İçeriğe atla

Abdullah Işıklar

Abdullah Işıklar
Doğum1933
Adıyaman, Türkiye
Ölüm29 Eylül 2020 (87 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği
MilliyetTürkiye Cumhuriyeti
MeslekGazeteci, Köşe Yazarı
Etkin yıllar1952-2020

Abdullah Işıklar (1933, Adıyaman - 29 Eylül 2020, İstanbul), Türk gazeteci ve köşe yazarı.[1]

Yaşamı

Işıklar 1933'te Adıyaman'da doğdu. Mesleğe 1952'de Büyük Doğu gazetesinde başladı. Uzun yıllar Yeni Sabah gazetesinde polis, adliye muhabiri olarak çalıştı. 1950'li yılların sonunda kurduğu Fetih gazetesini 1960 İhtilali dönemine kadar çıkardı. Bu dönemin birçok ilmi ve sanatçı kişiliği ile tanışması bu vasıta ile oldu. Işıklar'ın ayrıca Cağaloğlu'nda kurduğu eğitim durağı olmuş kitapçı dükkanının müdavimleri arasında; Eşref Edip Fergan, Bekir Sadak, Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti ve Sezai Karakoç gibi tasavvuf edebiyatının önemli isimleri vardı.[2]

Ölümü

Işıklar 29 Eylül 2020'de İstanbul'da 87 yaşında vefat etti. Cenazesi Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ ""Babıali'de Bir Arif: Abdullah Işıklar"". Kanal 7 Haber. 11 Mart 2017. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2020. 
  2. ^ "Abdullah Amca'nın tabure zaferi". Hürriyet Gazetesi. 16 Ocak 2020. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2020. 
  3. ^ "Babıali'nin usta ismi Abdullah Işıklar hayatını kaybetti". Karar Gazetesi. 30 Eylül 2020. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Hürriyet Daily News Türkiye'nin ilk İngilizce gazetesi.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Erim</span> 13. Türkiye başbakanı

İsmail Nihat Erim, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili olarak siyaset yapan Erim, 1948-50 yılları arasında bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev aldı. 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucunda 68 yaşında öldü.

Yeni Şafak, sosyal muhafazakâr ve İslamcı bir günlük gazete. Yayın hayatının ilk dönemlerinde İslamcı ve liberal yazarların bir arada bulunmasıyla öne çıkan gazetedir. Albayrak Medya Grubu grubu bünyesinde yer alan gazete, 23 Ocak 1995 yılında yayın hayatına başlamıştır.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Balbay</span> Türk gazeteci, yazar ve politikacı

Mustafa Ali Balbay, Türk gazeteci, siyasetçi ve yazar.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Irmak</span> 17. Türkiye başbakanı

Mahmut Sadi Irmak, Türk tıp doktoru ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 17. Başbakanı. Osmanlı vatandaşı olarak doğmuş son Türkiye Başbakanıdır.

Türkiye, Enver Ören tarafından 22 Nisan 1970 tarihinde Hakikat adıyla yayımlanmaya başlanan günlük gazete. İhlas Holding'in bir parçasıdır ve holdingin ilk kurumudur. 30 Mart 1972 günü Türkiye ismiyle yayın hayatına devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Noradunkyan</span> Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı

Gabriyel (Kapriel) Efendi Noradunkyan, Hariciye Nazırlığı, Babıali Hukuk Müşavirliği gibi yüksek düzeyde görevlerde bulunmuş Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı. Ayrıca Paris Barış Konferansı ve Lozan Barış Konferansı'nda Ermenileri temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Araz</span>

Fatma Nezihe Araz;, Türk yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Çınar</span> Türk devlet adamı

Hüseyin Vasıf Çınar, Türk öğretmen, gazeteci, siyasetçi ve diplomattır.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

Ali Bayramoğlu,, Türk siyaset bilimci, akademisyen, gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Ziya Kozanoğlu</span>

Abdullah Ziya Kozanoğlu, Türk mimar, müteahhit, romancı, çizgi-roman yazarı, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünün 10. başkanıdır. Manken ve oyuncu Yasemin Kozanoğlu’nun dedesidir

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Paşa</span>

Hasan Fehmi Paşa Osmanlı Devleti'nde valilik, çeşitli nazırlıklar ve adalet kurumlarında görev yapmış bir Osmanlı devlet adamı ve avukat.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

Yurt Gazetesi, Türkiye'de basılan ulusal günlük bir gazete ve internet sitesidir. 29 Ocak 2012'de yayına başladı. Fiyatı 1,5 liradır. Gazetenin Genel Yayın yönetmeni Bilal Başer, İstanbul temsilcisi Abdullah Ağırkan'dır.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

Hazal Ocak, Türk muhabir ve gazeteci.