İçeriğe atla

Abdulla Ağa Bakıhanov

Abdulla Ağa Bakıhanov
Abdulla ağa Bakıxanov
Doğum21 Haziran 1824(1824-06-21)
Tiflis
Ölüm20 Temmuz 1879 (55 yaşında)
Tiflis
Meslekasker
Ebeveyn
  • II. Mirza Muhammed Han (baba)

Abdulla Ağa Bakıhanov[a] Rus İmparatorluk Ordusu'nda tümgeneral olarak hizmet etmiş bir Azerbaycanlı asker. Azerbaycanlı yazar ve eğitimci Abbasgulu Bakıhanov'un erkek kardeşiydi.

Hayatı

Abdulla Ağa Bakıhanov, 1824'te 3. Bakü Hanı II. Mirza Muhammed Han'ın ailesinde doğmuştur.[2] Kafkas Ordusunun süvari tümeninde görev yapmış ve 1843'ten itibaren subay olmuştur. 1859'da albaylığa, 1 Ocak 1871'de tümgeneralliğe terfi etmiştir. Kafkas Savaşı ve 93 Harbi'nde savaşmıştır. 1850–1870 yıllarında Kuba şehrinde kalıtsal mülklerinde yaşamış, bölgenin büyük toprak sahiplerinden biri olmuştur ve kendi köylüleri arasında eğitim faaliyetleriyle uğraşmıştır. Azerbaycan dilinde ilk gazete olan Ekinci gazetesinin dağıtılmasına Hasan Bey Zerdabi'ye yardım etmiştir.[3]

Bakıhanov, Mayıs 1876'ya kadar Kafkas Ordusunun başkomutanının emrindeydi. 20 Temmuz 1879'da Tümgeneral Abdulla ağa Bakıhanov Tiflis'te vefat etmiştir. 24 Temmuz'da Bakıhanov'ın arkadaşları, cesedinin bir Şii camisinden bir Müslüman mezarlığına götürülmesine izin verilmesini talep etmiştir.[4][5]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ AzericeAbdulla ağa Bakıxanov; "Bakıhanov", "Bakı-Hanov"dan türemiştir. Bakü hanlarına atıftır. Ruslaştırılmış bir isimdir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Storey, Charles Ambrose (1970). Persian Literature: v.1: A Bio-bibliographical Survey. Luzac Publishing Ltd. s. 428. ISBN 978-0718901417. 
  2. ^ Акты, собранные Кавказской археографической комиссией / Под ред. Ад. Берже. — Тифлис: Типография Главного Управления Наместника Кавказского, 1873.
  3. ^ Геюшева, З. Б. Современники о Г. Зардаби. Baku: Elm. s. 225. 
  4. ^ Волков, С. В. (2009). енералитет Российской империи. Энциклопедический словарь генералов и адмиралов от Петра I до Николая II. 1. Центрполиграф. s. 98. 
  5. ^ Гогитидзе, Мамука Гогитидзе (2007). Военная элита Кавказа. Генералы и адмириалы из Грузии. Tiflis: Научно-исследовательский центр истории грузинско-кавказских отношении. s. 71. 

Bibliyografi

  • Список генералам по старшинству. Saint Petersburg: Ministry of War of the Russian Empire. 1871. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Hanlığı</span>

Bakü Hanlığı, 1718-1806 yıllar arasında Azerbaycanın doğusunda hüküm süren bir hanlık.

