İçeriğe atla

Abbie Hoffman

Abbie Hoffman
Hoffman, 1981
DoğumAbbot Howard Hoffman
30 Kasım 1936(1936-11-30)
Worcester, Massachusetts, ABD
Ölüm12 Nisan 1989 (52 yaşında)
Solebury Township, Pensilvanya, ABD
MeslekYazar, eylemci, ruhbilimci
MilliyetAmerikan
Dönem1967-1989
TürSiyaset
KonuSiyaset felsefesi, insan hakları
Edebî akımYippie, karşıkültür
Önemli eserRevolution for the Hell of It, Woodstock Nation, Steal This Book
Etkiledikleri

Abbot Howard "Abbie" Hoffman (30 Kasım 1936 - 12 Nisan 1989) sosyal ve politik aktivist. ABD'de Uluslararası Gençlik Partisi kurucularındandır. Kokain dağıtmakla suçlandıktan sonra kanun kaçağı olup, takma isimler altında yaşadı ve çevreci eylemlere katıldı. 1968'de Demokrat Parti kongresinde polisle tartışamaları sonrası tutuklanıp isyana teşvik suçuyla Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines, Lee Weiner ve Bobby Seale ile tutuklandı. Şikago Sekizlisi adlı bu grup, Seale'in davasının ayrılmasıyla "Şikago Yedilisi" olarak bilindi.

1960'larda protestolarıyla ünlenen Hoffman, aktivizme 1970'lerde de devam etti ve günümüzde de dönemin gençlik hareketi ve protestoları konusunda bir sembol oldu.

Hayatı

Gençliği ve eğitimi

Hoffman, Yahudi kökenli John Hoffman ve Florence Schamberg'in oğlu olarak Worcester, Massachusetts'te doğdu. 3 çocuğun en büyüğüydü. 3 Haziran 1954'te, 17 yaşındaki Hoffmand, ehliyetsiz araba kullanmaktan ilk tutuklanmasını yaşadı. Bu tutuklanma nedeniyle devlet lisesinden atıldı ve Worcester Akademisi'ne geçti. 1955'te mezun oldu. Brandeis Üniversitesi'nde Amerika kültürü okudu. 1959'da üniversiteyi bitirdi. Üniversitede Abraham Maslow gibi ünlü profesörlerden ders aldı. Lisans üstü eğitimini Kaliforniya Üniversitesi'nde psikoloji üzerine yaptı.

İlk protestoları

İlerideki görüşlerine zıt bir şekilde Hoffman "Öğrenci Pasif Koordinasyon Komitesi"ne katıldı ve Güney ABD'deki Afrikan Amerikan sivil haklar hareketini destekleyen ürünler satan "Özgürlük Evi"ni organize etti. Vietnam Savaşı süresince savaş karşıtı gösterilerde yer aldı. En önemlisi 50.000 kişinin psişik enerji ile Pentagon'u kaldırıp, titreşip, turuncuya dönmesi ve aynı anda savaşın son ermesi gibi komik ve tiyatro tarzı taktikler kullanıyordu. Hoffman'ın sembolik gösterileri birçok genç insanın politika konusunda ilgilenmesini sağladı.

Hoffman'ın en ünlü protestolarından biri 24 Ağustos 1967'de Wall Street'te oldu. Protestocular aşağıdaki borsacılara para attılar. Bazıları yuhalarken, bazıları da hızlı bir şekilde paraları toplamaya çalışıyorlardı. Hoffman bununla beraber sembolik olarak borsacıların gerçekte ne yaptıklarını gösterdiğini iddia etti. Hoffman, basını çağırmamış olsa da kısa süre içinde haber tüm dünyaya yayıldı. Olaydan sonra, borsa 20.000 dolarını, galeriyi kurşun geçirmeyen camla kaplamaya harcadı.

