İçeriğe atla

Abaşa Nehri

Koordinatlar: 42°12′15.2″K 42°05′05.5″D / 42.204222°K 42.084861°D / 42.204222; 42.084861
Abaşa (აბაშა)
Gaçedili köyünden Abaşa Nehri görünümü
Gaçedili köyünden Abaşa Nehri görünümü
Genel bilgiler
Kaynak42°32′53.6″K 42°30′15.9″D / 42.548222°K 42.504417°D / 42.548222; 42.504417
Ağız42°12′15.2″K 42°05′05.5″D / 42.204222°K 42.084861°D / 42.204222; 42.084861
Uzunluk66 kilometre

Abaşa (Gürcüce: აბაშა, Megrelce: აბაშა), ayrıca bilinen adıyla Abashistskali (Gürcüce: აბაშისწყალი) veya Abashatskari (Megrelce: აბაშაწყარი) Batı Gürcistan'daki bir nehirdir. 66 kilometre uzunluğundaki nehir, Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Martvili ve Abaşa belediyelerinden geçmektedir. Nehrin havzası 370 kilometrekaredir.

Coğrafya

Abaşa Nehri, dağdan gelen Raçhitskali ve Toba nehirlerinin birleşmesiyle 325 metre yükseklikte, Baldi köyünün yakınlarında doğar. Nehir, Tehuri nehrine soldan katılmaktadır.

Abaşa, 1928'de Abaşa hidroelektrik santralinin inşa edildiği Gaçedili (Goçkadili) köyünün yakınlarında dar bir kanyon oluşturur. Temmuz 2010'da İlia Devlet Üniversitesi'nin keşif ekibi, nehrin çevresinde Geç Kretase (100,5-65,5 Ma) dönemden kalma otçul dinozorların ayak izlerini keşfetmiştir. Ayrıca bölgede ammonoidea, brakiyopod ve denizkestanesi fosilleri bulunmuştur.[1] Ekim 2010'da Gaçedili kanyonu, Gürcistan hükûmeti tarafından korunan alan ilan edilmiştir.[2]

Etimoloji ve tarihi

Efsanevi "Abaşa" kelimesinin kökeni Kartlis Tshovreba'daki 11. yüzyıla tarihlenen Kral Vahtang Gorgasali hikâyesinde geçmektedir. Bölgedeki Arap istilasından bahseden hikâyede, 735'teki sel felaketinin Habeşi istilacıları yuttuğu, bu olaydan sonra bölgenin Abaşa olarak adlandırıldığı iddia edilmektedir.[3] Modern akademisyenler ise kelimenin erkek adı Aba'ya Gürcücede sıfat eki olan "shi" ekinin eklenmesiyle oluştuğunu düşünmektedir. Alternatif bir modern teori ise Farsçada (,ب, "su") anlamına gelen "ab" ve küçültme sıfatı - cha'nın birleşmesi sonucu kelimenin oluştuğu yönündedir.[4]

Abaşa, tarihi Batı Gürcistan'ın başlıca bölgelerinden birinin içinden geçmekteydi. Bölgedeki başlıca Orta Çağ kiliselerinden Martvili Manastırı Abaşa Vadisi'ne inşa edilmiştir. 18. ve 19. yüzyıllarda Megrelya Prensliği'nin güneydoğusundaki ilçesine Abaşa denmekte idi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Discovery of Paleontologists". Ilia State University. 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  2. ^ "New protected area in Martvili district". Rustavi2. 4 Ekim 2010. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. []
  3. ^ Rewriting Caucasian history: the medieval Armenian adaptation of the Georgian chronicles; the original Georgian texts and the Armenian adaptation. Oxford: Clarendon Press. 1996. ss. 244-245. ISBN 0198263732. 
  4. ^ a b Kekelia (2012). "Vakhusti Bagrationi and the issues of historic geography of Abasha Gorge" (PDF). Studies in History and Ethnology. Tiflis: Ivane Javakhishvili Institute of History and Ethnology. XIV: 141-170. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüce</span>

