İçeriğe atla

Aaron Copland

Aaron Copland
Doğum14 Kasım 1900
Brooklyn, New York, ABD
Ölüm2 Aralık 1990 (90 yaşında)
North Tarrytown, New York, ABD
Ölüm sebebiSolunum yetmezliği
MeslekBesteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni
İmza

Aaron Copland, (14 Kasım 1900, Brooklyn - 2 Aralık 1990, New York), Amerikan klasik müziğinin öncüsü kabul edilen bestecidir.[1]

New York'ta, henüz ABD'nin müzik dünyasında bestecileri ile tanınmadığı bir dönemde dünyaya geldi. Piyano çalmayı ablasından öğrendi. 15 yaşında besteci olmaya karar verdi. 1921'de müzik öğrenimi için Avrupa'ya gitti. Paris'te ünlü müzik öğretmeni Nadia Boulanger'in ilk Amerikalı öğrencisi oldu. 1920'lerde caz tadında eserler yazdı. Grogh adlı bale müziği ve Music for the Theatre adlı senfonik caz eseri bu dönemin eseridir. Müziklerini 20. yüzyıla taşımaya çalışan Avrupalı klasik batı müziği bestecileri de aynı dönemde cazdan etkilenmişlerdi. Copland, tiyatro eserleri için bestelediği caz müziği etkisindeki ilk çalışmalarından sonra neoklasisizm'in öncüsüsü Igor Stravinsky'nin etkisi ile daha katı bir klasik anlayışa ve soyut bir üsluba yöneldi.

1930'daki büyük ekonomik bunalım sonrasında insanların büyük bölümünün işsiz olduğu bir ülkede soyut eserler yazmanın anlamsız olduğunu düşünerek daha popüler çalışmalara yöneldi. Daha geniş bir dinleyici kitlesine ulaşanbilmek için müziği basitleştirme çabalarına katıldı. 1938'den itibaren yazdığı bale müzikleri müzik dünyasında etkili oldu: Billy the Kid, Rodeo, Appalachian Spring. II. Dünya Savaşı döneminde Cincinnati Orkestrası için Lincoln Portrait ve Fanfare for the Common Man adlı eserleri yazdı. 1950'lerde serializme (dizisellik / atonalcilik ya da 12 ton sistemi) yöneldi. 1965'te beste yapmayı bıraktı, ancak ders vermeye ve orkestra yönetmeye devam etti. 2 Aralık1990'da New York'ta hayatını kaybetti.

Copland daha çok bale ve orkestra eserleri ile tanınır, ancak bestelediği 8 film müziği, Hollywood'a film müziği alanında gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Yirminci yüzyıl klasik müziğinde Gershwin'den sonra en tanınmış Amerikan bestecisi olan Copland'ın müziği kovboy müziği ve caz etkilerini yansıtır ve sert havasıyla belirginleşir. Bugün en bilinen eserleri, yukarıda sözü edilen Appalachian Spring ve Billy The Kid adlı sahne müzikleri ile birlikte El Salon Mexico adlı orkestra eseridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Brittanica biyografi". 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  2. ^ "İmdb biyografi". 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Konçerto</span>

Konçerto, sanatçının bir veya birkaç müzik çalgısıyla virtüözitesini ve müzikal yeteneklerini dinleyiciye sunmak amacıyla icra edilen müzik parçasının genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr İlyiç Çaykovski</span>

Pyotr İlyiç Çaykovski, Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir. Senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi birçok tarzda eser vermiştir. Günümüz klasik müzik repertuvarında yer alan en popüler konser ve gösteri müziklerini yazmıştır. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, 1. Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Manuel de Falla</span>

Manuel de Falla y Matheu, İspanyol besteci ve piyanist.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Gershwin</span>

George Gershwin, Yahudi kökenli Amerikalı besteci ve piyanist. Broadway müzikalleri ve klasik batı müziği orkestraları için eserler yazdı. Bazı şarkıları popülarite kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Igor Stravinsky</span> Fransız besteci (1882-1971)

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Philipp Emanuel Bach</span>

Carl Philipp Emanuel Bach, Alman besteci.

Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta Çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürdürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritmli (poliritmik) olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

Pantaléon Enrique Costanzo Granados y Campiña, İspanyol klasik müzik piyanisti ve bestecisi. Müziği İspanyol tarzıdır ve müzikal milliyetçiliğin örneğidir. Besteci, kendisi gibi İspanyol olan ressam Francisco Goya'dan çok etkilenmiş ve onun stilini benimsemiştir.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Arvo Pärt</span> Estonyalı klasik ve dini müzik bestecisi

Arvo Pärt, Estonyalı klasik müzik bestecisi.

Vakhtang Kakhidze Gürcü besteci ve orkestra şefi.

Mesruh Savaş, Türk besteci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ruacan</span>

Neşet Ruacan (d.1948), Türk caz müzisyeni, caz gitaristi.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.