İçeriğe atla

A tanú (film)

A tanú (film)
A tanú
Film Afişi
YönetmenPéter Bacsó
YazarPéter Bacsó
János Újhegyi
OyuncularFerenc Kállai
Lajos Őze
Béla Both
Lili Monori
MüzikGyörgy Vukán
DağıtıcıMafilm
Süre103 dakika
ÜlkeMacaristan
DilMacarca

Tanık (MacarcaA tanú, İz Bırakmadan olarak da bilinen), Péter Bacsó'nun yönettiği 1969 Macar taşlama filmi. Film, 1950'lerin başlarında ve 1956 Devrimi'nin hala tabu olduğu bir zamanda gergin bir siyasi iklimde yaratıldı. Finanse edilmesine ve komünist otoriteler tarafından yapılmasına izin verilmesine rağmen, daha sonra vizyona sokulması yasaklandı. Yabancı ülkelerde yapılan gösterimler sonucunda, komünist otoriteler yumuşadı ve Macaristan'da gösterime girmesine izin verdi. 1981'de Cannes Film Festivali'nde Belirli Kesime Göre Bölümünde gösterildi.[1] 1994'te " Megint tanú " (İngilizce: Yine Şahit) adlı bir devam filmi yapıldı.

Nisan 2019'da, 2019 Cannes Film Festivali'ndeki Cannes Classics bölümünde gösterilmek üzere filmin restore edilmiş bir versiyonu seçildi.[2]

Konu

Filmde, daha önce Macaristan'ın 2. Dünya Savaşı komünist hareketine katılan bekar bir baba olan József Pelikán yer alır, ancak şimdi bir kanal memuru olarak çalışmaktadır. Tuna Nehri'nde balık avı yapan bir hükûmet görevlisi olan Zoltán Dániel'in yeraltı komünist hareketinden eski bir arkadaşı ile tanışır. Dániel nehre düşer ve Pelikán onu kurtarır ve evine davet eder. İkili Pelikan'ın evinde eski zamanları hatırlatırken, ÁVH aniden ortaya çıkar. Pelikan'ın yasa dışı bir eylemde bulunarak yemek için bir domuz katlettiğiyle ilgili "ciddi anonim bir rapor" alırlar. Dániel, ÁVH'ye sadık Pelikán'ın yıllar önce yaptığı tasfiye sırasında nasıl saklandığını göstererek kendisini kurtarmaya çalışır, ancak bilmeden tüm domuzların saklandığı bodrum katını açığa çıkarırr. Pelikán daha sonra serbest bırakıldığı halde "daha yüksek komuta" ile ceza evine alınır. Gereksiz yere yardımsever olan Yoldaş Virág, Pelikán'a bir yüzme havuzunun CEO'su, bir eğlence parkı ve bir portakal araştırma enstitüsü gibi çeşitli görevler verir. "İdeolojik olarak yetersiz eğitim görmüş" olan Pelikán, tüm görevlerinde görkemli bir şekilde başarısız olur, ceza evini düzenli olarak ziyaret eder, sonunda turuncu araştırma enstitüsü ile başarılı olurlar ve ödüllendirilirler. Görünen o ki, tüm bunlar Pelikan'ı, komünist rejimin lehine düştüğü eski arkadaşı Zoltán Dániel'e karşı bir göstermelik duruşmada tanık olmaya zorlamak için düzenlenmiş. Pelikán, 1950'lerin arketipli “Macar işçisinin” beklenen imajına mükemmel bir tanık olacak şekilde uyacak titizlikle yeniden şekillendirilir. Duruşmadan önce Pelikán'a ezberlemesi gereken önceden yazılmış bir tanıklık sunulur ancak hakimden, sanıktan, Yoldaş Virág'dan ve üst düzey komünist liderlerden önce doğruyu söylemeye karar verir. Misilleme olarak ceza evine geri atılır. Asılmayı beklerken, siyasi iklim Stalin'in ölümüne bağlı olarak değişir ve serbest bırakılır ve eski gücünü ve etkisini kaybetmiş olan tramvaydaki Yoldaş Virág ile bir kez daha görüşür.

Oyuncular

  • Ferenc Kállai - József Pelikán, kanal memuru
  • Lajos Őze - Árpád Virág
  • Béla Her ikisi de - Yoldaş Bástya
  • Zoltán Fábri - Zoltán Dániel
  • Lili Monori - Gizi
  • Károly Bicskey - Elemér Gulyás
  • György Kézdi - Virág'ın dedektifi
  • József Horváth - Demiryolu Çalışanı
  • Róbert Rátonyi - Operet aktörü

Kaynakça

  1. ^ "Festival de Cannes: The Witness" 24 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. festival-cannes.com. 2009-06-05'de alındı.
  2. ^ "Cannes Classics 2019" 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Festival de Cannes. 26 April 2019. 26 April 2019'da alındı.

