İçeriğe atla

Abdullah Avad el-Cüheni

Şeyh Abdullah Avad el-Cüheni (Arapça : عبد الله عواد الجهني), Mescid-i Haram imamlarından biridir. Medine İslam Üniversitesi Kuran Fakültesi'nden lisans derecesi ve Mekke'deki Ümmü'l-Kura Üniversitesi'nden doktora (Ph.D) derecesi vardır.

Cüheni 2005'ten beri Mekke'de Ramazan ayında teravih namazlarına imam etmekte ve duygusal Kur'an okuma tarzı ile tanınmaktadır. Sesi geniş çapta kaydedildi ve çeşitli topluluklar tarafından uluslararası olarak dağıtıldı.[1]

Kişisel hayat

Cüheni'nin 3 erkek ve 2 kız kardeşi bulunmaktadır.

En küçük oğul olarak 1976 yılında Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde dünyaya geldi.

Küçük yaşta Kuran'ı anne ve babasının yardımıyla ezberledi ve Kuran ezberleme, okuma yarışmasına katıldı ve birinci oldu.

Evlidir, 2 oğlu (Muhammed, Abdul Aziz) ve 2 kızı vardır.

Kariyer

Medine'deyken Öğretmen Hazırlık Okulu'ndan [Öğretim Okulu] mezun oldu.

Medine'nin batısında bir Mescidde Kuran'ın öğretisini ve ezberlenmesini denetliyordu.

Onun ilk Salah yılında Mescid-i Nebevi 1998 yılında. Medine'deki en büyük Mescitlerden birinde namaz kılmaya tayin edilmişti, ancak Kral Abdullah onu Mescid-i Nebevî'de Salah'ı yönetmesi için atadı.

Temmuz 2007'de Mescid-i Haram'a imam olarak atandı.

İslam dünyasının en büyük mescitlerinin tek imamı olarak kabul edilir. Kendisi veya imamı: Mekke'de Mescid-i Haram, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kuba Mescidi ve Kıble Mescidi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Archived copy". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miraç</span> İslam inancında Muhammed tarafından gerçekleştirilmiş olan öte âlem yolculuğu

Miraç ; İslam dini anlatımlarında, Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir. Rivayetler; Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş (isra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Mihrap</span>

Mihrap, camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Aksa</span> Kudüsteki Tapınak Dağının tepesindeki İslami dini kompleks

Mescid-i Aksa, Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan 144 dönümlük alan.

<span class="mw-page-title-main">Kıble</span> namaz ibadeti için yönelinen yer (Kâbe)

Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Ümmü Mektum</span> İslam peygamberi Muhammedin sahabesi (? - 636)

Abdullah bin Ümmü Mektum, İslam peygamberi Muhammed'in gözleri görmeyen sahabesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Nebevî</span>

Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi, Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber Mescidi"dir. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir.

İlk Müslümanlar, İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mâlik bin Enes</span> Mâlikî mezhebinin kurucusu ve imamı olan din bilgini

Mâlik bin Enes, Mâliki mezhebinin kurucusu, müctehid ve muhaddis.

<span class="mw-page-title-main">Bedir Muharebesi</span> İslam tarihinde Müslümanlar ile Mekkeli paganların yaptığı ilk savaş

Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır. Müslüman ordusu, Ebu Cehil'in önderlik ettiği Kureyş ordusunu savaş meydanında mağlup etmiş, Ebu Cehil de dahil olmak üzere toplam 70 Kureyşli ölmüştür. Bu muharebe, Müslümanların yaptığı ve kazandığı ilk savaştır. Savaş sonrası Kureyşlilerin başına geçen Muhammed'in kayınbabası Ebu Süfyan, Müslümanlardan intikam almak için yemin etmiş ve Kureyşli paganlar ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar hız kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Haram</span> Mekkede Kâbeyi çevreleyen İslam Dininin en büyük camii

Mescid-i Haram, Mekke'de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.

Mescid-i Kıbleteyn, Medine'nin Kuzeybatısında Vebere Harresi denilen mevkide bulunan mescit. Tamlama, İki Kıbleli Mescid anlamına gelmektedir. Mescid-i Nebevî'ye 5 km uzaklıktadır. İlk adı, içinde bulunduğu bölgede yerleşik olan kabile dolayısıyla Benî Selime Mescidi'dir.

Müfessir, tefsir ile uğraşan ilahiyatçılara verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Kuba Mescidi</span>

Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit.

Kubâ İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı ve İslam tarihindeki ilk mescit olan Kuba Mescidini inşa ettirdiği köy.

<span class="mw-page-title-main">1979 Kâbe Baskını</span>

1979 Kâbe Baskını, 20 Kasım 1979 tarihinde başlayan ve 4 Aralık 1979 tarihine kadar devam eden, Kâbe'de yaşanan silahlı çatışma.

<span class="mw-page-title-main">Cüheyman el-Uteybi</span>

Cüheyman el-Uteybi, Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları kurumunda 18 sene görev yapmış, 1979'daki Kâbe Baskını ile ünlenmiş şiddet yanlısı. İlkokul 4. sınıftan sonra İslam üniversitesine bağlı ortaokula geçmiş, daha ilk senede okulu bırakmıştır. Böylece eğitim hayatı bitmiştir. Menura kentinde Muhammed Abdullah el-Kahtani ile tanışmış, kız kardeşi ile evlenmiştir. Hicri 1400 yılında ünlü Kâbe Baskını için harekete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahir el-Muaykli</span>

Mahir bin Hamad el-Muaykli Mescid-i Haram imamı. 7 Ocak 1969 tarihinde Medine'de doğdu. İkisi erkek, ikisi kız olmak üzere 4 çocuğu var. 2005-2006 yıllarında Mescid-i Nebevî'de teravih namazlarını kıldıran Şeyh Mahir 2008 yılında Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'da teravih namazlarında imamlık yapmaya başladı.2012 yılında Ümmul Kura'da doktorasını tamamladı.15 Temmuz 2016 tarihinde ilk defa Mescid-i Haram'da cuma namazı kıldırdı.

Aşağıdaki taslakta İslam dini ile ilgili çeşitli kavramlar, olaylar, kişiler ve kurumlar yer almaktadır

Hem Sünniler hem de Şiiler, İslam'ın en kutsal üç mekanının sırasıyla Mekke'deki Mescid-i Haram ; Medine'deki Mescid-i Nebevi; ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğu konusunda içtihat birliğindedirler.