Şikago Yedilisi

Hoffman 1968'de Şikago'daki Demokrat Parti kongresinde sert bir polis karşılığı aldıklarları bir Vietnam Savaşı karşıtı protestosu nedeniyle, isyankar olduğu ve komplo teorileri kurduğu için tutuklandı. Şikago Yedilisi adı verilen grubun içinde yer aldı. Julius Hoffman (Abbie Hoffman ile bir akrabalığı yoktu) tarafından yönetilen davada Hoffman'ın davranışlar birçok kez manşet oldu. Bir gün Hoffman ve Jerry Rubin ile yargıç kaftanlarıyla mahkemeye geldi, başka bir gün ise Hoffman tanık olarak yemin ederken bir yandan da hareket çekiyordu. Yargıç Hoffman, Şikago Yedilisi'nin ana hedefiydi ve sık sık kendisine hareket ediliyordu.

Hoffman ve 4 kişi daha, eyalet sınırlarını aşarak isyan başlatmaya teşvikten suçlu bulundu. Hoffman, hüküm sırasında yargıça LSD denemesini önerdi ve mahkeme sonrası yargıcın Florida'ya gideceğini bildiği için Florida'da tanıdığı bir uyuşturucu satıcısıyla tanıştırmayı teklif etti. Her biri 5 yıllık hapis cezasıne ve 5,000 dolar para cezasına çarptırıldı ancak cezalar yargıtay tarafından kabul edilmedi.

Woodstock tartışması

1969'da Woodstock Festivali'nde Hoffman, Amerikan Beyaz Panter Partisi mensubu John Sinclair'in hapse atılmasını protesto etmek üzere bir konuşma yapmak için The Who'nun performansını böldü. Bu sırada grubun gitaristi Pete Townshend Gibson gitarı ile Hoffman'ın sırtına vurdu. Hoffman konuşmayı kesip, acıdan kıvranırken Townshend elini Hoffman'ın yüzüne koyarak onu sahne arkasına doğru itti. Grubun geri kalanı ne yapacağını bilemedi. Townshend, performansının bölünmesinden dolayı sinirli bir şekilde, hızlıca sonraki şarkıya girdi. Şarkıdan sonra Townshend, sahnenin sağında yer çökmüş Hoffman'a gidip bir şeyler söyledi. Townshead daha sonra Hoffman'a Sinclair'in tutuklanması konusunda katıldığını ancak mesajı ne olursa olsun "sahnenin kutsallığı" nedeniyle, şovla alakasız bir şekilde performansları kesildiği için onu sahneden attığını söyledi. Olay, kamera değişikliği nedeniyle kayda alınmasa da bu olayın ses kaydı The Who'nun box-set'i "Thirty Years of Maximum R&B"de "Abbie Hoffman Incident" kaydında yer almaktadır.

Saklanması

1971'de Hoffman, para harcamadan nasıl yaşanabileceğini önerdiği "Steal This Book" (Bu Kitabı Çal) kitabını bastı. Birçok okur Hoffman'ın önerisini takip edip kitabı çaldı. Bu yüzden birçok kitap dükkânı kitabı bulundurmayı reddetti. 1973'te kokain satıp dağıtmak suçlaması ile tutuklandı. Hoffman her zaman polislerin onu tuzağa düşürüp, ofisine çantalarca kokain yerleştirdiğini iddia etti. Hoffman kefaleti ödemeyerek yıllarca otoritelerden saklandı.

Hayatının o döneminde saklanıyor olsa da, "Barry Freed" adıyla saklandığı dönemde Saint Lawrence Nehri'ni koruma kampanyasının düzenlenmesinde yardım etti. 1980'de yakalanıp bir yıllık hapse mahkûm edildi. 1987'de Jonathan Silvers ile "Steal this Urine Test" (Bu Üre Testini Çal) kitabını yazdı. Bu kitapta uyuşturucu karşıtı savaştaki çelişkileri anlattı. Örneğin çalışanlarına yetki vermeleri ile başarılı bulunan FedEx'in aslında çalışanlarına rastgele uyuşturucu testi yaptırıp, pozitif sonuçlulara başka test ya da itiraz kabul etmeden işten kovduklarını, FedEx'in laboratuvarının birçok kez yanlış sonuç verdiğinin raporlarını anlattı.

