İçeriğe atla

Abbas Sıhhat

Abbas Sıhhat
Abbas Sıhhat
Doğum1874
Şamahı
Ölüm1918
Gence

Abbaskulu Aliabbas oğlu Mehdizade (Azerice: Abbasqulu Əliabbas oğlu Mehdizadə, 1874-1918) ya da bilinen adıyla Abbas Sıhhat (Abbas Səhhət), 1874 yılında Şamahı'da doğdu. "Səhhət" (Sıhhat) şaire hekimlik mesleği nedeniyle verilmiş takma adıdır, asıl adı ve soyadı Abbaskulu Mehdizade'dir.

İlk tahsilini din adamı olan babası Molla Aliabbasdan aldı. İlk şiirlerini 15-16 yaşlarında yazmaya başladı.

1892'de tahsilini tamamlamak için Horasan'a gitti, bir yıl sonra ise Tahran'a göçtü ve altı yıl burada tıp tahsili aldı.

1899'da Şamahı'ya döndü, ancak buradaki Rus yönetim İran menşeli diplomasını geçerli saymadığı için hekimlikle meşgul olamadı, okulda Azerbaycan Türkçesi ve şeriat dersleri vermeye başladı.

1905 yılından sonra Azerbaycan'ın gelişmesi ve yenileşmesi için mücadele verenlerin ön sıralarında Abbas Sıhhat de vardı. XX. yüzyıl Azerbaycan şiirinin yenileşmesinde, onun çağdaşlık, Türkçülük ve milliyetçilik duygularıyla zenginleşmesinde Abbas Sıhhat'in önemli rolü oldu.

1917 ve 1918'de Bolşeviklere bağlı Ermeni kuvvetlerinin Şamahı'ya hücumları sonucu her şeyini kaybeden şair Gence'ye göçtü. Evinin yanması sebebi ile birçok eseri kayboldu. 1918'de Abbas Sıhhat Gence hastahanesinde felç hastalığından öldü ve Gence mezarlığında toprağa verildi.

Eserleri

  • Yoxsulluq Eyib Deyil, Bakü, 1912
  • Neft Fantanı, Bakü, 1912
  • Məğrib Günəşləri, I-II bölüm, Bakü, 1912
  • Sınıq Saz, Bakü, 1912
  • Cəhalət Səmərəsi Yaxud Bir Yətimin Xoşbəxtliyi, Bakü, 1914
  • Müntəxabat, Bakü, 1928
  • Eserleri, Bakü, 1935
  • Seçilmiş Eserleri, 1938
  • Seçilmiş Eserleri, Bakü, 1950
  • Eserleri, 2 ciltte, I-II c. Bakü, 1975-1976

Kaynakça

  1. Azerbaycan Edebiyatı Tarihi, Bakı, 1960, c. II
  2. Kemal Talıbzade, Abbas Sehhet, Bakı, 1980

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahyâ-yı Şirvânî</span>

Yahyâ-yı Şirvânî 15. yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı sufi, Halvetiyye tarikatının ikinci kurucusudur. Azerbaycan Türkleri'nden olan Seyid Yəhya Bakuvi Azerbaycan'ın tanınmış filozof alim ve şairlerindən biri, Halvetiyye Tarikâtı'nın İkinci kurucusudur. Baküvi aynı zamanda bir Halvetilik virdi olan Virdu-Sattar'ın da yazarıdır. 2013 yılında UNESCO Genel Konferansı'nın 36. oturumunda Seyid Yahya Bakuvin'in 550. yıldönümünün dünya çapında kutlanması kararı alındı.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Samed Vurgun</span> Sovyet Şair

Samed Vurgun (Azerbaycan alfabesi: Səməd Vurğun, Kiril: Сəмəд Вурғун; gerçek adı: Samed Yusif oğlu Vekilov - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve SSCB'nin önde gelen şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Hanlığı</span>

Bakü Hanlığı, 1718-1806 yıllar arasında Azerbaycanın doğusunda hüküm süren bir hanlık.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Abbasgulu Ağa Bakıhanov</span>

Abbasgulu Ağa Bakıhanov Azerbaycanlı bilim insanı, tarihçi, şair, Azerbaycan'daki eğitimcilik hareketin ilk önderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Necef Bey Vezirov</span>

Vezirov Necef Bey Fatalı Bey oğlu - Azerbaycan dram yazarı, gazeteçi-yazar, Azerbaycan tiyatrosunun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Mirvarid Dilbazi</span>

Mirvarid Dilbazi, Sovyet Azerisi komünist şair.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Tahirzade</span>

Adalet Şerif oğlu Tahirzade ; öğretmen, dilbilimci, filolog-metin bilimcisi, tarihçi, gazeteci, profesör doktor, eski Eğitim Bakanı Yardımcısı.

Vügar Ahmed - şair, bilim insanı.

Rüstem Han Hoyski - Azerbaycan'ın ulusal bağımsızlık hareketinin aktif katılımcılarından biri. Fetali Han Hoyski ve Hüseyngulu Han Hoyski'nin küçük kardeşi, Korgeneral İskender Han Hoyski'nin oğludur.