İçeriğe atla

Abdülaziz Kamilov

Abdülaziz Kamilov
Özbekistan Dışişleri Bakanı
Görev süresi
11 Şubat 2012 - 27 Nisan 2022
Başkanİslam Kerimov
Yerine geldiğiElyor Ganiyev
Yerine gelenVladimir Norov
Görev süresi
25 Şubat 1994 - 14 Mart 2003[1]
Başkanİslam Kerimov
Yerine geldiğimakam oluşturuldu[2]
Yerine gelenSadık Safoyev
Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı
Görev süresi
11 Şubat 2008 - 11 Şubat 2012
Yerine geldiğiElyor Ganiyev
Yerine gelenElyor Ganiyev
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Kasım 1947 (76 yaşında)
Yeniyol, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Abdülaziz Hafızoviç Kamilov[3] (Özbekçe: Abdulaziz Xafizovich Kamilov; Rusça: Абдулазиз Хафизович Камилов, Abdulaziz Chafizovič Kamilov; d. 16 Kasım 1947) Özbek siyasetçi. 2012-2022 yılları arasında Özbekistan Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. Daha önce aynı görevde 1994'ten 2003'e kadar bulundu.[4]

Kaynakça

  1. ^ "В Узбекистане – новый министр иностранных дел" [Uzbekistan gets a new Minister of Foreign Affairs]. 4 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2010. 
  2. ^ "The governmental portal of the Republic of Uzbekistan. Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Uzbekistan". 15 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ "Руководящий состав" [Administration]. 6 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Cardiff</span> Gallerin başkenti

Cardiff, Birleşik Krallık'ın dört ana bölgesinden biri olan Galler'in başkenti ve 481,082 kişilik nüfusu ile en büyük şehridir. Yerel dil olan Galce'de Caerdydd şeklinde yazılıp "kardid" olarak okunan Cardiff ayrıca, Galler'in ticari ve kültürel merkezidir. Kurumlar, Galler'e ait ulusal medya, Galler hükûmetinin ülke ve oturacak yerinde en popüler ziyaretçi varış yeridir. Cardiff'e 2006 yılında 11,7 milyon ziyaretçi gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın uluslararası tanınması</span> Vikimedya liste maddesi

17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesinin ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıyan ve tanıma ya da tanımama emareleri gösteren ülkeler ve tepkileri. Yerel saat farkı nedeni ile ilk olarak Kosta Rika tarafından resmen tanınan Kosova'yı ilk olarak Afganistan resmen tanımıştır. ABD başkanı George W. Bush yaptığı açıklamada Kosova'nın artık bağımsız olduğunu belirtmiş ve ardından resmî açıklama gelmiştir. Türkiye tanıma belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuştur. Sırbistan ve Rusya kararı yasa dışı olarak nitelemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması</span> Filistini tanıyan devletlere genel bakış

Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması, Filistin'in uluslararası toplumda devlet olarak tanınması durumunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Kuzey Kıbrıs pasaportu sadece 7 ülkede geçerli olmakta olup, vize uygulamayan tek ülke Türkiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Özbekistan ziyaretçileri Özbekistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmedi sürece Abhazya ziyaretçileri vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya'daki diplomatik heyetler listesi, Sovyetler Birliği'nin başlıca halefi ülkesi olan Rusya Federasyonu, başkenti Moskova'da geniş çaplı bir diplomatik topluluk barındırıyor. Moskova'da 148 büyük elçilik bulunmaktadır.

Kosova'nın dış ilişkileri, Kosova Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarıyla gerçekleştirilir. Kosova, yurtdışında 24 elçilik işletiyor ve Priştine'de 21 elçiliğe ev sahipliği yapıyor. Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üyeliği var.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın dış ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya’nın 1991’deki bağımsızlığından bu yana dış ilişkileri, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara üyelik kazanma ve komşusu Yunanistan ile uzun zamandır devam eden, anayasal adı altında uluslararası tanınma kazanması çabalarıyla nitelenmiştir. Ülkenin adına yapılan itirazlar sebebiyle Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti geçici adlandırması altında Birleşmiş Milletlere ve diğer bazı uluslararası forumlara kabul edilmesi sağlandı. 2018 yılında Yunan ve Makedon hükûmetleri arasında varılan anlaşma uyarınca ülkenin adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Özbekistan ilişkileri</span>

Malezya-Özbekistan ilişkileri, Malezya ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Malezya, Taşkent'de bir büyükelçiliğe sahiptir. Özbekistan'ın ise Ampang Jaya'da büyükelçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de iyi ilişkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Türkiye ilişkileri</span>

Belarus-Türkiye ilişkileri Belarus ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Norov</span> Özbek siyasetçi

Vladimir İmamoviç Norov, şu anki Özbekistan Dışişleri Bakanı ve eski Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteridir (2019-2021).