilde de bir klasik olarak kabul edilir. Kitapları Katalanca konuşulan ülkelerde oldukça popülerdi. Eserlerinin çoğu zamanın Hristiyan toplumunu eleştirmektedir.

Hayatı

Eğitimi

Turmeda, 1355'te Palma'da doğdu ve muhtemelen Ciutat limanınında zanaatkar olan bir ailenin tek çocuğuydu. Babası onu altı yaşından itibaren okuttu ve çok geçmeden İncilleri tamamen öğrendi. Mallorca'da dilbilgisi ve mantık okuduktan sonra fizik ve astronomi okumak için Lleida'ya taşındı. 1375'te Fransisken tarikatına girdi. Katalonya'da, Tarragona'da ve özellikle de Sant Francesc de Montblanc manastırında belirli dönemler yaşamış olması çok muhtemeldir. 1379'da diyakoz, 1380'de de rahip olarak atandı. Yirmi beş yaşındayken Bolonya'ya ve muhtemelen Paris'e eğitim görmeye gitti.

Kendisi Bologna'da Nicholas Martel adını verdiği bir öğretmenle tanıştığını söyler. Bu hoca ona Paraklit'in gelecekte gelişine dair inanışı açıklarken İsa'nın "Ben de Baba'dan dileyeceğim ve O, sonsuza dek sizinle birlikte olsun diye size başka bir Yardımcı, Gerçeğin Ruhunu [Paraklit] verecek. Dünya O'nu kabul edemez. Çünkü O'nu ne görür, ne de tanır. Siz O'nu tanıyorsunuz. Çünkü O aranızda yaşıyor ve içinizde olacaktır." kehanetinin gerçek olduğunu, Paraklit'in Müslümanların peygamberinin adı olduğunu ve onun dininin hak olduğunu iddia etti. Kısa süre sonra Mallorca'ya geri döndü.[2]

Müslüman oluşu

Mayorka'ya dönüşünden altı ay sonra Sicilya'ya gitti ve orada beş ay kaldı. 1385'te 35 yaşındayken II. Ebu el-Abbas Ahmed (h.1370-1394) döneminde Tunus'a gitti. Orada yaşayan Hristiyan tüccarlar ve askerler tarafından çok iyi karşılandı. Dört ay sonra, Sultan Ebu'l-Abbas Ahmed'le ilişkisini kolaylaştıran, İslam'a geçmiş Avrupalı kökenli bir doktor Yusufla tanıştı. Turmeda, padişahın bazı Hristiyan tüccarlarla görüşmesinin ardından Kuran'ın telkiniyle din değiştirdiğini anlatıyor. Sultan onu yanına aldı ve korudu. Hacı Muhammed Asaffar'ın kızıyla evlendi. Bu evlilikten bir oğlu dünyaya geldi. Sultan ona tercümanlık ve gümrük şefliği görevini verdi. Tunus'ta tercümanlık da yaptığı için "el tercuman" olarak biliniyordu. Tunus yönetiminde önemli bir görevde bulundu. 1390-1394 yılları arasında Mehdiye kuşatmasında ve diğer askeri seferlerde Tunus hükümdarına eşlik etti.