Geri dönüşü

Kasım 1986'da Hoffman, eski başkan Jimmy Carter'ın kızı Amy Carter'ın da içinde bulunduğu 14 kişi ile Massachusetts Amherst'te tutuklandı. Suçlamalar üniversite kampüsünde CIA'in bulunmasını protesto etmekti. Üniversitenin talimatnamesinde bu tip organizasyonların belli sınırlar içinde bulunmasını öne sürerek Hoffman, CIA'yi yasadışı aktiviteler yapmakla suçladı. Birçok tanık tarafından 20 yıldan fazla bir sürede CIA'in yasa dışı ve genellik vahşi aktivitelerde bulunduğu öne sürüldü. Son savunmasında kendi avukatlığını yapan Hoffman, kendi hareketlerini Amerikan sivil itaatsizlikleri geleneğinin içine yerleştirdi. Thomas Paine'den alıntı yapan Hoffman, "Ülkemiz doğru ise, doğruluğunu koru; ama yanlış ise, o yanlışları doğruya çevir" dedi. 15 Nisan 1987'de Hoffman ve diğerleri suçsuz bulundu.

Bu karar sonrası Hoffman Oliver Stone'un Vietnam savaşı karşıtı filmi "Born on the Fourth of July" filminde kısa bir rolde kendini oynadı. Film Hoffman'ın 12 Nisan 1989'daki intiharından sekiz ay sonra yayınlandı. Ölümü sırasında Hoffman, toplum içindeki geri dönüşünün en üst noktalarındaydı ve ana medyanın her türünde dikkat çeken az 60 kuşağı radikallerinden biriydi. Verdiği birçok konferansta intihar süsü verilmiş CIA cinayetleri konusunda dinleyicilerini bilgilendirdi.

Özel hayatı

1960'ta Hoffman Sheila Karklin ile evlendi ve 60 doğumlu Andrew ve 62 doğumlu daha sonra Ilya adını kullanacak Amy doğdu. 1966'de çift ayrıldı. 1967'de ise Hoffman, Anita Kushner ile evlendi. Tek çocuklarının adı daha sonra Alan adını alacak america Hoffman'dı. Bilerek küçük harf kullandığı bu isim ile vatanseverlik ve aşırı milliyetçilik karşıtlığını göstermek istedi. 1973'te Abbie Hoffman'ın kaçak hayatı yaşaması ile ikili ilişkilerini bitirdiler. Bu sırada Hoffman 1974'te Johanna Lawrenson'a aşık oldu. 1980'de Abbie ve Anita boşandı.

Özel hayatı FBI'ın özel incelemesine alınmıştı. Onun hakkında 13,262 sayfalık bir rapor hazırlamışlardı.

Ölümü

Hoffman 150 Fenobarbital tablet yutarak 52 yaşında 12 Nisan 1989'da intihar etti. 1980'de kendisine Bipolar bozukluk teşhisi konmuştu. Cesedinin yanında kendi el yazısıyla yazılmış 200 sayfalık, genel olarak moral durumundan bahseden sayfalar vardı. Ölümü resmi olarak intihar dense de, onu tanıyan birçok kişi aşırı dozun kazara olduğunu iddia etti.

Hakkındaki filmler

  • Hoffman'ın hayatı 2000 yılı filmi Steal This Movie ile sinemaya uyarlandı. Hoffman'ı Vincent D'Onofrio oynadı.
  • Televizyon filmi "Conspiracy: The Trial of the Chicago 8", Hoffman'ı Michael Lembeck oynadı.
  • Forrest Gump filminde bir protesto gösterisinde gösterilen Hoffman'ı Richard D'Alessandro oynadı.
  • Chicago 10 animasyon filminde Hoffman'ı Hank Azaria seslendirdi.
  • The Trial of the Chicago Seven adlı Aaron Sorkin filminde Hoffman'ı Sacha Baron Cohen oynadı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurt Cobain</span> Nirvana vokalisti

Kurt Donald Cobain, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve sanatçı. Nirvana grubunun vokalisti, ritim, solo gitaristi ve ana söz yazarıydı. Cobain'in besteleri, kaygıyla beslenen şarkı yazarlığı ve düzen karşıtı kişiliği sayesinde ana akım rock müziğinin tematik geleneklerini genişletti. Sıklıkla X Kuşağının sözcüsü olarak ilan edildi ve alternatif rock tarihindeki en etkili müzisyenlerden biri olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Savaşı</span> 1955-1975 yılları arasında yapılan ve Kuzey Vietnam zaferi ile sonuçlanan savaş