Gürcüce, bir Kafkas halkı olan Gürcülerin konuştuğu dil. Gürcistan'ın resmî ve öğretim dilidir. Modern Gürcüce, Kartli diyalekti temelinde gelişmiş ve 5. yüzyıldan itibaren Gürcü edebiyatının tek dili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Megreller</span> etnik grup

Megreller, Gürcistan'da Karadeniz'e kıyısı olan Megrelya'nın yerli halkı. Önemli bir Megrel nüfusu da başkent Tiflis’te ve Abhazya’da yerleşiktir. 1990’ların başında, Gürcü-Abhaz savaşı sırasında, ayrılıkçı yönetim tarafından Abhazya’dan göç ettirilen halkın yaklaşık 180.000-200.000 kadarı Megrel'di. Göç edenlerden önemli bir kısmı geri dönebilmiştir. En yakın akrabaları Lazlar olup birlikte Zanlar adıyla ele alınır ve Zan dilinin birbirine yakın iki kolunu konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Megrelce</span>

Megrelce, Güney Kafkas dillerinden biridir. Gürcistan'ın güneybatısındaki antik Kolhis halkıyla ilişkili olduğu sanılan yaklaşık 500.000 Megrel tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkas dilleri</span> Kafkas Dağlarının güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca dilleri

Güney Kafkas dilleri, Kafkas dillerine bağlı ve Kafkas Dağları'nın güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svancadan oluşan dil ailesidir. Dünya çapında yaklaşık 5.2 milyon konuşanı vardır. Diğer hiçbir dil ailesi ile ilişkisi tespit edilemeyen Güney Kafkas dilleri, dünyanın birincil dil ailelerinden biridir. Güney Kafkas dillerinde yazılmış en eski edebi kaynak, Asomtavruli harfleriyle yazılmış Eski Gürcüce Bir el Qutt yazıtlarıdır. MS 430 yılına tarihlenen yazıt, Beytüllahim yakınlarındaki bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Gürcücenin yanı sıra, yazı dili gelişmemiş olan diğer Güney Kafkas dilleri de Gürcü alfabesiyle yazılır. Bunun yanında Türkiye ve Avrupa'daki Lazlar için Latin alfabesinden geliştirilmiş Laz alfabesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Svanlar</span> etnik grup

Svanlar, Gürcistan'nın kuzeybatısındaki dağlık Svaneti bölgesinin yerli halkı olan bir Kartveli halkıdır. Svanların konuştuğu Svanca, Kartveli dillerinden biri olup tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Svanlar ayrıca diğer bir Kartveli dili olan Gürcüce de konuşmaktadırlar. Svanlar tarafından kullanılan öz tanımlama, muhtemelen klasik dönem yazarlarının Misimian etnonimine yansıyan Muşüan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Haçapuri</span>

Haçapuri, içi peynirle doldurulmuş ekmekten oluşan geleneksel bir Gürcü yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Samşvilde</span> Gürcistanda müstahkem şehir, arkeolojik sit

Samşvilde, Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro ilçesinde Samşvilde köyünde yer alan yıkık müstahkem şehir ve arkeolojik sittir. Kentteki kalıntılar çoğunlukla Orta Çağ yapılarından kalmadır. Hrami nehri vadisinin yanında konumlanan sit, 2.5 km uzunluğunda ve 400 m genişliğindedir. En tanınmış yapılardan bazıları, Samşvilde Sioni Kilisesi ve kayalık bir nehrin burnuna dikilmiş olan kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Martvili Manastırı</span>

Martvili Manastırı Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Martvili Belediyesinin merkezindeki Gürcü manastır kompleksidir. Çevredeki en yüksek tepeye konumlanmıştır ve stratejik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tigva Manastırı</span>

Tigva Meryem'in ölümü Manastırı tartışmalı Güney Osetya bölgesindeki Prone nehri vadisinin Tigva köyünde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir. Manastır binası kubbeli Yunan haçı planı tasarımına sahiptir. Gürcüce bir yazıta göre, Kral IV. Davit'in kızı Tamar tarafından 1152 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dmanisi Tarihi Sit Alanı</span>