Kitapları

  • Llibre dels bons amonestaments: Turmeda bunu Tunus'a yerleşmesinden on bir yıl sonrasına, yani Nisan 1398'e tarihlendiriyor. Üç kafiyeli kıta ve ardından kafiyesiz bir kıta halinde düzenlenmiş 428 şiirden oluşur. Önsözünde "Abdalà olarak da bilinen keşiş Anselm Turmeda tarafından Tunus'ta yazıldığı" belirtiliyor. Eser Katalonya'da çok popülerdi ve franselm ("fra [yani keşiş] Anselm'den") olarak adlandırılıyordu.
  • Disputa de l'ase contra Frare Anselm Turmeda sobre la natura e noblesa dels animals: 1417'de Katalanca yazılmış olup orijinal dilinde hiçbir kısmı günümüze ulaşamamıştır. Mevcut Katalanca baskıları, Orta Çağ Fransızca tercümesine dayalı olarak mevcuttur. Engizisyon onu 1583'te yasaklanmış kitaplar listesine koydu ve ortadan kaybolmasına katkıda bulundu. Hem siyasi hem de dini nedenlerden dolayı, 16. yüzyılda Katolik İspanya'nın ortodoksluğuna uymuyordu. Bir eşek ile bir keşiş arasında, insanın hayvanlar üzerindeki üstünlüğü hakkında tartışan ve her biri kendi türünü savunan bir anlaşmazlığı konu alıyor. Sonunda erkekler kazanır çünkü Mesih bir erkekte enkarne olmuştur. Ancak eser her yönüyle insanlığa karşı son derece eleştireldir: dini, ahlaki, politik vb.
  • Tuhfetu'l Erib: Hristiyanlığa karşı yazılan önemli reddiyelerden biri olup müellif eserin birinci bölümünde İspanya'daki yaşamını, İslâmiyet'i benimsemesini, ikinci bölümde Tunus'ta geçen hayatını ve Hafsî sultanının dönemini anlatmakta, üçüncü bölümde Hristiyanlığı eleştirmektedir. Eser birçok defa basılmış (Tunus 1290; Kahire 1295; Roma 1971; nşr. Ömer Vefîk ed-Dâûk, Beyrut 1408/1988), Osmanlı Türkçesine ve Farsça, Fransızca, İspanyolca, Katalanca, Almanca gibi dillere tercüme edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "TERCÜMAN, Abdullah". TDV İslâm Ansiklopedisi. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  2. ^ "Biografia | Associació d'Escriptors en Llengua Catalana". www.escriptors.cat (Katalanca). 23 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun</span> Arap tarihçi, düşünür ve sosyolog (1332–1406)

İbn Haldun, modern tarihyazımının, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisidir. Ayrıca İslam aleminde Liberalizm ilkelerini kitaplarında bulunduran ilk Müslüman düşünür. Köklü bir aileden geldiği için iyi bir eğitim aldı. Tunus ve Fas'ta devlet görevlerinde bulunduktan sonra Gırnata ve Mısır'da çalıştı. Kuzey Afrika'nın o dönem istikrarsız ve entrikalarla dolu siyasal yaşamı 2 yıl hapiste yatmasına neden oldu. Bedevi kabilelerini çok iyi tanımasından dolayı aranan bir devlet adamı ve danışman oldu. Mısır'da 6 defa Maliki kadılığı yaptı. Şam'ı işgal eden Timur ile görüşmesi bir fatih ile bir bilginin ilginç buluşması olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">İbn Battuta</span> Arap Mağribî seyyah ve kâşif (1304–1369)

İbn-i Battuta, Orta Çağ'da yaşamış olan Berberî Mağrip bilgini, kaşifi ve seyyahıdır. Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Battuta, büyük ölçüde modern öncesi tarihte diğer tüm ünlü kaşiflerden daha fazla seyahat etmiş, toplam 117.000 km ile Zheng He'yi yaklaşık 50.000 km ve Marco Polo'yu da 24.000 km ile geride bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<i>Lanetli Avlu</i> İvo Andriçin 1954 yılında yazdığı bir roman

Lanetli Avlu, İvo Andriç'in 1954 yılında yazdığı bir romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Assisili Francesco</span> Katolik aziz ve Fransisken Tarikatının kurucusu

Assisili Fransis, bir İtalyan Katolik aziz, mistik ve tarikat kurucusu. Fransis, Hristiyanlığın en saygı duyulan dini figürlerinden biridir.

İslam tıbbı, İslam peygamberi Muhammed dönemindeki geleneksel Arap tıbbından olduğu kadar, Eski Roma tıbbı Unani'den, Eski Hint tıbbı Ayurveda'dan ve Eski İran tıbbından etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selmân-ı Fârisî</span> Fars asıllı sahabe

Selman-ı Farisi, Fars sahabe.

İbnü'l-Baytâr ya da tam künyesi ile Ebû Muhammed Ziyâüddîn Abdullah bin Ahmed el-Aşşâb el-Mâlekî Arap bilim insanı, botanikçi, eczacı ve hekim. Endülüs'ün en önemli bilim adamlarından olan İbn Baytar, İslam'ın Altın Çağı'nın ve Müslüman Tarım Devrimi'nin en büyük eczacı ve botanikçilerinden biri sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiril ve Methodios</span>