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

9 Aralık, Miladi takvime göre yılın 343. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 22 gün vardır.

12 Aralık, Miladi takvime göre yılın 346. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 19 gün vardır.

Andrey Arsenyeviç Tarkovski Sovyet-Rus film yönetmeni, senarist ve film kuramcısıdır. Tüm zamanların en büyük ve en etkili film yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Yavaş ve şiirsel sinemanın önde gelen temsilcilerindendir.

Zuhal Olcay, Türk oyuncu ve şarkıcıdır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Macarlar</i> (film)

Macarlar Macar yönetmen Zoltán Fábri tarafından çekilmiş bir filmdir. Filmin müziklerini ise György Vukán yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Puskás</span> Macar futbolcu (1927-2006)

Ferenc Puskás, Macar futbolcu ve teknik direktörü. Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilir ve oynadığı maç attığı gol oranına göre tüm zamanların en verimli golcülerinden biridir, millî kariyerinde Macaristan millî takımı için 84 maçta 83 gol, Nemzeti Bajnokság I ve İspanya Ligi'nde toplam 533 maçta 511 gol atmıştır.

<i>Paramparça Aşklar Köpekler</i> Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritunun 2000de çektiği ilk uzun metrajlı filmi

Paramparça Aşklar Köpekler, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu'nun 2000'de çektiği ilk uzun metrajlı filmidir. 2001 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar ve Altın Küre adayı olan film, Şikago, Tokyo, Cannes, Los Angeles, Moskova, Havana Film Festivalleri gibi pek çok uluslararası festivalde toplam 30 ödül aldı.

<i>Fargo</i> (film)

Fargo; senaryosu, yapımı ve yönetimi Coen Kardeşler'e ait, 1996 yapımı Amerikan sinema filmi.

<i>İtalyan Usulü Boşanma</i>

İtalyan Usulü Boşanma 1961 İtalya yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Divorzio all'italiana olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Divorce, Italian Style adıyla gösterime girmiştir.

<i>Güneş Yanığı</i> (film, 1994) film

Güneş Yanığı, 1994 Rusya-Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Uluslararası adı Burnt by the Sun olan film Türkiye'de ilk kez Nisan 1995'te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

<i>Ben, Daniel Blake</i>

Ben, Daniel Blake, 2016 yılında vizyona giren, Ken Loach'un yönettiği, senaryosunu Paul Laverty'nin yazdığı İngiltere yapımı dram filmi. Filmde Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan ve Mark Burns gibi oyuncular oynamaktadır. Günümüz Newcastle'ında geçen film sağlık sorunlarını nedeniyle çalışamayan ve devlet yardımı da alamayan Daniel Blake'in, bir anne ve onun çocukları arasındaki ilişkisini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">János Kádár</span> Macaristan başbakanı (1912-1989, hd. 1956-1958 & 1961-1965)

János Kádár, Macar devlet adamı, politikacı, Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel Sekreteri, 1956 yılından, emekli olduğu 1988 tarihine kadar 32 yıl boyunca Macaristan'a Başkanlık yapmış komünist lider. İlerlemiş yaşı ve buna bağlı sağlık problemleri yüzünden 1988 yılında emekli olmak zorunda kalıncaya kadar Parti Genel Sekreterliği görevini sürdürdü ve görevini daha genç reformcu kadrolara devretti.

<span class="mw-page-title-main">Ryszard Bugajski</span> Polonyalı film yönetmeni

Ryszard Bugajski, Polonyalı film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Chloé Zhao</span> Çinli film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı

Chloé Zhao, Çinli film yönetmeni, senarist ve yapımcı. İlk uzun metrajlı filmi Songs My Brothers Taught Me (2015), galasını Sundance Film Festivali'nde yaptı. İkinci uzun metrajlı filmi The Rider (2017) eleştirmenlerce beğenildi ve En İyi Film ve En İyi Yönetmen Bağımsız Ruh Ödülü adaylıkları da dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2021 Oscar Ödüllerinde de En Iyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Zoltán Böszörmény İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Macaristan'da Faşizmin önde gelen savunucularından biri olan siyasi aktivisttir.

<i>Bir Düşüşün Anatomisi</i>

Bir Düşüşün Anatomisi, Justine Triet ve Arthur Harari ile birlikte yazdığı 2023 yapımı bir Fransız hukuk draması gerilim filmidir. Sandra Hüller, kocasının ölümünde masumiyetini kanıtlamaya çalışan bir yazarı canlandırıyor.

<i>Signore & signori</i> 1966 yapımı İtalyan filmi

Signore & signori Pietro Germi'nin yönettiği 1966 yapımı bir İtalyan filmidir.

<i>Müzik Kutusu</i> (film) Costa Gavras filmi

Müzik Kutusu, Costa-Gavras'ın savaş suçlusu olmakla itham edilen Macar asıllı Amerikalı bir göçmenin hikâyesini anlattığı 1989 yapımı bir filmdir. Olay örgüsü, onu savunan avukat kızının gerçeği ortaya çıkarmak için verdiği mücadele etrafında döner.