İçeriğe atla

Abdi İpekçi Barış Anıtı

Koordinatlar: 41°02′58″K 28°59′30″D / 41.04944°K 28.99167°D / 41.04944; 28.99167
Abdi İpekçi Barış Anıtı
Harita
Koordinatlar41°02′58″K 28°59′30″D / 41.04944°K 28.99167°D / 41.04944; 28.99167
KonumŞişli, İstanbul
MalzemeBronz
Yükseklik3.50
Açılış tarihi2000 (24 yıl önce) (2000)
AdandığıAbdi İpekçi

Abdi İpekçi Barış Anıtı 1979 yılında öldürülen Milliyet gazetesi Sorumlu müdürü Abdi İpekçi'yi anmak için 2000 senesinde Şişli Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.[1] Anıt, İpekçi'nin öldürüldüğü yerde, Abdi İpekçi Caddesi'nde yer almaktadır.

Tarif

Bronzdan yapılan heykel 3.5metre yüksekliğinde 70 santimetrelik granit bir kaidenin üzerinde yer almaktadır. Abdi İpekçi Anıtı, biri kız, diğeri erkek olan iki öğrencinin elinde tuttukuları İpekçi büstünden oluşuyor. Anıtın üzerinde barışın simgesi olan güvercin figürü yer alıyor.[2] Büstün üzerinden geçen kemer iki kolon tarafından desteklenir.

Tarihi

Şişli Belediyesi'nin isteği üzerine yaptırılan anıtın projesini mimar Erhan İşözen yapmıştır. Heykeltraş Gürdal Duyar'da bu projeyi hayata geçirmiştir. Abdi İpekçi Barış Anıtı İpekçi'nin 21. ölüm yıldönümünde açılmıştır. Açılış yapılmadan önce Abdi İpekçi'nin Zincirlikuyu Mezarlığındaki mezarında bir tören düzenlenmiştir. Açılış töreninde, İpekçi'nin ailesi, yakınları, dönemin Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli gibi meslektaşları da katılmıştır. Doğan ve Güreli tören sırasında konuşma yapmışlardır. Güreli,tören sırasında sistemin suikastın aydınlatılmasına olanak vermediğini ve katilleri koruduğunu savunarak şu sözleri dile getirmiştir: "Ülkeyi yönetenlerin gafleti, İpekçi ve birçok gazetecinin, karanlık güçlerce öldürülmelerine yol açtı. Artık bu gaflet sona ermeli. Ama ne yazık ki böyle bir çaba görülmüyor." 1 Şubat 2000 senesinde gerçekleştirilen törende, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü kurucusu Andreas Politakis'in çelenk göndermiştir.Çelenkin "Abdi İpekçi'nin Türk - Yunan yakınlaşması için vizyonu 21 yıl sonra gerçekleşiyor." Şişli Belediyesi başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı tören büyük bir kalabalık tarafından gerçekleştirilmiştir.[3]

2006 senesinde İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın tahliye kararına karşı çıkan gazeteciler Abbas Güçlü ile Genç Bakış programına katıldılar. Program Abdi İpekçi'nin anıtının önünde gerçekleştirilmiştir. Abbas Güçlü İle Genç Bakış programı ilk kez sokaktan yayın yapmıştır. Birçok gazetecinin bu karara tepkilerinin yer aldığı program öncesinde konuklar İpekçi'nin anıtına kırmızı karanfiller bırakarak İpekçi'yi anmışlardır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Vurulduğu yere İpekçi anıtı". Hürriyet. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  2. ^ "İpekçi anıtı barışı simgeleyecek". Milliyet. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  3. ^ "'Barışın anıtı' oldu". Milliyet. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  4. ^ "Hukuk soykırımı". Milliyet. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi</span> Türk yazar ve gazeteci

Abdi İpekçi, Türk gazeteci, yazar ve insan hakları aktivistiydi. Türkiye'nin önde gelen günlük gazetelerinden biri olan ve o dönemde merkez sol bir siyasi duruşa sahip Milliyet'in genel yayın yönetmeniyken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Ağca</span> Türk suikastçı