Kiril ve Methodios MS 9. yüzyılda Selanik'te doğmuş olan Bizanslı Yunan kardeşler, Moravya ve Panonya'da Slavlar arasında Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan misyonerler. Misyonerlik görevleri sayesinde Slav halklarının kültürel gelişmelerini etkilemiş ve “Slavların Önderleri” unvanına layık görülmüşlerdir. Glagolitik alfabeyi geliştirmişlerdir. Bu alfabe Eski Slav dilinin yazılabilmesi için geliştirilen ilk alfabedir. Kiril alfabesi bu alfabeyi temel almıştır ve bugün Slav dillerinde kullanılmaktadır. Ölümlerinden sonra Slav halkları arasındaki çalışmalarına öğrencileri tarafından devam edilmiştir. Ortodoks Kilisesince iki kardeş de “Havarilere denk” aziz ilan edilmiştir. 1880 yılında Papa XIII. Leo kardeşlerin bayramını Roma Katolik Kilisesi takvimine dahil etmiş, 1980 yılında ise Papa II. İoannes Pavlus kardeşleri Benedict ile birlikte Avrupa'nın koruyucuları ilan etmiştir.

Johann (Hans) Schiltberger Alman asker, seyyah ve yazardı. Soylu bir ailenin üyesiydi, muhtemelen Münih ve Freising arasında bulunan Hollern'de doğmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Hafsîler</span> Hafsîler, 1229-1574 yılları arasında Tunusta hüküm sürmüş Berberi hanedan

Hafsîler, 1228-1574 yılları arasında Tunus'ta hüküm sürmüş Berberi hanedan.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

Sultan Barsbay tam ismiyle Malik Eşref Ebu-Nasır Seyfeddin Barsbay, 1422 - 1438 döneminde saltanat süren Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memluk Devleti hükümdarı. Saltanat döneminde Memluklu Devleti en geniş sınırlarına erişmiş ve Mezopotamya'da El Cezire ve Hicaz Memluklu Devletine bağlı ülkeler haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya'da Müslümanların tarihi</span>

Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, 7. yüzyılda Kuzey Afrika'da gelişmiş olan Arap-Berber asıllı Müslümanların İtalya'nın Akdeniz adaları ve İtalya yarımadasının özellikle güneyini ellerine geçirip buraların Müslümanlar tarafından idare edilmesi ve bu süreçte söz konusuydu. Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, yerel halkın bir kısmının Müslüman olması sürecini de ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Loyolalı İgnatius'un Ruhsal Egzersizleri</span>

Loyola'lı İgnatius'un Ruhsal Egzersizleri, 1522-1524 yılları arasında yazılmıştır ve bir grup Hristiyan meditasyonu, tefekkür ve Loyola’lı İgnatius’un yazdığı dualardan oluşmaktadır. Dört tematik ve süresi değişeken ‘hafta’ya ayrılmıştır ve ortalama 28-30 günlük bir sürede tamamlanmacak şekilde düşünülmüştür. Ruhsal inzivaya çekilmiş katılımcılarının hayatlarında Tanrı’nın iradesini ayırt etmelerine ve İsa’yı takip etmelerindeki kararlılığa yönlendirmede yardımcı olmak niyeti ile hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Massignon</span> Fransız ilahiyatçı (1883-1962)

Louis Massignon Katolik bir İslam alimi ve Katolik-Müslüman karşılıklı anlayışının öncülerindendir. Yirminci yüzyılda Katolik Kilisesi'nin İslam ile ilişkisi konusunda etkili bir figür olmuştur. Bir aziz olarak gördüğü Mahatma Gandhi'nin çalışmalarına giderek daha fazla odaklandı. Ayrıca İslam'ın Katolikler arasında İbrahimi bir inanç olarak kabul edilmesinde de rol oynamıştır. Bazı akademisyenler, onun araştırmalarının, İslam'a ve Müslümanlara duyduğu saygının ve İslami çalışmalarda kilit öğrenciler yetiştirmesinin, İkinci Vatikan Konsili'nde Lumen gentium ve Nostra aetate'de ifade edilen olumlu İslam vizyonunun yolunu büyük ölçüde hazırladığını ileri sürmektedir. Kendisi de bir Katolik olmasına rağmen, İslam'ı içeriden anlamaya çalışmış ve böylece İslam'ın Batı'da nasıl görüldüğü üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur; diğer şeylerin yanı sıra, pastoral Vatikan II bildirisi Nostra aetate'de belgelendiği gibi, Katolik Kilisesi içinde İslam'a karşı daha büyük bir açıklığın yolunu açmıştır.