İçeriğe atla

Abbas Mirza Şerifzade

Abbas Mirza Şerifzade
DoğumAbbas Mirza Mirza Abdülresul oğlu Şerifzade
22 Mart 1893(1893-03-22)
Rus İmparatorluğu Şamahı, Rus İmparatorluğu
Ölüm16 Kasım 1938 (45 yaşında)
Sovyetler Birliği Bakü, SSCB
MeslekOyuncu, film yönetmeni, sinema editörü
Etkin yıllar1908-1938
EvlilikMarziye Davudova
Çocuk(lar)Firengiz Şerifova
Resmî siteabbasmirzasharifzade.info

Abbas Mirza Şerifzade (AzericeAbbas Mirzə Şərifzadə, 22 Mart 1893 - 16 Kasım 1938), Azerbaycanlı oyuncu, film yönetmeni, sinema editörü.

Abbas Mirza Mirza Abdülresul oğlu Şerifzade (AzericeAbbas Mirzə Mirzə Əbdülrəsul oğlu Şərifzadə), Şamahı'nın Yukarı Kale mahallesinde aydın bir ailede doğdu. Babası Mirza Abdülresul, Seyid Azim Şirvani'nin açtığı yeni "Usul-i Cedid" okulunda ders vermekteydi ve Şamahı'nın en saygın eğitimcileri arasında sayılıyordu.[1]

1902 yılında Şamahı'da meydana gelen büyük depremin ardından birçok aile gibi Bakü'ye göç ettiler.

Abbas Mirza oyunculukla ilk kez amcası Mirza Memmed Tağı sayesinde tanıştı. Tiyatro sanatına ilgi duyan Mirza Memmed Tağı dini içerikli oyunlar hazırlıyordu. "Şəbeh" adlı gösterisindeki esir kız rolü için yeğeni Abbas'ı görevlendirir. Kendisi ise bu oyunda Şümür adlı karakteri canlandırır. Ancak Abbas Mirza Şerifzade bu ilk rolünün üstesinden gelemez. Çünkü oyunda cereyan eden olayların en doruk noktasında Şümür, elinde kılıçla esir kızın (Şerifzade'nin canlandırdığı karakter) üstüne yürümekteydi ve o anda çok korkan Abbas Mirza çığlık atarak sahneden izleyicilerin arasında bulunan annesinin yanına kaçtı.[2]

4 Aralık 1937 tarihinde Büyük Temizlik'in zirvede olduğu dönemde casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Buna delil olarak sık sık ziyaret ettiği İran'ın Gence'deki konsolosluğu ve onlarla sürdürdüğü dostane ilişkiler ile Mikail Müşfik, Hüseyin Cavid gibi sürgüne gönderilen yazarların propagandasını yaptığı iddiası gösterildi. Bu iddiaları reddeden Şerifzade tek suçunun İran'ın konsolosluğuna gitmesi olduğunu belirtti ve orada bulunuş sebebini sadece Azeri sanatına ilgi duyan konsolosluğun daveti olduğunu belirtti. 19 Ekim 1938 tarihinde idamla yargılandığı davada suçlu bulundu ve 16 Kasım 1938 tarihinde kurşuna dizilerek idam edildi.[1]

2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nın birincilerinden Eldar Kasımov'un büyük büyükbabasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Azərbaycan teatrının korifeyi Abbas Mirzə Şərifzadənin anadan olmasının 120 illiyi qeyd edilmişdir". xalqqazeti.com. 5 Haziran 2012. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2012. 
  2. ^ "9 yaşlı «aktyorun» ilk uğursuz rolü". azadliq. 22 Mayıs 2011. 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safevîler</span> 1501–1736 arasında İranda varlığını sürdürmüş devlet

Safevî İmparatorluğu, Safevîler veya Safevî Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş, sıkça modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri olan Türk kökenli Safevi Hanedanı tarafından yönetilmiş devlet. Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaçar Hanedanı</span> 1789-1925 yılları arasında İranı yöneten Türk hanedan

Kaçar Hanedanı, İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Osmanlı savaşları</span> 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İran ve Osmanlı arasında süren bir dizi savaş