Dmanisi Tarihi Sit Alanı Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Dmanisi Belediyesinde yer alan Patara Dmanisi köyünün kuzeyinde konumlanmış tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 85 km güney batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Boçorma Kalesi</span>

Boçorma Kalesi, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Tianeti belediyesinde yer alan bir Orta Çağ mimari kompleksidir. İori Nehrinin yanında ve yüksek bir dağın üzerinde konumlanmış olan kompleks, 10. yüzyıla tarihlenmiş bir kale, kubbeli bir onikigen kilise, başka bir küçük salon kilisesi ve diğer ek yapılardan oluşmaktadır. Kompleksin içindeki tüm yapılar yarı harabedir veya önemli derecede hasar görmüştür. Kompleksteki yapıların hepsi, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çeremi Tarihi Sit Alanı</span>

Çeremi Tarihi Sit Alanı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Gurcaani belediyesinde konumlanmış Çeremi köyünde yer alan bir tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Kompleks, kilisenin kalıntıları, savunma duvarı olan bir kale ve bir mezarlıktan oluşmaktadır. Bu kalıntıların bir kısmı, Erken Orta Çağ Gürcü kroniklerinde bahsedilen, yok olmuş Çeremi kentidir ve Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tehuri</span> Rioni Nehrinin sağ kolu.

Tehuri Gürcistan'daki Rioni Nehri'nin sağ koludur. Samegrelo-Zemo Svaneti ve Yukarı Svaneti bölgesinde bulunan nehir çoğunlukla güney-güneybatı yönünde akar.

<span class="mw-page-title-main">Tsotne Dadiani</span>

Tsotne Dadiani, Dadiani hanedanından asilzade ve Gürcistan'daki Moğol yükselişi döneminde öne çıkan siyasi figürlerden biridir. 1246 yılında Moğol hegemonyasını devirmeyi amaçlayan başarısız bir komplonun parçası olmuştur. Komplo planlarının Moğollara götürülmesiyle tutuklanan Tsotne, gördüğü işkencelerden sağ kurtulmuştur. Orta Çağ Gürcü yıllıklarında, Tsotne'nin suç ortaklarıyla aynı kaderi paylaşma konusundaki ısrarın Moğolları merhametli davranmaya ittiği yazmaktadır. Bu olayla popüler bir tarihi şahsiyete dönüşen Tsotne, Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin azizlerinden biri olmuştur.

Zakaryanlar, , Gürcüce adıyla Mhargrdzeli olarak da bilinirler, soylu bir Ermeni-Gürcü hanedanıydı. Gürcüce, Mhargrdzeli veya Ermenice isimleri: Երկայնաբազուկ, (Yerkaynbazuk) uzun kollu anlamına geliyordu. Bir aile efsanesi, bu ismin Ahameniş ataları II. Artaxerxes "Uzunkollu" için bir referans olduğunu söyler. Cyril Toumanoff / Encyclopædia Iranica'ya göre, onlar Ermeni Pahlavuni ailesinin bir uzantısıydılar. Zakaryanlar kendilerini Ermeni olarak görüyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Vasburaganlı Meryem</span>

Meryem, bir Gürcü kraliçesi ve naibi idi. Vaspurakanlı Ermeni kralı John-Senekerim Artsruni'nin kızı ve Gürcistan kralı I. Giorgi'nin ilk eşidir. Gürcistan'ın zengin dul kraliçesi olarak, reşit olmayan oğlu IV. Bagrat adına 1027'den 1037'ye naip olarak hüküm sürdü ve Bizans İmparatorluğu ile diplomasi işlerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsak Jvania</span>

İsak Jvania, Megrelcenin basın yoluyla halka ulaştırılması için çalışmalarda bulunmuş Bolşevik politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaçedili</span>

Gaçedili Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Martvili Belediyesi'nde bulunan bir köydür. Abaşa Nehri'nin sağ kıyısında 240 metre yükseklikte konumlanmıştır. Martvili'ye 8 kilometre, Senaki'ye 48 kilometre uzaklıktadır. 2014 yılı nüfus sayımına göre köyün nüfusu 427'dir. Gaçedili, Çkondidi Piskoposluğu'na bağlıdır.