İçeriğe atla

Abass Bonfoh

Abass Bonfoh
Togo başkanvekili
Görev süresi
25 Şubat 2005 - 4 Mayıs 2005
Başbakan Koffi Sama
Yerine geldiğiFaure Gnassingbé
Yerine gelenFaure Gnassingbé
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Kasım 1948(1948-11-23)
Kabou, Bassar Prefecture, Togo
Ölüm 30 Haziran 2021 (72 yaşında)
Bitirdiği okul Institut Nationale de l'Administration Scolaire (Fransa)
Mesleği Politikacı

Abass Bonfoh (23 Kasım 1948, Kabu- 30 Haziran 2021) Togolu siyaset adamı. Bonfoh, 25 Şubat 2005 ile 4 Mayıs 2005 tarihleri arasında geçici olarak Afrika ülkesi olan Togo'da devlet başkanı olarak görev almıştır.

Bonfoh, iktidar partisi mensubu ve meclis başkan yardımcısı olarak, Faure Gnassingbé'in babasının ölümünden sonra anayasaya aykırı bir şekilde iktidara gelmesi ve daha sonrasında uluslararası baskılar sonucu istifasından sonra Millet Meclisi tarafından devlet başkanı olarak atanmıştır. Her ne kadar, Togo anayasasına göre meclis başkanı Fambaré Ouattara Natchaba bu görevi üstlenmesi gerekiyorsa da, bu durum özellikle iktidar partisi mensubu meclis üyeleri tarafından dikkate alınmayarak Bonfoh göreve getirilmiştir. Devlet başkanı seçilmesine müteakip yaptığı konuşmada, Gnassingbé'nin yarım bıraktığı icraatlara devam edeceğini belirtmiş, ülkesinin demokratikleşmesinde ve kalkınmada önemli adımlar atacağını söylemiştir. Bu açıklaması demokratikleşme ve kalkınma ile ilgili söylemleri olmasına rağmen gerekli adımları atacağının işaretlerini veremeyen ve koltuğunu bırakmak durumunda kalan Gnassingbé'nin yerine gelmiş bir devlet başkanı için pek inandırıcı bulunmamış ve şüphe ile yaklaşılmıştır. Bonfoh'un devlet başkanı olarak göreve getirilmesi ülkede birçok olaylara neden olmuş ve belirli bir süre şiddet olayları yaşanmıştır. 24 Nisan seçimlerinde hem Gnassingbé'nin hem de muhalefet lideri Emmanuel Bob-Akitani'nin kendi seçim zaferini ilan etmesi sonucu, bir süre daha görevine devam etmek durumunda kalan Bonfoh, kendisinin de üyesi olduğu iktidar partisi mensubu ve eski devlet başkanı Gnassingbé lehine görevden çekilerek 4 Mayıs tarihinde koltuğu devretmiştir. Bu süreç içerisinde muhalefet partisi mensupları ve destekçileri tarafından ülkede gerçekleştirilen protesto gösterile ile seçimlerde hile yapıldığı söylemleri dikkate alınmamıştır. Bonfoh, 30 Haziran 2021'de 72 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Togo : Décès de Abass Bonfoh, ancien président intérimaire du pays". Senego.com. 30 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Togo</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Togo, resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Burkina Faso, doğuda Benin ve batıda Gana ile komşudur. Güneyde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi'ne kıyısı bulunur. Başkenti ülkenin güneybatı ucundaki Lomé'dir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ve 57.000 km²'lik yüzölçümüyle Afrika'nın en küçük ülkelerinden biridir. Gana ve Benin sınırları arasında ortalama uzaklığı yalnızca 115 km olan Togo ayrıca dünyanın en dar ülkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Refah Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1998)

Refah Partisi, Millî Görüş hareketinin 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulan siyasi partisi. 1987'de genel başkanlığa Necmettin Erbakan getirildi. 1991 seçimlerinde meclise girdi. 1995 seçimlerinden birinci parti olarak çıktı. 1997'de Refahyol Hükûmetini kurdu. "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">1950 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 9. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1950 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 1950 tarihinde düzenlenen ve TBMM 9. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçim. "Gizli oy, açık tasnif" yönteminin ilk kez uygulandığı 1950 seçimleri, Türkiye tarihinin ilk demokratik seçimi olarak kabul edilir. 1946 genel seçimlerinden sonra, Cumhuriyet tarihinde tek dereceli olarak düzenlenen ve birden fazla partinin katıldığı ikinci milletvekilliği genel seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">1957 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 11. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1957 Türkiye genel seçimleri, 27 Ekim 1957 tarihinde TBMM 11. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

