İçeriğe atla

Abanotubani

Abanotubani
აბანოთუბანი
Rayon
Abanotubani bölgesindeki hamamlar
Gürcistan üzerinde Abanotubani
Abanotubani
Abanotubani

Abanotubani (Gürcüce: აბანოთუბანი, kelimenin tam anlamıyla "banyo bölgesi"), Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in sülfürik banyolarıyla ünlü antik bir bölgesidir.[1]

Kura Nehri'nin doğu yakasında Metehi'nin karşısındaki Narikala kalesinin yakınında bulunan Abanotubani şehrin önemli bir tarihi parçasıdır: bir efsaneye göre İberya Kralı Vahtang Gorgasali'nin atmacası av sırasında buradaki doğal kaplıca suyuna düşmüş ve kral buraya yeni bir şehir kurulmasını emretmiştir.

Tiflis'in hamam bölgesinde çarpıcı kubbeler
1893'te inşa edilen günümüzün Orbeliani hamamları
Orbeliani hamamı, 1911'den bir resim

Hamam

Hamamlar sıcak, karbonatlı maden suyu ile beslenir. Suyun sıcaklığı 37 °C ile 47 °C arasındadır. Zayıf mineralizedir (0.3-0.4 g/l), hidrokarbon, hidrojen sülfür, klor ve sodyum iyonları içerir, özellikle osteoporoz, nörolojik bozukluklar, ürolojik hastalıklar ve sedef hastalığı veya egzama gibi cilt hastalıkları ve kemik problemlerinin tedavisinde etkilidir.

Balneoloji Enstitüsü

1940'lardan beri, Tiflis Balneolojik Kaplıca İdaresi, Gorgasali Sokağı'nda sağlık tesisleri, fizyoterapi için bir enstitü, bir hidroterapi merkezi ve bir çamur terapi merkezi işletiyor. Spa müdürü eski Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili'nin babası Nikolo Saakaşvili'dir. Tedavi, bir kaplıca doktoru gözetiminde hastaların 15 dakikalık banyo yaptığı 14 ila 16 uygulamadan oluşur. Rahatlama hastalarca sadece beş ila altı uygulamadan sonra fark edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Abanotubani. 27 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. En Georgia About. Consultado el 24 de noviembre de 2015.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Gül Devrimi</span> 2003te Gürcistan’da gerçekleşmiş barışçıl halk hareketi

Gül Devrimi, Gürcistan’da 2003 yılında Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin görevini bırakmak zorunda kalmasıyla sonuçlanan barışçıl halk hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Spa</span>

Kaplıca ya da İngilizce olarak spa, mineral açısından zengin kaynak suyu ile tıbbi banyoların yapıldığı bir yerdir. Spa merkezleri veya spa tesisleri tipik olarak balneoterapi olarak da bilinen çeşitli sağlık tedavileri sunar. Mineralli termal suyun iyileştirici gücüne olan inanç, tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Bu tür uygulamalar dünya çapında popüler olmuş ve özellikle Avrupa ve Japonya'da popülerdir. Günlük spalar ve medspalar oldukça yaygındır ve bu merkezlerde çeşitli kişisel bakım uygulamaları sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayder</span> Çamlıhemşin yaylası

Ayder, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. 1300'lü yıllarda Hala Vadisi'nde yaşayanlar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Samtshe-Cavaheti</span>

Samtshe-Cavaheti, Gürcistan’ın güneybatısında idari bir bölgedir ve bu bölgenin yönetsel merkezi Ahıska kentidir. Kuzeyinde Guria ve İmereti, kuzeydoğu ve doğusunda Şida Kartli ve Kvemo Kartli idari bir bölgeleri, güneyinde Ermenistan ve Türkiye, batısında Acara Özerk Cumhuriyeti yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçhisar, Orhaneli</span>

Ağaçhisar, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaplıca</span> jeotermal olarak ısınmış yer altı sularının çıktığı kaynak

Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denir. Kudret hamamı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miheil Saakaşvili</span> 3. Gürcistan devlet başkanı

Miheil Saakaşvili, Gürcü ve Ukraynalı siyasetçi ve hukukçudur. Gürcistan'ın 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Sopo Nijaradze</span>

Sopo Nijaradze, Gürcü şarkıcı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini temsil ederek 9. sırayı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nikoloz Gilauri</span>

Nikoloz Zurabis "Nika" Gilauri, , 6 Şubat 2009 - Temmuz 2012 tarihleri arası eski Gürcistan Başbakanı olarak görev yapan bir Gürcü politikacı. Nikoloz Gilauri, Enerji ve daha sonra Maliye Bakanı ve Gürcistan Bakanlar Kurulunun ilk Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

Kuzuluk kaplıcaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi, Kuzuluk beldesi sınırlarında bulunur. Kaplıca suları; 80 °C sıcaklığında, 7,22 pH'a, 1,2 sn/m³ akıma sahiptir. Sıcak sulardan; Otel, devre mülk, pansiyonların havuz ve banyolarında yararlanılmaktadır. Ayrıca ihracat yapan çiçek seralarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Poděbrady</span>

Poděbrady , Çekya'nın Orta Bohemya Bölgesi'nde yer alan tarihi bir kaplıca kentidir. D11 karayolu üzerinde, Prag'ın 50 kilometre doğusunda bulunan Elbe Nehri üzerinde yer almaktadır. 1472'de Bohemya kralından şehir statüsünü elde etti. Şehrin hayatındaki tarihi bir dönüm noktası, Alman mülk sahibi Prince von Bülow tarafından ziyaret edildiği 1905 yılıdır. Bu iyi bilinen su kâhini, kalenin avlusunda gizli bir güçlü su kaynağı buldu ve daha sonradan yerin 97,6 m altında kadar sondaj yapıldı. Karbonik maden suyunun keşfi, 1908 yılında ilk spanın açılmasıyla sonuçlandı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Poděbrady hızla 1926'dan itibaren kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış bir kaplıca kasabasına dönüştü ve sadece Çekya'da değil aynı zamanda Avusturya, Almanya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde de ülkelerde de hızla tanınmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Gorgasali</span> 32. İberia kralı

Vahtang Gorgasali ya da I. Vahtang, Hosroviani hanedanından Kartli olarak da bilinen İberia kralı. 5. yüzyılın ikinci yarısı ile 6. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Kilisesi (Kldisubani)</span>

Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Emirliği</span>

Tiflis Emirliği 736'dan 1080'e kadar, bugünkü Gürcistan'ın doğu bölgelerini Tiflis şehrinden yöneten emirlik. Araplar tarafından Gürcistan topraklarının istila edilmeleri sırasında kurulan emirlik, 1122'de Kral IV. Davit tarafından, Gürcüler tarafından yeniden ele geçirilene kadar Kafkasya'daki Müslüman yönetiminin önemli bir karakoluydu. O zamandan beri, şehir bugüne kadar Gürcistan'ın başkenti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ocaleşi</span>

Ocaleşi Gürcistan'ın Megrelya bölgesindeki Tshenistskali Vadisi'ne özgü, kırmızı şarap yapımında kullanılan bir üzüm türüdür.