Mehmet Ali Ağca, sol görüşlü gazeteci Abdi İpekçi'yi öldüren ve İpekçi cinayetinin ardından tutulduğu Türk hapishanesinden kaçtıktan sonra 13 Mayıs 1981'de Papa II. John Paul'u vurarak yaralayan Türk suikastçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nişantaşı</span> İstanbulun Şişli ilçesindeki bir semt

Nişantaşı, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, merkezi, Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan anıt taş olan, Meşrutiyet ve Teşvikiye mahallelerinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerini kapsayan, ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü markaların mağazaları, kafeler ve eğlence mekanlarıyla tanınan semt. Gerek kuruluşu ve tarihi, gerekse coğrafi ve idari sınırları Teşvikiye ile büyük ölçüde iç içe geçmiş olan Nişantaşı, güneydoğusundan Maçka, güneybatısından Harbiye, batısından ve kuzeybatısından Osmanbey ve doğusundan Teşvikiye semtleriyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Birand</span> Türk gazeteci, sunucu ve yazar (1941–2013)

Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. 1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Bu dönemde Brüksel'e yerleşerek burada yirmi yıl yaşadı ve 1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programı yapmaya başladı. Program oldukça başarılı oldu ve Birand, bu programla birlikte tanındı. 1991'de Türkiye'ye dönerek gazeteciliğe ve sunuculuğa farklı yayın organlarında devam etti. Ayrıca hakkında çeşitli davalar açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi Caddesi</span>

Abdi İpekçi Caddesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan, üzerinde lüks giyim mağazalarının yer aldığı bir caddedir.

<i>7den 77ye</i>

7'den 77’ye, Barış Manço ve Erkmen Sağlam'ın hazırladığı, Barış Manço'nun sunuculuğunu yaptığı, TRT'de yayınlanan aile, çocuk ve eğlence türündeki Türk televizyon programıdır. İlk yayın tarihi 8 Ekim 1988'dir. Yıllarca devam etmiş olan program pazar günleri yayınlanmıştır. Program çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bunlardan biri Adam Olacak Çocuk'tur. Program, 6 Aralık 1998 tarihinde 378 programın ardından sona ermiştir. 1990 yılında en çok izlenen çocuk programıdır. Hürriyet gazetesi tarafından verilen Altın Kelebek Ödülü'nü en iyi çocuk programı dalında beş kez kazanmıştır.

Can Gazalcı,, Türk gazeteci, kitap editörü, öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Ay</span> Türk televizyoncu, muhabir ve gazeteci

Savaş Ay, Türk gazeteci, yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

Cumhuriyet dönemi Ankara'sında açılan ilk anıt namazgah tepedeki Etnografya Müzesi önüne yerleştirilen Atlı Atatürk Anıtıdır, anıt 29 Ekim 1927 yılında açılmış, bu anıtı Zafer Meydanındaki Mareşal Atatürk Anıtı ve Ulus Zafer Anıtı izlemiştir.

Mehmet İhsan İpekçi, Türk sinemacı, romancı, senarist. Gazeteci ve siyasetçi İsmail Cem'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kurşun Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir'de Konak Meydanı'na 1974 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi suikastı</span>

Abdi İpekçi suikastı, dönemin Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da suikastçı Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldüğü saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü, Türkiye ve Yunanistan'da iki halk arasında dostluğu geliştirmek üzere çaba gösterenlere 1979-2001 arasında Abdi İpekçi anısına iki yılda bir verilmiş ödül.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İnsan Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde yer alan bir anıttır.

Tolga Şardan, Türk gazeteci ve yazar. Günümüzde T24 haber sitesinde gündeme ilişkin yazılar kaleme almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Atatürk Anıtı</span>

Edirne Atatürk Anıtı, Edirne'de Talat Paşa Caddesi üzerinde o zaman "Darülfünun Bahçesi" adıyla anılan parka 1931 yılında dikilen bronz döküm anıtsal heykel.