İçeriğe atla

A Saucerful of Secrets

A Saucerful of Secrets
Pink Floyd stüdyo albümü
Yayımlanma29 Haziran 1968
TarzPsychedelic rock,
progressive rock
Süre39:25
ŞirketColumbia Records/EMI (UK), Capitol Records (ABD)
YapımcıNorman Smith
Pink Floyd kronolojisi
'The Piper at the Gates of Dawn'
(1967)
A Saucerful of Secrets
(1968)
'Music From the Film More'
(1969)

A Saucerful of Secrets, 1968 yılında yayınlanan Pink Floyd albümüdür.

Syd Barrett'ın akıl sağlığı ile ilgili problemleri nedeniyle gruptan ayrılmadan önce yanına sonra yerine David Gilmour'un gruba dahil olduğu bir dönemde yapılmıştır. Grup tarihinde tam bir geçiş dönemidir. Pink Floyd'un ABD'de listelere girmeyen tek albümüdür.

Nisan-Aralık 1967 / Ocak-Nisan 1968 tarihlerinde Abbey Road stüdyosunda kaydedilmiş, İngiltere'de 29 Haziran 1968, ABD'de 27 Temmuz 1968 tarihlerinde yayınlanmıştır.

Şarkı listesi

A yüzü
No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıVokallerSüre
1."Let There Be More Light"  WatersGilmour, Wright5:38
2."Remember a Day"  WrightWright4:33
3."Set the Controls for the Heart of the Sun"  WatersWaters5:28
4."Corporal Clegg"  WatersGilmour, Wright, Mason, Barrett4:13
B yüzü
No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıVokallerSüre
1."A Saucerful of Secrets"  Waters, Wright, Gilmour, MasonEnstrumantal11:52
2."See-Saw"  WrightWright4:36
3."Jugband Blues"  BarrettBarrett3:00

Grup üyeleri

Katkıda bulunanlar

  • Norman Smith - "Remember A Day"'de geri vokaller ve davullar
  • North London Salvation Army Band - "Jugband Blues"'da korno
  • Hipgnosis - Kapak

Albüm kapağı

  • Storm Thorgerson tarafından yapılmıştır. O dönemde The Beatles'tan sonra EMI'nin, dışarıdan birisine kapak yaptırmasına izin verdiği ikinci grup Pink Floyd'dur. Normalde EMI'nin tasarıcıları kapakları hazırlamaktaydılar.

Liste başarıları

Albüm İngiltere'de 9. sıraya kadar çıkar.

Albüm hakkında söylenenler

  • "Saucerful of Secrets şarkısını ilk hazırladığımızda Norman Smith'in 'Bu şeklide olmaz, çok uzun. 3 dakikalık şarkılar yazmanız gerekiyor' dediğini hatırlıyorum. O dönemler bayağı ukalaydık ve kendisine albümü yapmak istemiyorsan gidebilirsin dedik. Güzel bir davranış olduğunu düşünüyorum. See Emily Play'i konserlerde hiç çalmamış olamamızın sebebi de bu"... -Rick Wright

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Gilmour</span> Gitarist

David Jon Gilmour CBE, Pink Floyd adlı rock grubunun üyesi olan İngiliz gitarist, şarkıcı ve söz yazarıdır. Kurucu üye Syd Barrett'ın ayrılmasından kısa bir süre önce 1967'de gruba katıldı. 1980'lerin başında Pink Floyd, müzik tarihinin en çok satan ve en çok beğenilen gruplarından biri haline geldi. 1985'te Roger Waters'ın ayrılmasının ardından Pink Floyd, Gilmour'un liderliğinde devam etti ve üç stüdyo albümü daha yayınladı.

