İçeriğe atla

Ab-ı Hayat (gazete)


Ab-ı Hayat, Bingöl'de 2003 yılında kurulan haftalık[1] yayın yapan renkli yerel bir gazetedir. Gazete 1500 abone sayısına ulaşmış, özel dönemlerde baskı adedini 5000 adete yükseltmiştir.[]

2007 yılında gazete Vali Güner Orbay İlk Öğretim Okulu'nun bakımsız ve tehlikeli olduğuyla ilgili bir haber yayımladı. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürü'nün gazetenin imtiyaz sahibi Mehmet Eser ve yazı işleri müdürü Faysal Sonakalan'ı makamına davet edip burada tehdit ettiği gerekçesiyle, Eser ve Sonakalan suç duyurusunda bulundu.[2][3] 24-30 Nisan 2007 tarihlerinde de "Köylülerden Yolsuzluk İddiası" başlığıyla yayımlanan haberde Karlıova'nın Yeniköy ve Bahçe köylerinin yollarının yapımında paranın tümünün kullanılmadığı ve haksız kazanç elde edildiği iddiası yer aldı. Bunun üzerine Karlıova Kaymakamı Mahmut Ağbal, "şahsına ve kurumuna iftira atıldığı" gerekçesiyle Sonakalan ve gazetenin Karlıova temsilcisine dair Savcılığın soruşturma başlatmasını talep etti.[4] 2007'de 1 Nisan şakası olarak Belediye Başkanı Hacı Ketenalp'ın istifa ettiğine dair internet sitesinde haber yayımlayan gazetenin bu haberi yayından kaldırmaması hâlinde belediye başkanı soruşturma açacağını açıkladı.[1] Hakkında 2004 yılında künyesinde sehven eski adresin yer alması nedeniyle açılan davadan dolayı gazetenin imtiyaz sahibi Vedat BÜYÜKŞAHİN'e 240 milyar TL para cezası kesilmiştir.[5] Türkiye ve dünya hak ihlalleri raporlarında hakkında açılan davalar ve rekor cezalarla yer almıştır.[]

Gazete düzenlediği sosyal projelerle, kütüphaneler oluşturmuş, yardımlar dağıtmış, yarışmalar düzenlemiştir.[]

2015 yılında gazete yönetimi basılı yayını durdurarak web sitesinden online yayın yapmaya başladı.[]

Kaynakça

  1. ^ a b "Gazetenin 1 Nisan Şakası Ortalığı Karıştırdı". Haberler.com. 31 Mart 2007. 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "BİA Medya Gözlem Raporu - Tam Metin". Bianet. 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  3. ^ "Okulun Sorunlarını Yazanlara Tehdit İddiası". Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bianet :: Yol İhalesi Haberinden Gazeteye Soruşturma". m.bianet.org. 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<i>Takvim</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Takvim, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayınlanan günlük Türkçe gazete. Çok sayıda spor sayfası, magazin ve sağlık haberlerine ek olarak, güncel politikanın da yer aldığı gazete, ortalama 24 sayfadır. Takvim, genelde adliye ve polisiye haber ve yorumların işlendiği bir gazetedir.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Kezer</span>

İzzet Kezer, Türk gazeteci.

Mehmet Baransu, Türk eski gazeteci ve yazar.

<i>Anayurt</i> (gazete)

Anayurt, Türkiye'de yayımlanan Ankara merkezli tek ulusal siyasi gazetedir. Pazar günleri dışında haftanın 6 gününde yayımlanır. Naci Alan tarafından kurulan gazete, 1992'de yayına başlamıştır. Gazetenin sloganı, "Anadolu'nun Gözü, Kulağı ve Sesi"dir. Gazetenin fiyatı 1 liradır.

Gözcü, 15 Mayıs 1996 ile 1 Nisan 2007 tarihleri arasında Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 15 Mayıs 1996'da Doğan Holding bünyesinde yayına başladı. Ortalama 140.000'lik trajıyla Türkiye'nin en büyük ulusal gazetelerinden biriydi. Gazetenin sloganı "Basında gerçeğin sesi" idi. İngiltere'de yayınlanan The Observer adlı gazete versiyonuydu. Gazete, Aykut Oray'ın oynadığı reklam filmleri ile hafızalarda yer edinmiştir. 2000'li yıllarda Asabi gazetesinde birleştirildi. 1 Nisan 2007 tarihinde kapatıldı. İsim hakları satın alınan gazete kapandıktan 2 ay sonra 27 Haziran 2007 tarihinde Sözcü gazetesi olarak faaliyete geçti.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

<i>Özgür Gündem</i> Türkçe ve Kürtçe yayımlanmış gazete

Özgür Gündem, Türkiye'de günlük olarak yayınlanmış, Türkçe ve Kürtçe dillerinde faaliyet göstermiş bir gazete.

<i>Güneş</i> (gazete) günlük gazete

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

odatv.com, OdaTV ya da odaTV, 2007 yılında haber portalı olarak yayın yaşamına başlayan web sitesi.

<span class="mw-page-title-main">Bianet</span> BİA

Bianet, diğer adıyla Bağımsız İletişim Ağı (BİA), 1997 yılında İstanbul'da kurulan, Türkiye gündeminden hak haberciliği, yurttaş haberciliği ve özgür habercilik ilkelerini benimsemiş haber portalıdır. Türkiye'nin birçok yerinde IPS İletişim Vakfı ile ortak projeler yürüterek yerel gazete, medya, radyo, televizyon çalışmalarını eğitimlerle desteklemektedir.

Avrupa ya da eski adıyla Afrika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir. Genel yayın yönetmenliğini Şener Levent yapmaktadır.

Datça Haber, Datça'da yayımlanan yerel gazete. 1998 yılında kurulan gazete yaptığı haberler sonucu baskılara maruz kaldı. 2003 yılında yayımı sona erdi.

Özgür Ülke, Türkiye'de yayınlanan bir gazeteydi. Gazete, 28 Nisan 1994'te Özgür Gündem ve Türkiye hükûmeti tarafından Türkiye-PKK çatışması hakkında haber yapan diğer gazetelerin kapatılmasının ardından kuruldu. 2 Şubat 1995'te gazete kapatıldı ve 247 sayısından 220'sine el konuldu.

Hazal Ocak, Türk muhabir ve gazeteci.

<i>Özgür Gazete</i>

Özgür Gazete, Kuzey Kıbrıs'ta faaliyetlerini sürdüren online bir gazetedir. Genel yayın yönetmeni Pınar Barut ayrıca gazete bünyesindeki tek programın da sunucusudur. Gazete sadece izleyicilerinden gelen bağışlar sayesinde ayakta durduğunu savunmaktadır.