İçeriğe atla

Abdülhalim Muazzam Şah

Abdülhalim Muazzam Şah
Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah
14. Yang di-Pertuan Agong
Görev süresi
13 Aralık 2011 - 12 Aralık 2016
Başbakan Mahathir Muhammed
Yerine geldiğiSultan Mizan Zainal Abidin
Yerine gelenTengku Muhammed Faris Petra
5. Yang di-Pertuan Agong
Görev süresi
21 Eylül 1970 - 20 Eylül 1975
Başbakan Tunku Abdurrahman
Abdul Razak Hüseyin
Yerine geldiğiİsmail Nasiruddin
Yerine gelenYahya Petra
Kedah Sultanı
Görev süresi
14 Temmuz 1958 - 11 Eylül 2017
Başbakan Tunku Abdurrahman
Abdul Razak Hüseyin
Yerine geldiğiBadlishah
Yerine gelenSallehuddin
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Kasım 1927(1927-11-28)
Alor Setar, Kedah, Britanya Malezyası (günümüzde Malezya)
Ölüm 11 Eylül 2017 (89 yaşında)
Alor Setar, Kedah, Malezya
Dini Sünni İslam

Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah (28 Kasım 1927, Alor Setar, Kedah- 11 Eylül 2017), Malezya'nın 14. ve şimdiki Yang di-Pertuan Agong (devlet başkanı), yanı sıra Kedah'ın 27. ve eski sultanıdır.[1][1] Daha sonra Alor Star bölge ofisinde ve daha sonra devlet hazinesinde hizmet veren Kedah İdari Servisine katıldı.[2][3] Daha önce 1970 ve 1975 yılları arası beşinci Yang di-Pertuan Agong olarak görev yaptı. Abdülhalim Muazzam Şah seçimle göreve gelen en yaşlı ve iki görevide sürdüren ilk kişidir. Ekim 2011'de yapılan seçimde, Abdülhalim 13 Aralık 2011 tarihinde ikinci kez Yang di-Pertuan Agong olarak ikinci döneminde hizmet etmek için seçildi.[4][5]

Eğitimi

Abdülhalim Muazzam Şah, Sultan Abdülhamid Koleji'nde 1946 ve 1948 yılları arasında eğitim gördü. Wadham College Oxford'a gitti. Sosyal Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında diploma aldı ve daha sonra, devlet hazinesine hizmet veren Muazzam Şah, İdari Hizmete katıldı. 6 Ağustos 1949 Abdül Halim, Raja Muda'nın belirgin vâris olarak atandı ve 15 Temmuz 1958 tarihinde babasının ölümü üzerine yirmi yedinci Sultan olarak göreve başladı.[6]

Ölümü

Malezyalı üst düzey soylu ve devlet adamı Abdülhalim Muazzaz Şah 11 Eylül 2017'de ölmüştür.

Resmî unvanlar
Önce gelen
Badlishah
Kedah Sultanı
1958–2017
Sonra gelen
Sallehuddin
Önce gelen
İsmail Nasiruddin
Yang di-Pertuan Agong
1970–1975
Sonra gelen
Yahya Petra
Önce gelen
Sultan Mizan Zainal Abidin
Yang di-Pertuan Agong
2011–2016
Sonra gelen
Tengku Muhammed Faris Petra

Kaynakça

  1. ^ a b Information Malaysia. Berita Publ. Sdn. Bhd. 1985. 
  2. ^ Ibrahim Ismail (1987) Sejarah Kedah Sepintas Lalu p209 Penerbit UUM
  3. ^ (3 November 2006) Bernama Online
  4. ^ Ibrahim Ismail (1987) Op Cit pp 214–218
  5. ^ "Sultan of Kedah to be next Yang di-Pertuan Agong, for second time". The Malaysian Insider. 14 Ekim 2011. 15 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 
  6. ^ "Kedah Sultan Reminds Council of Regency To Carry Out Duties With Honesty". Bernama. 12 Aralık 2011. 12 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Şehsuvar Sultan</span> II.Mustafa Hanın  kadını ve III.Osman Hanın  validesi. Valide Sultan (1754 - 1756)

Şehsuvar Sultan, Osmanlı padişahı III. Osman'ın annesi, Valide Sultan ve Sultan II. Mustafa'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İdris Naim Şahin</span> Türk siyasetçi

İdris Naim Şahin, Türk siyasetçi ve eski içişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ipoh</span>

Ipoh, Malezya'nın Perak eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un yaklaşık 200 km kuzeyinde North-South Otoyolu'nun üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 643 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 757,892'dir.

