
Ajax Operasyonu, Birleşik Krallık ve ABD tarafından, İran'ın demokratik olarak seçilen milliyetçi kabine ve başbakan Muhammed Musaddık'ı devirmek ve Pehlevi ailesini yeniden iktidara getirmek amacıyla düzenlenen örtülü harekâttır. Operasyon ayrıca ABD'nin barış zamanında yabancı bir hükûmeti devirmek için giriştiği ilk gizli eylemdi.

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Rüzgâr Bizi Sürükleyecek, 1999 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Bir grup gazeteci ve üretim mühendisinin, yerel matem ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir Kürt köyüne yaptığı yolculuğu ve köye gelmeleriyle yaşananları konu alır. Filmin adı, İranlı ünlü şair Füruğ Ferruhzad'ın bir şiirinden alıntıdır. Filmin genelinde de, Ferruhzad ve Ömer Hayyam gibi pek çok İranlı şairin yaşam ve ölüme ilişkin şiirlerine göndermeler vardır.

Gozareş, 1977 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Yönetmenin bu ilk uzun metrajlı filmi, rüşvet almakla suçlanan bir vergi memurunun hikâyesidir. İntihar da, filmin temaları arasındadır. Filmin adı, Türkçede Rapor anlamına gelir. Filmde, sonradan Oscar'a aday gösterilecek olan ünlü İranlı oyuncu Shohreh Aghdashloo da rol aldı.
İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.
São Paulo Uluslararası Film Festivali, São Paulo, Brezilya'da 1976'dan bu yana her yıl düzenlenen film festivalidir. Festival bünyesinde workshoplar da yapılır. 2004'te İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi jüri üyeleri arasındaydı.

Bahreyn Kuşatması, 1559 yılında Lahsa Valisi Mustafa Paşa'nın İstanbul'a haber vermeden Osmanlı Devleti'ne bağlı bir emirlik olan Bahreyn'i işgal etmeye yönelik başarısız girişimi.

Revan Kuşatması, 1615-1618 Osmanlı Safevi Savaşı'nda bir evre. Kuşatma Osmanlı ordusunun başarısızlığıyla sonuçlanmıştır.

Tebriz Kuşatması, 1603-1612 Osmanlı Safevi-Savaşı'nda bir evre. Kuşatma Safevi ordusunun başarısıyla ve Tebriz'in 18 yıl sonra tekrar Safevilerin idaresine geçmesiyle sonuçlanmıştır.
Luciano Benjamín Menéndez, Arjantinli eski bir general ve insan hakları ihlali yaparak cinayetten mahkûm edilen hükümlüdür. 1975-1979 yılları arasında Üçüncü Ordu Kolordusu Komutanı olarak görev yaptı. Ayaklanmalar sırasında meydana gelen toplu cinayet sosyal aktvist olarak önemli rol oynamıştır. Yüzlerce sendika üyesi, öğrenci, öğretmen, gazeteci ve sol kanat gerillalarından şüphelenen veya işbirliği yapan diğer kişilerin toplu olarak tutuklanmalarını emretti.

Abbas Attar, İranlı fotoğraf sanatçısı.

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

Haşmet Muhacerani, orta saha pozisyonunda görev yapmış İranlı futbolcu ve teknik direktördür.

Ezzatolah Entezami, İranlı ünlü oyuncu. Oyuncu Tahran, İran'da doğdu. İlk yer alıfdığı yapım 1969 yapımı "Masht Hassan" rolünü canlandırdığı The Cow ile olmuştur. Oyuncunun yer aldığı diğer yapımlar arasında; Mr. Naive, Hamoun ve 40 Years Old sayılabilir. Son olarak TV dizisi Hezar Dastan ekranlarda yer aldı.
Emir Merzuki, defans pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcudur.

Vahid Emiri BF Perspolis takımında forvet pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.

Ahmed Rıza Abidzade, kaleci pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcu ve teknik direktördür.
Emirhüseyin Maksudlu, bilinen adıyla Emir Tatalu İranlı rapçi ve söz yazarıdır.

Fatıma Rehber, İranlı siyasetçi.

Cemşid Amuzegar,, eski İranlı iktisatçı ve siyasetçi. Pehlevi Hanedanı döneminde, 7 Ağustos 1977 ile 27 Ağustos 1978 tarihleri arasında İran başbakanı olarak görev yaptı.