İçeriğe atla

Abaz Yaylası

Abaz Yaylası
Onikişubat'ın bulunduğu yer
Onikişubat'ın bulunduğu yer
Ülke Türkiye
İlKahramanmaraş
İlçeOnikişubat
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Abaz Yaylası, Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi, Kertmen köyünün sınırları içinde bir yayla alanıdır.[2]

Yayla, Berit Dağları'nın kollarını oluşturan Kışlak Dağı ve Bezirgân Dağı arasında Koca Dere'nin sularını topladığı 1700 m yükseltide yer almaktadır. Yayla, adını, yaylada bulunan Abaz Pınarı'ndan almıştır. Kertmen köyünün elverişsiz topoğrafya şartları nedeniyle tarım arazisi çok kısıtlıdır. Bu durum küçük-baş hayvancılığı zorunlu kılmış ve Berit Dağları'nda yüzlerce yıldır yaylacılık faaliyeti yapılmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısı-na doğru başlayan kırdan kente göç, Kertmen'de yaşayanları şehirlere taşımıştır.

Zamanla terk edilen hayvancılık amaçlı yaylacılık, yerini geçmişin özlemini gideren rekreasyon yaylacılığına bırakmıştır. Kertmen köyünün mera alanı olan Abaz Yaylası'nda 2005 yılından itibaren geleneksel yayla şenlikleri yapılmaktadır. Her yıl mayıs ayı sonlarında yapılan yayla şenliğini organize etmek amacıyla da 2006 yılında “Kertmen-liler Kültür ve Dayanışma Derneği” kurulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ ABAZ YAYLASI(KERTMEN). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 145. s. 4. 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yayla</span> yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şekli

Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Andırın</span> Kahramanmaraş ilçesi

Andırın, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalıhüyük</span> Konyanın ilçesi

Yalıhüyük, Konya ilinin bir ilçesidir. Coğrafî olarak Akdeniz Bölgesi'ndedir. 2023 itibarıyla Türkiye'nin nüfus açısından (1.854) en küçük ilçesi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Dereli</span> Giresun ilçesi

Dereli, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. km. sinde Aksu Vadisi üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Karahasanuşağı, Elbistan</span>

Karahasanuşağı, Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İncirli, Afşin</span>

İncirli, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Amlakit Yaylası</span>

Amlakit, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesin bağlı bir yayladır. Yaylanın rakımı 1900 ila 2200 metre arasında değişmektedir. 1993 rakımlı olarak da bilinir. Yayladaki ev sayısı 120-130 arasındadır. Konum olarak Palovit Yaylası'nın aşağısında, Zilkale'ye inen vadideki çamlıklara bitişiktir. Yayla, bölgedeki diğer yaylaralara kıyasla ulaşımı kolay yaylalardan biridir. Çamlıhemşin ilçe merkezine 55 kilometre, Rize-Artvin Havalimanına 83.8 kilometre uzaklıkta olan yaylada, 2001 yılından beri elektrik vardır. Palovit Deresi yaylayı ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Hacıbudak, Onikişubat</span>

Hacıbudak, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kertmen, Onikişubat</span>

Kertmen, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Alaçam</span> Samsunun ilçesi

Alaçam, Samsun ilinin batıdan Yakakent, güneyden Vezirköprü, doğudan Bafra ilçeleri ve kuzeyden Karadeniz ile çevrili bir ilçesidir. Yüzölçümü 632 km², denizden yüksekliği ortalama 15 m'dir. Samsun'a uzaklığı 78 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Madur Dağı</span> Trabzon Köprübaşı nda bir Dağ

Madur Dağı, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yer alan, 2.742 rakımlı ilçenin en yüksek dağıdır. Madur Dağı'nın çevresi Köşk Yaylası, Taşlı Yaylası, Sulak Yaylası, Kalecik Yaylası ve Kutlusu Yaylası gibi yaylalarla çevrelenmiştir. Yaylacılık yapılan dağın zirvesi kayalıklardan oluşmaktadır. Ksenofon'un Anabasis adlı eserinde Yunan ordusu denizi bu dağda görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Akçatekir, Pozantı</span> Pozantı, Adana, Türkiyede mahalle

Akçatekir, Adana ilinin Pozantı ilçesine bağlı bir köydür. Köy, Adana şehir merkezine 88 km, Pozantı'ya 16 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>

Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye, Çumra</span>

Fethiye, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir. 1400'lü yıllarda Orta Asya'dan Rus hakimiyetini kabul etmek istemeyen Tatarlar Kırım'a yerleşir. 400 sene Kırım'ı han olarak yöneten halk Rus yönetiminin oyunları ile hanlıktan indirilir ve halkın bir kısmı Romanya'ya göç etmek zorunda kalır. Daha sonra 1876-77 Osmanlı Devletinin yaptığı program çerçevesinde şu anki Kaşınhanı Belediyesinin olduğu yer gösterilerek devlet tarafından kendilerine ayrıldığı ifade edilir. Kaşınhanı'nın olduğu yere gelince içlerinden bir hemşerimiz atının üstüne çıkarak güneşe bakar Konyanın bulundukları yere yakın olduğunu sezerek ve şu atasözünü hatırlatır; Kızın varsa el evinde yatırma, oğlun varsa şehir aşı tattırma ilgililere biz burada yaşarsak gençlerimiz sık sık Konya'ya gider gelirler ve kültürümüz dilimiz bozulur o yüzden biz burayı istemiyoruz derler. İlgililer halkı Abaz dağının yamaçlarına getirirler Yakın tarihe kadar kendi içlerinde kız alıp verirlerdi. Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Bilbilan Yaylası, Artvin ilinin Merkez ilçesine 80 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. Artvin'deki en büyük yayladır.

Çikunet Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Efeler köyünde yer alan bir yayladır.

Soğuksu Yaylası Trabzon ilinin Köprübaşı ilçesine bağlı Beşköy Mahallesi'nde bulunmaktadır. İlçe merkezine 14 km mesafede bulunan yayla 9 km2 alana sahiptir.

Mağara Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesine 45 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 3 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Eskiarmutluk (Ç'umayida) köyüne 4 kilometre uzaklıktadır. Her yıl yaylacılık ve hayvancılık için kullanılmaktadır. Yaylaya Siprona Yaylası üzerinden ulaşılmaktadır.

Tabrika Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesine 25 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 3 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Aşağıdurak köyüne 6 kilometre uzaklıktadır. Her yıl yaylacılık ve hayvancılık için kullanılmaktadır.