İçeriğe atla

Abdulaziz Bayındır

Abdulaziz Bayındır
Doğum11 Aralık 1951 (72 yaşında)
Tortum, Erzurum, Türkiye
Meslekİlahiyatçı, yazar
MilliyetTürk
EğitimAtatürk Üniversitesi
KonuKelâm, Fıkıh
Önemli eserKur'an Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Resmî site

Abdulaziz Bayındır (d. 11 Aralık 1951; Tortum, Erzurum), Türk ilâhiyatçı, İslâm hukuku ve fıkıh uzmanı.

Eğitimi

Atatürk Üniversitesi'nin İlâhiyât Fakültesi'nden 1976 yılında mezun oldu.[1] 1984'te Şer’iyye Sicilleri doğrultusunda Osmanlılarda Muhakeme Usulleri başlıklı teziyle İslâm hukuku dalında doktor; 1987'de İslâm iktisâdıyla ilgili çalışmalarıyla da kelâm ve İslâm hukuku dalında doçent oldu. Abdulaziz Bayındır; Arapça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.[1][2]

Kariyeri

1976'dan 1997 yılına kadar İstanbul Müftülüğü'nde çalışarak uzman, müftü yardımcılığı, Fetva Kurulu başkanlığı ve Şer'iyye Sicilleri Arşivi yöneticiliği görevlerini üstlendi. 1993'te Süleymaniye Vakfı'nı kurdu. 1997 yılında İstanbul Müftülüğü'ndeki görevinden ayrılarak İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne geçti. 2003 yılında ise İslâm hukuku alanında profesör oldu. Bu fakültede temel İslam bilimleri adı altında İslam hukuku bölümü başkanlığını yürüttü. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki öğretim üyeliğinden emekli oldu. Halihazırda Süleymaniye Vakfı genel başkanlığını yürütmektedir.[2]

Özel hayatı

Abdulaziz Bayındır, evli ve dört çocuk babasıdır.[2]

Eserleri[3]

Türkçe

Kitaplar

  1. İslâm Muhakeme Usulü (Osmanlı Devri Uygulaması), İstanbul, 1986
  2. Kur'an Işığında Tarikatçılığa Bakış, İstanbul, 1997
  3. Din ve Devlet İlişkileri Teokrasi ve Laiklik, İstanbul, 1999
  4. Duada Evliyayı Aracı Koyma ve Şirk, İstanbul, 2001
  5. Ticaret ve Faiz, İstanbul, 2002
  6. Kur'an Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar, İstanbul, 2005
  7. Risâle-i Nûr eleştirisi, 2011

Katolik Kilisesi’ne Mektup[]

9 Mart 2009 tarihinde Almanya'daki Tübingen Üniversitesi Katolik İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Richard Puza ile birlikte, Vatikan'da Katolik Kilisesine ortak hedef ve ortak görev teklifini içeren bir mektup verilmiştir.

Ortak hedef, “Din ve bilim dengesini kurarak yeni bir çağ, denge çağını başlatmak”.

Ortak görev de “Allah’ın indirdiği kitapları, Allah’ın yarattığı kitapla, yani varlıklar âleminde geçerli kanunlarla birlikte okumak” diye belirlenmiştir.

Yabancı diller

Kur'an Işığında Tarikatçılığa Bakış adlı kitap, Arapça, Azerice, Rusça ve Uygurca olmak üzere birçok dile çevrilmiş olup, bunların bir kısmı söz konusu dilde kitap halinde yayınlanmıştır. Rusçası ise kitap olarak yayınlanmanın yanı sıra, "Müslüman Diyaloğu" genel başlığı altında Moskova'da Rusça yayınlanan "Din ve Bilim" dergisinde Mayıs 2002 – Mayıs 2003 tarihleri arasında yayınlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b "BİYOGRAFİ: Abdülaziz Bayındır Kimdir?". SABAH. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  2. ^ a b c "Abdulaziz Bayındır, Author at Süleymaniye Vakfı". Süleymaniye Vakfı. 27 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 
  3. ^ "Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır – Hakkında". Süleymaniye Vakfı. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Nasuhi Bilmen</span>

Ömer Nasûhî Bilmen, Türk din alimi ve 5. Diyanet İşleri Başkanı.

