İçeriğe atla

Abdülkadir Arun

Abdülkadir Arun
Kişisel bilgileri
Tam adıAbdülkadir Arun
Doğum tarihi 1919
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 1972 (52-53 yaşlarında)
Ölüm yeriEskişehir, Türkiye
MevkiiKaleci
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1937–1939Topkapı 16 (0)
Eskişehir Demirspor
0000–1946Ankara Demirspor
1946–1947Vefa 12 (0)
1947–Ankara Demirspor
1949–Eskişehir Demirspor
Millî takım kariyeri
1950Türkiye Türkiye B 1 (0)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Abdülkadir Arun (1919, İstanbul - 1972, Eskişehir), kaleci mevkiinde oynamış Türk futbolcudur. 1940'ta Fenerbahçe'yi 3-1 yenerek Türkiye Şampiyonu olan Eskişehir Demirspor'un 11'inde yer almıştır.

Futbolculuk kariyeri

Kulüp takımları kariyeri

1921 yılında İstanbul'da doğmuştu. Semtinin kulübü olan Topkapı'da futbol oynayan Abdülkadir Arun, Eskişehir'e gitti. Eskişehir'de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda çalışırken futbol yaşamına Eskişehir Demirspor'da devam etti. 1940 yılında Türkiye Futbol Şampiyonası'nı kazanan Eskişehir Demirspor'un as kadrosunda yer aldı. Gösterdiği performanstan dolayı Ankara Demirspor'un girişimleriyle görevi Ankara Demiryolları İdaresi'ne nakledilen Abdülkadir de Ankara Demirspor'a transfer oldu. Daha sonra, 1946–1947 sezonunda Vefa forması giyen Abdülkadir, sezon bitiminde tekrar Ankara Demirspor'a döndü ve oradan da tekrar Eskişehir Demirspor'a geçerek, futbol yaşamını bu takımın kalesinde noktaladı.

Uzun yıllar Eskişehir'deki Devlet Demiryolları İdaresi'nde görev yapan Abdülkadir, Haziran 1972'de kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Bir süre hastanede yattıktan sonra evinde dinlenmeye çekilen Abdülkadir, Eskişehir'de vefat etti.

Millî takım kariyeri

Birkaç kez Türkiye A millî futbol takımına yedek kaleci olarak çağrılan Abdülkadir, ancak bir kez, 10 Aralık 1950 günü Ankara'da Fransa'ya karşı oynan maçta Türkiye A2 millî futbol takımı'nın kalesini korudu.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rasim Kara</span> Türk futbolcu

Rasim Kara, Çerkes asıllı Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ferit Melen</span> 14. Türkiye başbakanı

Ferit Sadi Melen, Türk bürokrat ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 14. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Futbol Şampiyonası</span>

Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Basri Dirimlili</span> Türk futbolcu

Basri Dirimlili, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Fenerbahçe camiasi tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında görülmektedir. 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer aldı. Adana'da Adana Demirspor'la yapılan özel bir maçta, çene kemiğinin kırılmasına rağmen sahada kalmaya devam etmişliğinden dolayı kendisine "Mehmetçik" lakabı verilmiştir. Futbola vedasından sonra antrenör ve teknik direktör olarak görev aldı. Fenerbahçe camiasi tarafından her sene ölüm tarihinde Karacaahmet Mezarlığında bulunan mezarı başında anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Yenal</span> Türk futbolcu

Ulvi Ziya Yenal, Türk eski millî futbolcu ve spor yöneticisi. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmında kaleci pozisyonunda oynamış, bazı maçlarda ise forvet hattında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Özarı</span> Türk futbolcu ve antrenör

Coşkun Özarı, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray'a hem futbolcu hem de teknik adam olarak hizmet veren Özarı, uzun yıllar Türkiye millî futbol takımının da antrenörlüğünü yaptı.

Abdulah Gegić, Yugoslav asıllı Türk futbolcu ve teknik direktör. Köln Spor Akademisi'ni bitirdikten sonra "Futbol Profesörü" unvanını almıştı.

Muharrem Gülergin, Türk sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Adana Demirspor</span> Türk spor kulübü

Adana Demirspor, resmî olarak 28 Aralık 1940'ta Adana'da kurulmuş, renkleri mavi-lacivert olan spor kulübüdür. Süper Lig'de mücadele etmektedir. 1960 yılında Adana kentinin TFF tarafından organize edilen profesyonel ligde temsil edilen ilk takımıdır. Bu şekilde İstanbul, Ankara ve İzmir takımlarından sonra profesyonel ligde oynayan ilk takım olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Öğer</span> Türk futbolcu

Mehmet Zafer Öğer,, Türk eski millî futbolcu ve kaleci antrenörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Demirspor</span>

Eskişehirspor Demirspor, Türkiye'nin Eskişehir ilinde yer alan spor kulübü. Eskişehir'in hala var olan en eski futbol takımı olmasının yanında "Demirspor" adıyla kurulan ilk takımdır. Futbol dışında taekwondo, voleybol, atletizm, yüzme, boks şubeleri de vardır. Futbol şubesi ile tanınırlar.

Hasan Eser Özaltındere, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Arif Peçenek</span> Türk futbolcu

Arif Peçenek Türk millî futbolcudur.

Fenerbahçe 1936-37 sezonunda İstanbul Ligi'nde üstüste üçüncü kez şampiyon olarak toplam 10. İstanbul şampiyonluğuna ulaştı. Bu şampiyonluğun en önemli özelliklerinden biri ise takımın Lig boyunca sadece bir gol yemesiydi. Yenilen bu tek golle Fenerbahçe 1922-23 sezonunda gol yemeden kazandığı şampiyonluktaki rekorunu tekrarlama fırsatını kaçırdı.

Fenerbahçe 1939-40 sezonunda İstanbul Ligi'nde bir puan farkla ikinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">1940 Türkiye Futbol Şampiyonası</span>

1940 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 7. sezonudur. Bu sezon yeni bir formatta oynanan turnuvada Millî Küme şampiyonu ile Millî Küme'ye katılmayan şehirlerin takımları arasında düzenlenen gruplarda şampiyon olan takım bir final karşılaşmasında Türkiye şampiyonunu belirledi. Finalde 1940 Millî Küme şampiyonu Fenerbahçe'yi 0-0 ve 3-1 ile geçen gruplar şampiyonu Eskişehir Demirspor tarihinde ilk kez Türkiye futbol şampiyonu olup kupayı ilk kez Ankara ve İstanbul dışına çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1941 Türkiye Futbol Şampiyonası</span>

1941 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 8. sezonudur. Bu yıl da turnuva yeni format ile düzenlendi. İstanbul Şampiyonu Beşiktaş, Ankara Şampiyonu Gençlerbirliği, İzmir Şampiyonu Altay ve 1940 Türkiye Futbol Şampiyonu Eskişehir Demirspor doğrudan katılırken, Kayseri Sümerspor, Trabzon İdman Gücü ile Gölcük İdman Yurdu kendi gruplarında birinci olarak şampiyonada yer almaya hak kazandı. Ankara'nın 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan finalde Beşiktaş'ı 4-1 yenen Gençlerbirliği tarihinin ilk Türkiye Futbol Şampiyonluğu'nu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye futbol şampiyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.