Vietnam Savaşı veya İkinci Çinhindi Savaşı, Doğu Bloku ülkeleri olan Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği ile ABD ve ABD destekçisi anti-komünist Güney Vietnam arasında yaşanan savaştır. Kore Savaşı'ndan sonra Soğuk Savaş'ın ikinci sıcak çatışması olmuştur. ABD, 1963-1973 yılları arasında savaşa dâhil olmuş ve 60.000 kadar asker kaybetmiştir. ABD kamuoyu, savaşa girilmesini sorgulamış ve savaştan sonra Anti-Amerikancılık yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Punk kültürü</span>

Punk kültürü, 1970'lerin ortasında ifade özgürlüğü hareketi ve isyanı olarak ortaya çıkmıştır. Kültür, minimalist sistem karşıtı müzik Punk Rocka dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Woodstock Festivali</span>

Woodstock Festivali, resmi adı ile Woodstock Music and Art Fair, 15-18 Ağustos tarihleri arasında 1969 yılında Bethel, New York'ta bir mandıra alanında gerçekleşmiştir. Vietnam Savaşı'na karşı protestolar düzenlendiği ve bu protestoların ağır bir şekilde bastırıldığı ortamda, hippiler umutsuzluğa düşmüşlerdi. 1969'da gerçekleşen bu festivalin sloganının üç gün boyunca barış ve müzik olmasının sebebi de bu umutsuzluktan üç gün uzaklaşılmak istenmesidir. Festivalin organizatörlerinden Michael Lang bir röportajında "Son yıllarda üniversite kampüslerinde, yoksul mahallelerde ve ülkenin her köşesinde protestolar vardı, Woodstock'ta politik kaygılarımızı bir kenara bırakıp bütün enerjimizi barışa odakladık, barış ve anlayış mümkündü." diye belirtmiştir. 1960'ların karşı kültürlerinin bir araya geldiği festivale Amerika'nın her yerinden 450'000 genç katılmıştır. Festivalde Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin, Crosby, Stills, Nash & Young, Richie Havens, Jefferson Airplane, Joan Baez gibi sanatçılar ve gruplar performanslarını sergilemişlerdir. Woodstock Festivali 1960'ların bunalan gençliğinin bir araya gelmesinin sembolü olmuştur.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<i>Forrest Gump</i> 1994 yapımı Amerikan filmi

Forrest Gump, 1986 yılında Winston Groom tarafından aynı adla yayımlanan romandan esinlenerek çekilmiş, 1994 yapımı epik, romantik, komedi-drama dalında bir filmdir. Robert Zemeckis tarafından çekilmiş ve Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise ve Sally Field başrol oyunculuklarını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rızâ Pehlevî</span> Pehlevi Hanedanından son İran şahı

Muhammed Rızâ Pehlevî, 1941'den, ülkesini terk ettiği 1979'a kadar tahtta kalan İran şahıdır. Batı yanlısı bir dış politika izleyen Pehlevi, İran'ın son monarşik lideridir. Şehinşah ve Sayeh-eh-Hodah gibi imparatorluk unvanları vardır.

<i>Doktor Jivago</i> (film)

Doktor Jivago, 1965 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Üç buçuk saat uzunluğundaki bu uzun soluklu tarihi filmin özgün adı Doctor Zhivago'dur. Film Türkiye'de 28 Aralık 1968 tarihinde gösterime girmiş ve aylarca gösterimde kalmıştı.

<i>Cephede Eğlence</i>

Cephede Eğlence, 1970 ABD yapımı bir savaş-komedi filmidir. Özgün adı MASH olan film çevrildikten üç yıl sonra, Şubat 1973 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nguyễn Văn Trỗi</span>

Nguyễn Văn Trỗi, Vietnamlı bir elektrik işçisi ve Viet Cong şehir gerillasıydı. 1963 yılı mayıs ayında Güney Vietnam'ı ziyaret eden Amerikan savunma bakanı Robert McNamara ve büyükelçi Henry Cabot Lodge'a suikast düzenlemeye çalışırken, Güney Vietnamlılar tarafından yakalanmasının ardından tanınır oldu.