Vehhabîlik ya da Vahhabizm, İslam'a bağlı Sünni-Hanbelî mezhebinin bir altkolu olan ve 18'inci asırda Muhammed bin Abdülvehhâb tarafından başlatılmış fikir akımıdır. Muhammed bin Abdülvehhâb kendi düşüncelerini Kur'an ve Hadislerde olmayan her şeyin reddi, esas İslam'a dönüş olarak tanımlar. Abdülvehhâb'ın etkilendiği İbn Teymiyye ve Ahmed bin Hanbel gibi İslam alimlerinin düşüncelerinin ve şirk olarak görülen şeylere karşı duruşlarının etkisi Vehhabîlik akımında baskındır. Vahhabi(zm) terimi Abdülvehhâb'ın şahsı tarafından kullanılmadı, hatta bazı taraftarları "Selefî" terimini kullanmayı tercih ederek "Vahhabi" kullanımını reddederler. Bunun bir sebebi ise Muhammed bin Abdülvehhâb'ın yeni bir İslam yorumu getirmediği ve esas İslam'ı, Ahmed bin Hanbel'i takip ederek tekrar canlandırdığı düşüncesidir. Vehhabîlik tanımlamasını nadir olarak benimseyen Vehhabîler olsa da, sıklıkla bu mezhepte olmayanlar tarafından onları tanımlama amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

Müftü, il ve ilçelerde Müslümanların din işlerine bakan, fetva verebilen görevli. Sadece İlahiyat Fakültesi mezunları müftü olabilir. Müftünün İslami ilimler yönünden kendini geliştirmiş olması gerekir.

Şer'ü men kablenâ veya Türkçe karşılığı ile Geçmiş şeriatler, bir İslâm hukuku terimidir.

İstihsân, bir İslâm hukuku terimi.

<span class="mw-page-title-main">Turan Dursun</span> Türk din adamı, araştırmacı ve yazar

Turan Dursun, Türk yazar, din eleştirmeni, eski imam ve müftü. İbnü'r Râvendî'nin takipçilerindendir. Yapmış olduğu araştırmalarında İslam'ı ve peygamberi Muhammed'i eleştirmiştir. Monoteistik dinler tarihi eğitimi görmüştür. Daha sonra 1966 yılında TRT'de işe başlamış ve 10 sene boyunca dini içerikli programlar yapmıştır. Emekli olduktan sonra, 1989 yılında, 2000'e Doğru dergisinde haftalık yazılar yazmaya başlamıştır. İslâm dinini açıkça eleştirdiği için köktendinci İslamcılar tarafından ölümle tehdit edilmiştir. 4 Eylül 1990'da evinin önünde faili meçhul bir suikast sonucu ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Nuri Öztürk</span> Türk İslam felsefesi profesörü, ilahiyatçı, gazeteci, avukat ve yazar (1951–2016)

Yaşar Nuri Öztürk, Türk İslam felsefesi ve ilahiyat profesörü, yazar, gazeteci, avukat, televizyon programcısı, siyasetçi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin kurucu dekanıdır. Türkiye'de "Kur'an Müslümanlığı" düşüncesinin öncü isimlerinden biri olan Yaşar Nuri Öztürk, Türkiye başta olmak üzere ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da "İslam ve insan hakları" ile ilgili birçok konferans verdi. Çoğunluğu İslam hakkında olan birçok kitap yazdı. İslam'ı ve Kur'an'ı anlamaya yönelik kaleme aldığı birçok kitabı ve makalesinin yanı sıra siyaset, sosyoloji ve tarih konulu kitaplar da yazdı.

Usûl-i fıkıh veya fıkıh usûlü, fıkıh yani İslâm hukukunun iki dalından biridir. Fıkhın diğer dalı “fürû” olarak tanımlanır. Salt “fıkıh” denildiğinde ise kastedilen şey de fürû’dur. Fıkhın diğer dalı olan “usûl” ise usûl-ü'l-fıkh veya fıkıh usûlü olarak anılır. “Nazarî Hukuk” olarak tanımlayabileceğimiz fıkıh usûlüne bir ilim olduğunu vurgulayarak ilmu usûli'l-fıkh dendiği gibi sadece ilmu'l-usûl dendiği de olur.

Tayyar Altıkulaç, 13. Diyanet İşleri başkanı, XX. ve XXII. Dönem İstanbul milletvekili ve AK Parti kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Doğan (1930 doğumlu siyasetçi)</span>

Lütfi Doğan, Türk ilahiyatçı ve siyasetçi. 1968-1972 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanı olarak görev aldı. 1973-1980 arasında Milli Selamet Partisinden iki dönem Erzurum senatörü olarak, 1991-1999 yılları arasında ise Refah Partisi ve Saadet Partisinden Gümüşhane milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Lütfi Doğan ile karıştırılmamalıdır..

Ali Rıza Demircan Türk ilahiyatçı ve yazardır.

Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Türk şair, kütüphaneci, mutasavvıf, vaiz, İstanbul müftülerinden.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Beyaz</span> Türk müftü, vaiz, din sosyolojisi profesörü ve yazar

Zekeriya Beyaz, Türk müftü, imam-hatip, vaiz, din sosyolojisi profesörü ve yazar.

Günay Tümer Türk akademisyen.

İbrahim Sarıçam, Türk ilahiyatçı, İslam tarihi profesörü.

Kadı defterleri , Osmanlı Devleti'nde kaza kadılarının her türlü davalarda verdikleri kararları ve merkezden gelen emirleri kaydettirdikleri mahkeme kayıtlarıdır.

Mehmet Nuri Yılmaz, Türk ilahiyatçı ve 15. Diyanet İşleri Başkanıdır.