İçeriğe atla

Aachen Barış Ödülü

Aachener Barış Ödülü, 1988

Aachen Barış Ödülü, 1988 yılından bu yana her yıl "barış ve halklar arasında anlayışı geliştirmek için katkıda bulunan kişi ve kurumlara" verilen ödüldür.[1] Ödülün sahibi 8 Mayıs'ta Almanya'nın Faşizm'den Kurtuluş Günü'nde açıklanır ve ödül töreni her yıl sendikaların Savaş Karşıtı Günü'nü kutladığı 1 Eylül'de gerçekleşir.[2][3]

Ödül sahipleri

  • 1988: Werner Sanß (Almanya) ve Jutta Dahl (Almanya)
  • 1989: Joseph Rossaint (Almanya) ve Danuta Brzosko-Mędryk (Polonya)
  • 1990: Neusser Medizin-Forschungsteam (Almanya) ve Vera Wollenberger (Almanya)
  • 1991: Women in Black (İsrail) and Herbert Kaefer (Almanya)
  • 1992: COPADEBA (Dominik Cumhuriyeti) ve Kerstin und Thomas Meinhardt für die Projektgruppe Rüstungsexport Idstein
  • 1993: Jean Bertrand Aristide (Haiti) ve Netzwerk Friedenssteuer (Almanya)
  • 1994: Kailash Satyarthi (Hindistan), SACCS (Güney Asya) ve Emmaus-Gemeinschaft (Almanya)
  • 1995: Leyla Zana (Türkiye) ve Ludwig Baumann (Almanya)
  • 1996: Olisa Agbakoba (Nijerya) ve Connection e. V. (Almanya)
  • 1997: Uri Avnery ve Gush Shalom (İsrail), GHS Eschweiler-Dürwiß ve GHS Aachen-Aretzstraße (Almanya)
  • 1998: IFCO/Pastors for Peace (Latin Amerika) ve Kölner Klagemauer (Almanya)
  • 1999: Peace Brigades International ve Wanderkirchenasyl in Nordrhein-Westfalen (Almanya)
  • 2000: Reconstruindo a Esperança (Mozambik) ve Aktion Noteingang (Almanya)
  • 2001: Kazuo Soda (Japonya), Pro Asyl (Almanya) ve Heiko Kauffmann (Almanya)
  • 2002: Barbara Lee (ABD) ve Bernhard Nolz (Almanya)
  • 2003: Nabila Espanioly (İsrail), Reuven Moskovitz (İsrail) ve Initiative Ordensleute für den Frieden (Almanya)
  • 2004: Eren Keskin (Türkiye) ve Union of the Committees of Soldiers' Mothers of Russia (Rusya)
  • 2005: Roy Bourgeois (ABD) ve Hanne Hiob (Almanya)
  • 2006: Hilfe für Menschen in Abschiebehaft Büren e. V. (Almanya)
  • 2007: Friedensdorf San José de Apartadó (Kolombiya) ve Jupp Steinbusch Aachener Kinderzirkus "Pinocchio" (Almanya)
  • 2008: Andreas Buro (Almanya), Mitri Raheb (Filistin) ve MachsomWatch (Filistin)
  • 2009: Zdravko Marjanović (Sırbistan) ve Berliner Compagnie
  • 2010: Marco Arana (Peru), Austen Peter Brandt (Almanya) ve Phoenix e.V. (Almanya)
  • 2011: Jürgen Gässlin (Almanya) ve Informationsstelle Militarisierung e.V. (Almanya)
  • 2012: Alejandro Cerezo Contreras ve Borderline Europe e.V.
  • 2013: Dohuk'taki Uluslararası Okul, Robert-Blum-Gymnasium (Almanya) ve Käthe-Kollwitz-Schule (Almanya)
  • 2014: Code Pink (ABD) ve Lebenslaute (Almanya)
  • 2015: Rakotonirina Mandimbihery Anjaralova (Fas), Lumbela Azarias Zacarias (Fas), Balorbey Théophilius Oklu (Fas), Dieudonné Nzapalainga (Orta Afrika Cumhuriyeti) ve Oumar Kobine Layama (Orta Afrika Cumhuriyeti)
  • 2016: Barış İçin Akademisyenler (Türkiye) ve Bürgerinitiative Offene Heide (Almanya)
  • 2017: No MUOS (İtalya) ve Jugendnetzwerk für politische Aktion JunepA (Almanya)

Kaynakça

  1. ^ "'Barış İçin Akademisyenler'e Almanya'dan ödül". DW. 9 Mayıs 2016. 12 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017. 
  2. ^ "The Aachen Peace Prize". Stadt Aachen. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017. 
  3. ^ "Aachener Friedenspreis". Aachener Friedenspreis e.V. 15 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği</span> Afrika ülkelerinin oluşturduğu siyasi birlik

Afrika Birliği, Afrika kıtasında yer alan Afrika ülkelerinin tek çatı altında toplandığı ve Afrika Birliği Örgütü'nün ardılı olarak 2002 yılında oluşturulan uluslararası kuruluştur. Afrika Birliği'nin en önemli kararları, üye devletlerin devlet ve hükûmet başkanlarının altı ayda bir yaptığı toplantı olan Afrika Birliği Meclisi tarafından alınır.

