İçeriğe atla

Abdul Majed

Abdul Majed
DoğumBatamara, Borhanudding Upazila, Bhola, Bangladesh
Ölüm12 April 2020
Dhaka Central Jail, Keraniganj
Ölüm sebebiİdam
MeslekAskeri Personel

Abdul Majed (ölüm. 12 Nisan 2020), Bangladeş'in kurucusu Şeyh Mujibur Rahman'ın suikastı nedeniyle hüküm giymiş Bangladeş Ordusu subayıydı.[1][2]

Hayatı

Bangladeş Ordusu'na uzun yıllar hizmet verdikten sonra 1980 yılında ordudan emekli oldu. Uzun yıllar çeşitli askeri yöneticiler ile bir araya gelmeye devam eden Majed, 15 Ağustos 1975 Bangladeş darbesi sonrasında oluşan yönetim boşluğundan dolayı Khandaker Mushtaq Ahmed ile birlikte yeni bir hükûmet(tanınmış değil) kurdu. Majed, Şeyh Mujibur Rahman'ın kayınbiraderi Abdur Rab Serniabat'ın ikametgâhına saldıran ekibin bir parçasıydı.[3][4]

İdam Süreci

1998 yılında, Şeyh Mujibur Rahman'ın suikaste uğraması nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı.[5] 19 Kasım 2009'da Majed'in ölüm cezası Bangladeş Yüksek Mahkemesi tarafından 12 diğer hükümlü ile birlikte onandı. Majed, 7 Nisan 2020'de Mirpur'da Dakka Büyükşehir Polisinin Terörle Mücadele ve Ulusötesi Suç birimi tarafından tutuklandı ve 12 Nisan 2020'de asıldı.[1] 14 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Bangabandhu's killer Abdul Majed arrested, sent to jail". The Dailystar. 7 Nisan 2020. 9 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  2. ^ "Condemned Mujib killer Majed held". New Age (İngilizce). 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

12 Nisan, Miladi takvime göre yılın 102. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 263 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muciburrahman</span> Bangladeşin ilk cumhurbaşkanı

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hasina Vecid</span> 10. Bangladeş başbakanı

Şeyh Hasina Vecid, Bangladeşli siyasetçi. Vecid, Asya ülkesi Bangladeş'in kurucu cumhurbaşkanı olan Mucibur Rahman'ın kızı olarak iki farklı dönemde başbakanlık makamında bulunmuştur. 2006-2008 siyasi krizi sırasında Hasina gasp suçlamasıyla gözaltına alındı. Hapisten çıktıktan sonra 2008 seçimlerini kazanarak 6 Ocak 2009'da Bangladeş Başbakanı oldu. 2014'te Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) tarafından boykot edilen ve uluslararası gözlemciler tarafından eleştirilen bir seçimde üçüncü dönem için yeniden seçildi. 2017'de Myanmar'daki soykırımdan kaçarak ülkeye giren yaklaşık bir milyon Rohingyalı'nın ardından Hasina onlara sığınma ve yardım sağladığı için takdir ve övgü aldı. 2018 ve 2024 seçimlerinin ardından dördüncü ve beşinci dönemlerini kazandı; bu seçimler şiddete bulandı ve hileli olduğu yönünde yaygın bir şekilde eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zillurrahman</span> 14. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Zillurrahman, eski Bangladeş devlet başkanı ve Avami üst düzey Başkanlık heyeti üyesi. Bangladeş Seçim Komisyonu tarafından 11 Şubat 2009'da Avami parlamento seçimlerinde sandalyelerin büyük çoğunluğu kazanmasından bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerinde on dokuzuncu devlet başkanı ilan edildi ve 12 Şubat 2009 tarihinde göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdülhamid</span> 15. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Abdülhamid, 2009-2013 yılları arası Bangladeş Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapan, Mart 2013 yılında Zillur Rahman ölümünden sonra Bangladeş Cumhurbaşkanı vekili olan ve daha sonra yapılan seçimlerde Bangladeş Cumhurbaşkanı seçilen siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Ziyaur Rahman</span> 6. Bangladeş cumhurbaşkanı

Ziyaur Rahman, Bangladeşli siyasetçi, asker. 1977-1981 yılları arasında Bangladeş devlet başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi</span> 2. IŞİD lideri (1976-2022)

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi,, eski Irak ve Şam İslam Devleti lideri ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne göre Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ardından gelen ikinci İslam halifesi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

Azizur Rahman, Bangladeş Avami Birliği politikacısı ve Maulvibazar-3 Parlamentosu'nun eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bangladeş</span>

Bangladeş, 1984'ten bu yana dokuz olimpiyat oyununda yarışmıştır. Bundan önceki tarihlerde yapılan 1900 - 1936 arasındaki olimpiyatlarda Hindistan adına; 1948 - 1968 arasındaki oyunlarda ise Pakistan adına katılmıştır. Bangladeş bugüne kadar katıldığı oyunlarda herhangi bir madalya kazanamamıştır. Bununla birlikte Bangladeş bugüne kadar herhangi bir kış olimpiyatına yarışmacı göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">1969 Doğu Pakistan kitlesel ayaklanması</span>

Doğu Pakistan'daki 1969 kitlesel ayaklanması Doğu Pakistan demokratik bir siyasi hareketti. Ayaklanma, bir dizi kitlesel gösteri ve hükûmetin silahlı kuvvetleri ile göstericiler arasındaki ara sıra çıkan çatışmalardan oluşuyordu. Huzursuzluk, 1966'da Awami Ligi'nin Altı puan hareketiyle başlamasına rağmen, 1969'un başında ivme kazandı ve Pakistan'ın ilk askeri hükümdarı olan Mareşal Eyüp Han'ın istifasıyla doruğa ulaştı. Ayaklanma ayrıca Agartala Komplo Davasının geri çekilmesine ve Şeyh Mujibur Rahman ve meslektaşlarının beraatine yol açtı.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyk Anne Rahman</span>

Şeyk Anne Rahman, Bangladeşli kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şehabeddin</span> 16. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Şehabeddin, Bangladeş'in 22. ve şu anki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Bangladeşli bir hukukçu, politikacı ve özgürlük savaşçısıdır. İktidardaki Bangladeş Awami Ligi tarafından 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterildi. 2011'den 2016'ya kadar bölge ve oturum hakimi ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu komiserliği dahil olmak üzere çok sayıda görevde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">2013 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi, Zillur Rahman'ın 20 Mart 2013'te hayatını kaybetmesinin ardından 22 Nisan 2013'te Bangladeş'te yapılan dolaylı cumhurbaşkanlığı seçimleridir.