Koffi Sama 2002-2005 yılları arasında Togo başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Tek parti rejimi</span> sadece bir partinin hükûmeti kurma hakkına sahip olduğu devlet

Tek parti rejimi, devlet yönetimiyle özdeşleşen bir siyasi partinin tek başına yasama meclisi ve hükûmeti oluşturduğu rejimlere verilen addır. Mutlak hakim tek parti dışındaki tüm partiler ya yasa dışıdır ya da tek parti rejiminde partiler bulunuyorsa da; bu partiler seçimlere yalnızca sınırlı ve kontrollü katılım hakkına sahiptir. Ülkede başka siyasi partilerin kurulmasının yasak olmadığı, mecliste yürütme ve yasamada farklı partilerin koltuk sahibi olabildiği ancak devletin tek partiyle yönetildiği de facto durumlara ise tek parti yönetimi denir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da demokrasiye geçiş süreci</span> İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişi

İspanya’da demokrasiye geçiş süreci, İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişini kapsar. Geçiş süreci Franco’nun 20 Kasım 1975 günü ölmesiyle başlar, sürecin tamamlanması ise 1978 yılında kabul edilen Anayasa ile tamamlayan tarihçiler olmakla beraber, 23 Şubat 1981 günü Antonio Tejero’nun başarısız darbe girişimini veya 28 Ekim 1982 günü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE’nin seçim zaferini sürecin tamamlandığı olay olarak kabul eden tarihçiler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Faure Gnassingbé</span> Togo devlet başkanı

Faure Essozimna Gnassingbé, Afrika ülkesi Togo'nun 4 Mayıs 2005 tarihinden bu yana görevde olan devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Houngbo</span>

Gilbert Fossoun Houngbo, 8 Eylül 2008 - 23 Temmuz 2012 tarihleri arası Togo'nun eski Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">James Michel</span> Seyşeller devlet başkanı (2004-2016)

James Alix Michel, Seyşelli öğretmen ve siyasetçi. Michel, Afrika ada ülkesi Seyşeller'de ülkenin üçüncü devlet başkanı olarak 2004 ile 2016 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gnassingbé Eyadéma</span> Togolu siyasetçi (1935-2005)

Gnassingbé Eyadéma Afrika ülkesi Togo'nun generallerinden ve daha sonra da gerçekleştirdiği darbe sonucu oluşan askerî cuntanın başı olarak devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

Emmanuel Bob-Akitani, Togolu siyasetçi. Afrika ülkesi Togo'da bulunan Union des Forces de Changement (UFC) partisinin onursal başkanı olan Bob-Akitani, 2003 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen genel seçimlerde muhalefetin devlet başkan adayı olarak yer almış ancak sonuca ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gough Whitlam</span> Avustralyalı siyasetçi (1916 – 2014)

Edward Gough Whitlam, AC, QC, 21. Avustralya Başbakanı olarak görev yapan Avustralyalı politikacı ve avukattır. Whitlam, 1972 seçimlerinde Avustralya İşçi Partisi ile iktidara geçti ve 1974 seçimlerinde de iktidarı korumayı başardı. 1975 Avustralya anayasa krizinin doruğunda Genel Vali Sir John Kerr tarafından görevden alındı. Whitlam, görevi bu şekilde sona eren tek başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Zafy</span> Madagaskarlı siyasetçi

Albert Zafy, Madagaskarlı siyasetçi. Zafy, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1993 ile 1996 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Togo devlet başkanı, Afrika ülkesi Togo'nun bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Henri Konan Bédié</span> Fildişi Sahilli siyasetçi (1934-2023)

Henri Konan Bédié, Fildişili siyasetçi. Bédié, Afrika kıtasında yer alan Fildişi Sahili'nde 1993 ile 1999 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Meclisi</span> Cezayir Parlamentosunun alt meclisi

Ulusal Halk Meclisi, kısaltması APN, Cezayir Parlamentosu'nun alt meclisidir. Doğrudan halk tarafından seçilen 407 üyeden oluşur. 407 koltuktan 8'i yurtdışında yaşayan Cezayirliler için ayrılmıştır. Ulusal Halk Meclisi üyeleri, çok üyeli bölgelerde nispi temsil yoluyla doğrudan seçilir ve her seferinde beş yıl süreyle görev yapar. Bu organ için son seçim 12 Haziran 2021'de yapıldı. Cezayir Parlamentosu; sınırlı yasama yetkileri, genel etkisizliği ve yetersiz temsili nedeniyle Cezayir halkının çıkarlarını temsil etmemektedir. Meclise seçilmek için asgari yaş 28'dir.

<span class="mw-page-title-main">Agbéyomé Kodjo</span>

Messan Agbéyomé Gabriel Kodjo, Togolu siyasetçi.