<span class="mw-page-title-main">2010 FIFA Dünya Kupası</span> Güney Afrikada düzenlenmiş olan futbol turnuvası

2010 FIFA Dünya Kupası, 11 Haziran ile 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın 19. finalleridir. Bu sayede FIFA Dünya Kupası ilk kez Afrika kıtasında düzenlenmiş oldu. Kupayı, 11 Temmuz 2010 tarihinde oynanan final maçında Hollanda'yı 1-0 yenen İspanya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Polisario</span>

Polisario ya da Polisario Cephesi, Afrika'nın kuzeybatısındaki Batı Sahra'da Fas egemenliğine son vermek ve bu bölgenin bağımsızlığını sağlamak için savaşan ve tek taraflı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde siyasal olarak faaliyet gösteren ayrılıkçı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Madrid Konferansı</span> İsrail-Filistin barış konferansı

İspanya hükûmetinin ev sahipliğini üstlendiği, ABD ve SSCB tarafından desteklenen Madrid Konferansı 30 Ekim 1991 tarihinde başlamış ve üç gün sürmüştür. Konferansın amacı İsrail ile Filistin ve Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün de içinde bulunduğu Arap ülkeleriyle bir barış süreci başlatabilmekti. Körfez Savaşı'nın hemen ardından bir araya gelen ABD Başkanı George H.W. Bush ve Dışişleri Bakanı James Baker Sovyetler Birliği'ni de yanlarına alarak İsrail, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i Madrid Konferansı'na çağırmışlardır.

1934 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1934 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Bu elemeler, ilk düzenlenen 1930 yılındaki kupadan beri yapılan ilk eleme turu olmuştur çünkü 1930'daki kupada katılan takımlar FIFA tarafından davet edilmişti. Elemelere toplamda 32 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Hatta turnuvanın ev sahibi İtalya bile kendi ülkesinde düzenlenen kupaya katılmak için eleme maçları oynarken son şampiyon Uruguay, 1930'da kendi evinde düzenlenen kupaya birçok Avrupa ülkesinin katılmayı reddetmesinden dolayı elemelere katılmayı ve dolayısıyla şampiyonluk unvanını korumayı reddetti.

1962 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1962 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 55 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi Şili ile son şampiyon Brezilya, turnuvaya otomatikman katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

1970 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1970 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 55 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi Meksika ile son şampiyon İngiltere, turnuvaya otomatikman katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wye Nehri Memorandumu</span>

Wye Nehri Memorandumu, İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında Oslo II Anlaşması'nı uygulamak amacıyla ABD aracılığıyla Maryland'in doğu kıyılarındaki Wye Nehri civarında yapılan memorandum. Bill Clinton'ın evsahipliğini yaptığı dokuz gün süren bir zirve sonucunda İsrail ve FKÖ arasındaki bu memorandum Washington, DC'deki Beyaz Saray'da 23 Ekim 1998'de imzalanmıştır. Genel anlamda memorandum, Oslo II Antlaşması'nın yerine getirilmesiyle ilgili taraflara düşen karşılıklı sorumluluklara açıklık getirmekteydi. Daha detaylı olarak, Oslo II Antlaşması'nda belirtilen İsrail askerlerinin geri çekilmesi ile ilgili aşamaların ne zaman uygulanacağı ve çekilmenin miktarına değinilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">2000 Camp David Zirvesi</span>

2000 Camp David Zirvesi, 2000 yılının Temmuz ayında Maryland'deki Camp David'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton'un, İsrail başbakanı Ehud Barak'ın ve Filistin Ulusal Yönetimi başkanı Yaser Arafat'ın bir araya geldikleri zirvedir.

Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Vietnam ziyaretçileri, Vietnam'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri - CAF Üçüncü Tur, 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında yapılan Afrika elemelerinin son aşamasıdır. Maçlar 7 Ekim 2016 ila 6 Kasım 2017 tarihleri arasında oynandı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu ve Kuzey Afrika</span> Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi

ODKA ya da zaman zaman kullanılan İngilizce tabirle MENA, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi için kullanılan kısaltmadır. ODKA terimi, Fas'tan İran'a kadar uzanan tüm Orta Doğu ülkelerini kapsayan geniş bir alanı kapsamaktadır. Terim genellikle Büyük Ortadoğu terimi ile eşanlamlıdır. BAKA veya KABA terimi Batı Asya ve Kuzey Afrika'nı kastetmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'deki diplomatik temsilciliklerin listesi. Halihazırda başkent Pekin 166 büyükelçiliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu liste fahri konsoloslukları, konsolosluk ajansları ya da Hong Kong'u kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması</span> I. Dünya Savaşının ardından Osmanlı topraklarının parçalanması

Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması, I. Dünya Savaşı'nı takiben Kasım 1918'de İstanbul'un Britanya, Fransa ve İtalya askerleri tarafından işgal edilmesinin ardından başlayan jeopolitik bir süreçti. Parçalanma, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ile ittifak kurmasının ardından yapılan Sykes-Picot Anlaşması gibi İtilaf Devletleri'nin savaşın ilk safhalarında yaptığı birtakım anlaşamalar üzerinden planlanmıştı. Eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan büyük topraklar ve halklar, birkaç yeni devlete bölündü. Osmanlı İmparatorluğu; jeopolitik, kültürel ve ideolojik yönden önde gelen İslam devletiydi. Osmanlı'nın savaşın ardından parçalanması, Britanya ve Fransa gibi Batılı güçlerin Orta Doğu'ya hâkim olmasına sebep oldu ve modern Arap dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açtı. Anadolu Hareketi tarafından bu Batılı güçlere direnilse de, Osmanlı'nın ardıl devletleri kapsamında böylesi bir direniş II. Dünya Savaşı'nı takip eden hızlı dekolonizasyon sürecine kadar görülmedi.