İran-Osmanlı Savaşları, 16 ilâ 19. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile İran'da otoriteyi elinde bulunduran birbirinin devamı niteliğindeki çeşitli hanedanlar arasında gerçekleşmiştir. Osmanlılar ile İran arasındaki ilk savaş 1514 Çaldıran Muharebesi'dir. Son savaş ise 1821-1823 Osmanlı-İran Savaşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">I. Tahmasb</span> 2. Safevî şahı

I. Tahmasb, Safevî Devleti'nin ikinci hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Feth Ali Şah</span>

Feth Ali Şah, Kaçar Hanedanı'ndan olup 1797-1834 yılları arasında İran'da hüküm süren ikinci şah. Yönetimi sırasında Kuzey Kafkasya'yı Gülistan ve Türkmençay Antlaşması'yla geri alınamayacak şekilde Rusya'ya bırakmıştır. Feth Ali Şah Tarihçi Joseph M. Upton'a göre, "uzun sakalıyla, ince beliyle, evlatlarıyla İranlılar arasında meşhurdur." Feth Ali Şah'ın saltanatının sonlarında, ekonomik sıkıntılar, askeri ve teknolojik yükümlülük İran'ı parçalanmanın eşiğine getirdi, ölümünden sonra yaşanan taht mücadelesiyle çözülme hızlandı.

Muhammed Hüdabende veya Hudabende, Muhammed Şah, Sultan Muhammed, 1578 ve 1587 yılları arasında hükümdarlık yapmış Safevî Devletinin 4. şahı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sıhhat</span>

Abbaskulu Aliabbas oğlu Mehdizade ya da bilinen adıyla Abbas Sıhhat, 1874 yılında Şamahı'da doğdu. "Səhhət" (Sıhhat) şaire hekimlik mesleği nedeniyle verilmiş takma adıdır, asıl adı ve soyadı Abbaskulu Mehdizade'dir.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Kasımov</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Eldar Kasımov, Azerbaycanlı şarkıcıdır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Nigar Cemal ile birlikte Ell & Nikki adlı ikili olarak temsil ederek birinci olmuşlardır.

Hanende Farsça kökenli bir kelime olup müzik icra eden; şarkı okuyan, şarkıcı vb. anlama gelmektedir. Azerbaycanda Hanendelik halkın manevi âleminin sözcüsü olan türküyü ve makam sanatını yayma, yaşatma ve koruma sanatıdır. Osmanlı döneminde de kullanılagelen sözcüklerdendir; Osmanlı hanendeleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Kuşatması (1607)</span>

Şamahı Kuşatması, 1603-1612 Osmanlı-Safevi Savaşı'nda bir evre. Kuşatma Safevi ordusunun başarısıyla ve Şamahı'nın 28 yıl sonra tekrar İran idaresine geçmesiyle sonuçlanmıştır. Kuşatma sırasında Bakü ve Derbent de İran ordusuna teslim olmuş, Safevî Devleti bu sayede Azerbaycan ve Dağıstan'da yeniden hakimiyet kurmuştur. Bu itibarla, Safevîler 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı sonucunda kaybettikleri tüm toprakları 1603-1607 arasında geri almayı başarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman (Safevî şahı)</span> 8. Safevi Türkmen hükümdarı

Şah Süleyman, Safevilerin 8. şahı.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sakine Ahundzade</span>

Sakine Mirza Heybet kızı Ahundzade Azeri oyun yazarıdır. Azerbaycan edebiyatının bilinen ilk kadın oyun ve drama yazarıdır.

Bakıhanovlar, Azerbaycan'ın tanınmış soylu hanedan ailelerinden biri. Hanedanın temsilcileri, 1718 yılında kurulup 1747 ile 1806 yılları arasında bağımsız olan Bakü Hanlığı'nı yönetmiştir.

Muhammed Bakır Mirza, Batı'da Safi Mirza olarak tanınan, Şah Abbas 'ın(1588-1629) en büyük oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Safa Cemiyeti</span> Dernek

Safa Cemiyeti — 20. yüzyılın başında Bakü'de faaliyet gösteren hayırsever bir toplum. Derneğin amacı dezavantajlı çocukları eğitime dahil etmek, yoksul nüfusa tıbbi yardım sağlamak ve halkın kültürel düzeyini yükseltmekti.

Ebü'l-Feth Han Cevanşir Azerbaycan etnik kökenine sahip İranlı bir soyluydu.