Liyakat Nişanı, herhangi bir ülke veya egemen gücü; askeri, siyasi, kültürel, bilimsel ve sanatsal tanıtımında üstün başarılar gösteren kişilere verilen nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mizan Zainal Abidin</span>

Tuanku Mizan Zainal Abidin, 13. Yang di-Pertuan Agong ve 17. Terengganu Sultanı ve 2006-2011 yılları arası eski Malezya kralı.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kiyâ Büzürgümmîd</span>

Kiyâ Büzürgümmîd, Nizarîler'in Alamut Kalesi'nde Hasan Sabbah'tan sonraki ikinci komutanı.

<span class="mw-page-title-main">V. Muhammed (Malezya kralı)</span>

V. Muhammed, Malezya'nın Yang di-Pertuan Agong'u ve Kelantan Sultanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazrin Şah</span>

Sultan Nazrin Muizzuddin Şah İbni Almarhum Sultan Aslan Muhibbuddin Şah El-Mağfur-Lah kısaca Nazrin Şah, Malezyalı hükûmdar. Nazrin Şah, Asya ülkesi Malezya'da 6 Ocak 2019 ile 31 Ocak 2019 tarihleri arasında vekaleten krallık makamında bulunmuştur.

Sultan Hacı Ahmed Şah Al-Musta'in Billah İbni Almarhum Sultan Abu Bakar Riyayududdin Al-Muadzam Şah, Malezya Pahang Eyaleti Sultanıdır.

Hükûmdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ükenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir. Hükümdarlar, mutlak monarşilerdeki gibi otokrat da olabilir, çoğu meşrutiyette olduğu gibi gerçek otoritenin yasama organının ya da bakanlar kurulunun elinde olduğu, kendilerinin sadece kısıtlı yetkilerle ya da sıfır yetkiyle hareket ettiği sembolik liderler de. Çoğu durumda hükümdar, bir devlet diniyle de bağlantılıdır. Çoğu devlette bir seferde sadece bir hükümdar olur, ancak bir naip, hükümdar küçükken, yokken ya da yönetme ehliyetinden yoksunken onun yerine ülkeyi yönetebilir. İki hükümdarın tek bir ülkeyi aynı anda yönettiği Andorra'daki gibi sistemlere "eş prenslik" denir.

Seçimli monarşi ya da seçmeli monarşi, hükümdarın seçimle başa gelmesiyle olan monarşi biçimidir. Hanedanlık sisteminden farklı yanı rütbenin her zaman "babadan oğla" veya aile içinde olmamasıdır. Seçim şekli, seçilebilecek adaylar ve seçimi yapanlar devletten devlete değişir.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Keosaychay Sayasone</span> Laos eski first ladysi

Keosaychay Sayasone, eski Laos first laydsi. Laos Devlet Başkanı Choummaly Sayasone'nin eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Malezya ilişkileri, Yunanistan ve Malezya arasındaki dış ilişkilerdir. Endonezya'nın Jakarta kentindeki Yunanistan büyükelçiliği de Malezya'ya denk olurken, Romanya'nın Bükreş kentindeki Malezya büyükelçiliği de Yunanistan'a denkleştirilmiştir. Kuala Lumpur'da Fahri Yunan Konsolosluğu bulunmaktadır. Buna paralel olarak Romanya Bükreş'teki Malezya Büyükelçiliği aynı zamanda Yunanistan'a denktir ve Atina'da Malezya Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Fahri Konsolos Dr. Savvas Tzanis'tir. Eski Perlis Rajası Yang di-Pertuan Agong ve şimdiki Perlis Rajası Tuanku Syed Sirajuddin, 2004 Atina Olimpiyatlarına katılmak üzere Ağustos 2004'te Yunanistan'ı ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Bolkiah Hanedanı</span> Vikimedya liste maddesi

Bolkiah Hanedanı, Brunei Sultanlığı'nı yöneten kraliyet ailesidir. Sultan Muhammed Şah ve ailesinin soyundan gelenlerden oluşur. Brunei Sultanı, Brunei'nin devlet başkanı ve mutlak hükümdarıdır. Aynı zamanda Başbakan sıfatıyla hükümetin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim İskender</span>

Sultan İbrahim ibni Almarhum Sultan İskender 31 Ocak 2024'te Malezya'nın on yedinci Yang di-Pertuan Agong'u olarak yemin etti, 27 Ekim 2023'te beş yıllık bir dönem için seçildi.