İçeriğe atla

Abdullah Rıza Ergüven

Abdullah Rıza Ergüven
Doğum1925
Türkiye Avanos, Nevşehir[1]
Ölüm16 Ağustos 2001 (76 yaşında)
İsveç İsveç[1]
MeslekYazar, akademisyen
VatandaşlıkTürk

Abdullah Rıza Ergüven (1925, Avanos - 16 Ağustos 2001, İsveç), Türk ozan, yazar, denemeci, eleştirmen ve filozof.

1952 yılında İstanbul Üniversitesi'nin Türkoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra, resmi bir kurumda çalışırken çeşitli baskılar neticesinde görevinden ayrıldı.[2] 1967'de İsveç'e giderek; 1968 ile 1971 yılları arasında İsveççe öğrenimi gördü. 1972 ile 1977 yılları arasında çevirmenlik yaptıktan sonra, 1978-1990 yılları arasında Stockholm Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, lektör, Türkolog ve araştırmacı olarak çalıştı, 1990 yılında emekli oldu. Varlık ve 7 Gün dergilerinde yazmıştır. 1950'li yıllarda Jülide Gülizar ile kısa evlilik dönemi yaşamıştır.

Çeşitli yayınlarda şiir, çeviri, inceleme, araştırma, eleştiri, deneme ve felsefi yazılarını yayımladı. Yasak Tümceler romanında dine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkûm edildi.[2] Jacques Prévert Charles Baudelaire ve Paul Éluard'dan çeviriler yapmıştır. Abdullah Rıza Ergüven, İsveç'teyken felç oldu[3] ve ardından 2001 yılında hayatını kaybetti.[1]

Bazı eserleri

Kaynakça

  1. ^ a b c Avanos Gazetesi Emrullah Güney'in yazısı 18 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27.10.2011 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ a b Kim Kimdir internet sitesi, "Abdullah Rıza Ergüven" sayfası 17 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27.10.2011 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ Türk Dili Dergisi 77. Sayı (Mart-Nisan 2000) başyazısı 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ISSN 1301-465X 27.10.2011 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

Havva, değişik inançlarda ve İbrahimî dinlerde ilk insan Âdem'in eşidir. Bu dinlere göre tüm insanlar Âdem ve Havva'nın çocuklarıdır. Bazı Batı dillerinde Eski Ahit'ten geldiği şekliyle Eva diye adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Dîvânu Lugâti't-Türk</span> Kâşgarlı Mahmudun yazdığı Türkçe-Arapça sözlük

Kitâbu Dîvânu Lugâti't-Türk Orta Türkçe döneminde Kâşgarlı Mahmud tarafından Bağdat'ta 1072-1074 yılları arasında yazılan Türkçe-Arapça bir sözlüktür.

<span class="mw-page-title-main">Ebru Gündeş</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Ebru Gündeş, Türk şarkıcı, sunucu ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Erlik</span> Türk-Altay mitolojisinde kötülük tanrısı

Erlik Han, Türk ve Altay mitolojisinde kötülük, yeraltı ve yıkım tanrısıdır. Erlik Han, Gök Tanrı'nın oğlu ve eski Türklerin inancı Tengricilik'te yer altı âleminin efendisidir.. Moğollar ise Erleg veya Yerleg derler. Macar mitolojisindeki Ördög ile eşdeğerdir. Ülgen'in kardeşidir. Yer Tengri'nin yeğeni ve Kayra Han'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kayra Han</span> Türk mitolojisinde Gök Tengrinin oğlu, yaratıcı tanrı

Kayra Han, Kayır Han ya da Kayrakan, Oğuzlarda ise Krayir, Türk ve Altay mitolojisinde yer alan yaratıcı ve baş tanrıdır. Altay, Tuva, Hakas ve Yakut mitolojilerinde ön plana çıkmaktadır. Babası ilk Tanrı olan Gök Tengri'dir, annesi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Antonin Artaud</span> Fransız oyuncu

Antoine Marie Joseph Artaud ya da bilinen adıyla Antonin Artaud, Fransız oyun yazarı, oyuncu, yönetmen ve şair. Vahşet Tiyatrosu kavramının kuramcısıdır.

Sema Kaygusuz, Türk yazar. Hikâye, roman ve deneme türünde eser vermektedir.

Mahmut Alınak, yazar, avukat ve Kürt asıllı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Rıza</span> Kürt aşiret reisi

Seyit Rıza veya Pir Seyit Rıza, Alevi-Zaza Dersim Vilayeti’ndeki Şeyh Hasanlılar aşiretine mensup 1937–1938 Dersim İsyanı'nın lideri.

<span class="mw-page-title-main">Lactantius</span>

Lucius Caelius Firmianus Lactantius, erken dönem Hristiyanlık savunucusu ve hatip. Rönesans döneminde kendisi için Hristiyan Cicero denmiştir.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

Sevinç Çokum,, Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Kantürk</span> Türk oyuncu

Turgay Kantürk, Türk tiyatro yönetmeni, şair, yazar, oyuncudur.

Turan Oflazoğlu, Türk oyun yazarı, şair ve eleştirmen.

İslamiyet öncesi Türk edebiyatı ya da Destan dönemi Türk edebiyatı, Türklerin İslamiyeti kabulünden önceki dönemlerde oluşturdukları edebiyata verilen isimdir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı M.Ö 4000'li yıllardan başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul ettiği XI. yüzyıla kadar sürmektedir. Bu dönem edebiyatı genellikle sözlü ürünlerden oluşmuştur ve yazılı ürünler yok denecek kadar azdır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatında M.S VI. yüzyıla kadar olan dönem sözlü edebiyat dönemi olarak adlandırılırken, ilk yazılı eserlerin verilmeye başlamasından sonra yazılı edebiyat dönemi başlamıştır. Eski Türklere ait olan en eski yazılı belgeler ise Orhun Yazıtları'dır Bu yazıtlar Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Genel olarak Orhun Yazıtları'ndan önceki dönem sözlü edebiyat, sonrası ise yazılı edebiyat olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Birol Kutadgu</span>

Birol Kutadgu, Türk ressam.