<span class="mw-page-title-main">Billy Preston</span> Amerikalı R&B sanatçısı (1946 – 2006)

William Everett "Billy" Preston,, Amerikalı müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşına karşı protestolar</span>

Irak Savaşına karşı protestolar, 2002 yılında başlayarak 2003 yılındaki Irak’ın işgali sırasında ve sonrasında dünya çapında eş zamanlı olarak düzenlenen kitlesel eylemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Vecihi Ofluoğlu</span>

Vecihi Ofluoğlu, Türk Pantomim sanatçısı, oyuncu, yönetmen, öğretim üyesi.

Sessiz Amerikalı, İngiliz Katolik yazar Graham Greene'in ilk defa 1955 yılında yayınlanmış romanıdır. Özgün adı The Quiet American olan roman, Birinci Çinhindi Savaşı sırasında Vietnam'da geçer. İngiliz savaş muhabiri Thomas Fowler'ın bakış açısından anlatılan romanda, Fowler, Amerikalı gizli ajan Alden Pyle ve Vietnamlı genç bir kadın olan Phuong'u çevreleyen bir aşk üçgeninden hareketle, sömürgecilik mirası, belirtileri yeni görülmeye başlanmış Amerikan müdahaleci politikası ve 20. yüzyılın karmaşık siyasi buhranları içinde bireyin ahlâkî tutum alma problemleri gibi konular işlenmektedir.

<i>Bir Terör Filmi</i> 2008 yapımı Alman drama filmi

Bir terör filmi - Der Baader Meinhof Uli Edel yönetmenliğinde Stefan Aust'un aynı isimli romanına dayanarak çekilen 2008 çıkışlı bir filmdir. Filmde aşırı solcu örgüt Kızıl Ordu Fransiyonu'nun (RAF) 1967 -1977 yılları arasındaki aktiviteleri aktarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş karşıtı hareket</span>

Savaş karşıtı hareket, genellikle bir ulusun silahlı bir çatışma'yı başlatma veya sürdürme kararına karşı, belki de var olan haklı bir neden'den bağımsız olarak, toplumsal bir hareket'tir. Savaş karşıtlığı terimi, çatışmalar sırasında tüm askerî güç kullanımına veya savaş karşıtı kitaplara, tablolara ve diğer sanat eserlerine karşı çıkan pasifizm'e de atıfta bulunabilir. Bazı eylemciler savaş karşıtı hareketlerle barış hareket'lerini birbirinden ayırır. Savaş karşıtı eylemciler, hükûmetlere belirli bir savaşa veya çatışmaya son vermesi veya önceden önlemesi amacıyla baskı yapmak için protesto ve diğer taban hareketleri ile birlikte çalışır.

<span class="mw-page-title-main">1968 kuşağı protestoları</span> Sol siyasetin, savaş karşıtlığının yükselişi, insan haklarının öneminin artması gibi sebeplerle dünya çapında artış gösteren halk isyanları

1968 kuşağı, ağırlıklı olarak sol siyasetin yükselişi, savaş karşıtlığı, sivil hakların aciliyeti gibi sebeplerden ötürü, devlet ordularına ve bürokrasilerine karşı protestoların yapıldığı; sessiz kuşak ve baby boomer kuşağı içindeki genç karşı kültürünün de içinde olduğu halk isyanlarıyla karakterize edilmiş sosyal çatışmaların ve eylemlerin dünya çapında tırmanışını içeren dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Flower power</span>

Flower power, 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında pasif direniş ve şiddetsizliğin sembolü olarak kullanılmış bir slogandır. Vietnam Savaşı'na karşı muhalefet hareketine dayanır. Bu ifade, 1965'te Amerikalı Beat şairi Allen Ginsberg tarafından savaş protestolarını barışçıl, olumlu gösterilere dönüştürmenin bir yolu olarak ortaya atıldı. Hippiler, işlemeli çiçekler ve canlı renklerle dolu giysiler giyerek, saçlarına çiçekler takarak ve halka çiçek dağıtarak bu sembolizmi benimsediler ve çiçek çocukları olarak tanındılar. Terim daha sonra hippi hareketine ve uyuşturucuların, psikedelik müziğin, psikedelik sanatın ve toplumsal hoşgörünün sözde karşı kültürüne modern bir referans olarak genelleştirilmiştir.