İçeriğe atla

Abdullah Şaik

Abdullah Şaik
Abdulla Şaik
DoğumAbdullah Mustafa oğlu Talibzade
24 Şubat 1881(1881-02-24)
Tiflis
Ölüm24 Temmuz 1959 (78 yaşında)
Bakü
MeslekYazar, Şair, Öğretmen
İmza

Abdullah Mustafa oğlu Talibzade ya da bilinen adıyla Abdullah Şaik (Azerice: Abdulla Şaiq, Abdulla Mustafa oğlu Talıbzadə), Azeri yazarı, şair, öğretmen. Azerbaycan çocuk edebiyatı'nın seçkin temsilcilerinden biridir.

Babası Ahund Molla Mustafa din adamıydı. Tahsilini Tiflis'te ve Horasan'da aldı. Rus ve Fars dillerini mükemmel öğrendi. 1901'de Bakü'ye döndü ve 1934'tek öğretmenlik yaptı. Emekliğe ayrıldıktan sonra da sosyal hayata aktif şekilde yer aldı ve hayatının kalan kısmını tamamen sanat faaliyetine hasretti.

Yeni Azerbaycan aydınlarının yetişmesinde bir öğretmen gibi Abdullah Şaik önemli yere sahiptir. Eserleri yanı sıra yeni neslin eğitilmesi için birçok ders kitapları yazdı, Rusça ve Farsça çeviriler yaptı, gazete ve dergi sayfalarında makaleler yayımladı. Döneminde Azerbaycan kültürünü açıklarken anti-Stalinci görüşler ifade etmiş olmasına rağmen, devletten herhangi bir tepki, zulüm vb. gördüğü düşünülmemektedir.[1]

1959'da Bakü'de öldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Abdulla Shaig: Rays from the Same Sun 17 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Azerbaijan International Magazine, Vol. 12.1 (Spring 2004), pp. 40-41.

İlgili Araştırma Makaleleri

Azerin, Azeri bir ses sanatçısıdır. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda solist olarak çocuk şarkıları söylemeye başlayan Azerin, 9 yaşında dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu'nun, 15 yaşında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda Menekşe Korosu'nun solisti oldu. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu olan Azerin; başta İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce, Özbekçe, Kırgızca, Kazakça ve bazı Balkan dilleri olmak üzere birçok dilde şarkı söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Necef Bey Vezirov</span>

Vezirov Necef Bey Fatalı Bey oğlu - Azerbaycan dram yazarı, gazeteçi-yazar, Azerbaycan tiyatrosunun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Cafer Pişevari</span>

Seyid Cafer Pişeveri,, İranlı Azeri. İran'ın ilk Marksistlerinden, yenilikçi, gazeteci, yazar ve Azerbaycan Demokrat Fırkası'nin başkanı olarak 1945-46 arasında Tebriz başkentli Marksist Azerbaycan Millî Hükûmeti'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Meşedi Azizbeyov</span>

Meşedi Azim-bey oğlu Azizbeyov Azeri komünist, Bolşevik devrimci ve mühendis. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir ve aynı zamanda ülkesinin ilk Marksistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan kukla tiyatrosu. Tiyatronun repertuvarı okul çağındaki çocuklar içindir. Fakat 1975 yılından bu yana, yetişkinler için de tiyatro gösterileri düzenlenir. Tiyatronun amacı ve değişmez özelliği, ister çocuklar için veya yetişkinler için olsun, tiyatro oyunlarında hep kuklaların kullanılmasıdır. Kuklaların boyutu birkaç santimetre küçüklüğünden, insan boyutunun birkaç katına kadar olabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Müşfik</span> Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog

Mikail Müşfik 1930'larda etkin olan Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Sani Ahundov</span>

Süleyman Sani Ahundov Çarlık Rusyası ve Sovyet dönemi Azeri şairi ve yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mir Celal Paşayev</span>

Mir Celal Paşayev(Azerice: Mir Cəlal Paşayev; d. 26 Nisan 1908, Halhal, İran - ö. 28 Eylül 1978, Bakü), yazılarını yazarken kullandığı Mir Celal adıyla da bilinen Azerbaycanlı yazar ve edebi eleştirmen. Şu anki Azerbaycan first ladysi olan Mehriban Aliyeva'nın dedesi.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Abdulla</span> Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı ve yazar

Kamal Abdulla veya Kamal Mehdi oğlu Abdullayev, Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı, yazar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin asil üyesi, Bakü Slav Üniversitesi Rektörü (2000-2014), Azerbaycan Milli İlimler Akademisi İnsani ve Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri (2010-2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Milletlerarası, Çok Kültürlülük ve Dinî Konularda Devlet Müşaviri (2014-2017), Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı "Türkologiya" dergisinin editörü, Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı Başkanı; Bakü Uluslararası Multikulturalizm (Çokkültürlülük) Merkezinin Mütevelli Heyet Başkanı, birinci derece devlet müsteşarı.

Eldar Tağızade, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk Anıtı (Bakü)</span> Azerbaycanda bir anıt

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan bir anıttır.

Bakıhanovlar, Azerbaycan'ın tanınmış soylu hanedan ailelerinden biri. Hanedanın temsilcileri, 1718 yılında kurulup 1747 ile 1806 yılları arasında bağımsız olan Bakü Hanlığı'nı yönetmiştir.

İbrahim Bey Azer, Azerbaycanlı şairdir. “Azər” takma adıyla şiirler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Talıbzade</span>

Ahund Mustafa Ahund Süleyman oğlu Talıbzade dini bir şahsiyet, ahund, Tiflis gazisinin vekili ve Transkafkasya Şeyhülislamıydı.