<span class="mw-page-title-main">Abbasgulu Ağa Bakıhanov</span>

Abbasgulu Ağa Bakıhanov Azerbaycanlı bilim insanı, tarihçi, şair, Azerbaycan'daki eğitimcilik hareketin ilk önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1723-1727 yılları arasında yapılmış savaş

1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile çöküş devrine girmiş olan İran'daki Safevî Devleti, ardından ise İsfahan'ı ele geçirerek İran'a egemen olan Afgan Hotakîler arasında süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1578-1590 yılları arasında yapılmış savaş

1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında tüm Kafkaslar ile Güney Azerbaycan'da cereyan eden ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han</span> Gence Hanı

Cevad Han veya Cevad Han Ziyadoğlu-Kaçar Kaçar hanedanından büyük bir Azerbaycan generali, İran devletinin ordu komutanı, devlet adamı, Gence Hanlığı'nın son hükümdarıdır. Gence şehrini 1786'dan beri yöneten Cevad Han Ziyadoğlu, 3-4 Ocak 1804 gecesi General Pavel Sisianov önderliğinde şehri uzun süre kuşatan işgalci Rus birlikleriyle yapılan kanlı savaşta kahramanca şehit düştü.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, resmi olarak tam adıyla - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 22 Haziran 1941'de Almanya'nın savaş ilanından sonra Sovyetler Birliği ile birlikte II.Dünya Savaşı'na girdi. Azerbaycan'ın petrol sahaları, SSCB'nin Kafkasya petrolüne aşırı bağımlılığı nedeniyle Almanları cezbediyordu - bu, Kafkasya Savaşı sırasında Bakü'deki petrol yataklarını ele geçirmeye çalışan Alman seferlerine zemin hazırladı. Azerbaycan'ın petrolü Sovyet zaferi açısından etkili bir şekilde belirleyiciydi. Azerbaycan vatandaşı 600.000'den fazla kişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'den 1945'e kadar İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu tarafından askere alındı.

Bakıhanovlar, Azerbaycan'ın tanınmış soylu hanedan ailelerinden biri. Hanedanın temsilcileri, 1718 yılında kurulup 1747 ile 1806 yılları arasında bağımsız olan Bakü Hanlığı'nı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulhamid Bey Kaytabaşı</span>

Abdulhamid Bey Kaydabaşı, asker, Rus İmparatorluğu Yarbayı, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin Tümgenerali ve 1919-1920 yılları arasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Habib Bey Selimov</span>

Selimov Hebib Bey Hacı Yusuf oğlu Tümgeneral, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı, “Asgeran Savaşı Kahramanı” olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samet Saygın</span> Türk asker

Samet Saygın ve ya Samet bey Refibeyli Azerbaycanlı ve Türk asker, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Yarbay'ı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Tümgeneral'i (1948). Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde General rütbesini alan ilk Azerbaycanlı'dır. Türkiye'de Soyadı Kanunu kabul edildikten sonra Saygın soyadını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis'in Zaptı (1578)</span>

Tiflis'in Zaptı, 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda evre. Safevî ordusunu Çıldır Muharebesi'nde kesin bir yenilgiye uğratan Osmanlı ordusu'nun ileri harekâtını sürdürerek 24 Ağustos 1578'de Tiflis'i zaptetti. Bu sayede, Tiflis'te 1606 yılına kadar süren Osmanlı egemenliği başladı.

Tiflis'in Zaptı, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Şahverdi han Ziyadhanov</span>

Şahverdi Han Ziyadhanov veya Şahverdi Han Ziyadhan Çarlık ordusunun ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusunun bir subayı, İsmail Han Ziyadkhanov'un kardeşi.

Gennadi Nikolayeviç Tarhanov, Rus ve Azerbaycanlı askeri lider, askerî mühendis ve korgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Caferkulu Ağa Cevanşir</span>

Caferkulu Han Muhammed Hasan Ağa oğlu Sarıcalı-Cevanşir Azerbaycanlı bir şair ve halk figürüydü, Rus Ordusunun tümgeneraliydi.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Bey İsmailov</span>

Reşid bey Esad bey oğlu İsmailov, Azerbaycanlı tarihçi, gazeteci ve eğitimci. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Hükûmeti'nin büro müdürü olmuştur (1919-1920).

<span class="mw-page-title-main">Yusif Ziya Talıbzade</span>

Yusif Ahund Mustafa oğlu Talibzade veya Yusif Talibzade Tiflisi — Azerbaycanlı pedagog, siyasetçi, oyun yazarı, asker.