<i>The Division Bell</i> fulini ağlatan albüm

The Division Bell, Pink Floyd'un 1994'te yayınladığı albüm. Bu albüm çıkışından iki hafta sonra ABD'de 1. sıraya yükseldi. Richard Wright, Wish You Were Here'dan sonra ilk kez bu albümde şarkı yazmıştır. Şarkıların çoğunu yazan David Gilmour'a karısı Polly Samson yardım etmiştir. Albümün adını yazar Douglas Adams bulmuştur. Gruptan da kendisine para ödememelerini onun yerine Asya ve Afrika'daki gergedan türlerinin korunması üzerine çalışmalarda bulunan Save The Rhino vakfına 25.000£'luk bağışta bulunmasını istemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Syd Barrett</span> İngiliz müzisyen

Roger Keith "Syd" Barrett, rock grubu Pink Floyd’un kurucularından biri olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1965’te kurulan gruptan ayrılana kadar; grubun baş şarkıcısı ve birincil şarkı yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Wish You Were Here</i> (Pink Floyd albümü)

Wish You Were Here, İngiliz rock grubu Pink Floyd'un dokuzuncu stüdyo albümü. 12 Eylül 1975'te Harvest Records ve Columbia Records tarafından piyasaya sürüldü. Pink Floyd'un Avrupa turnesi boyunca bestelediği parçalardan oluşan Wish You Were Here, 1975'te Londra'daki EMI Stüdyoları'nda kaydedildi.

<i>Meddle</i>

Meddle, 30 Ekim 1971 tarihli, Capitol'den çıkan Pink Floyd albümüdür.Albüm kapağı Storm Thorgerson tarafından yaratılmıştır. Thorgerson ilk olarak bir babun anüsü fikrini getirse de grup elemanlarıyla da konuşarak suyun altındaki bir kulak çekmiştir.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>Music From the Film More</i>

Music From the Film More, Barbet Schroeder tarafından yönetilmiş More filminin soundtrack'idir. Pink Floyd'un bu ilk soundtrack çalışması aynı zamanda Syd Barrett olmadan yapılan ilk albümdür. Önceki albümlerdeki prodüktör Norman Smith burada yerini Pink Floyd'un kendisine bırakmışıtr. Pink Floyd bu ve sonraki soundtrack'lerinde esas albümlerinde kullanmayacakları materyalleri kullanacak, değişik tarzlarda denemeler yapacaktı. Albüm kısa pop/folk şarkıları, doğaçlamalar, The Nile Song ve Ibiza Bar gibi hard rock kategorisinde değerlendirilebilecek parçalardan oluşmaktadır. A Spanish Piece gibi birçok şarkı ısmarlama şeklinde bestelenmiştir.

<i>The Piper at the Gates of Dawn</i> Pink Floydun 1967de Çıkan Stüdyo Albümü

The Piper at the Gates of Dawn, Pink Floyd'un ilk albümüdür. Şarkıların tamamını sonraki albümde gruptan ayrılacak olan Syd Barrett yazıp söylemiştir.

<i>Relics</i>

Relics, Pink Floyd'un önceden bir araya getirilmemiş bazı single'larını topladığı bir albümdür. 1971 yılında yayınlanmıştır.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Layne</span>

Pink Floyd'un ilk single'ının adıdır. Grubun kurucusu Syd Barrett tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Londra Radyosu, Syd ve Roger ’ın annelerinin iç çamaşırlarını çamaşır iplerinden çalan bir travestiyi konu alan bu şarkıyı yasaklamış, ancak parça listede 20 numaraya yükselmiştir.

<i>A Nice Pair</i>

A Nice Pair, Pink Floyd'un ilk iki albümünün bir arada hazırlanmış versiyonudur. EMI Dark Side Of The Moon'un başarısı üzerine, Floyd ile yeni tanışan kişiler için Pink Floyd'un ilk iki albümü ve Syd Barrett'in ilk iki albümünü bu paketler haline getirmiştir.

<i>Shine On</i>

Shine On, Pink Floyd'un turneye çıkmaya başlayıp, kayıtlarının yayınlanmaya başlamasının 25. yıldönümü nedeniyle yayınlanmış bir 8 albümün bulunduğu bir toplamadır. Toplamada A Saucerful of Secrets, Meddle, Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals, The Wall, A Momentary Lapse of Reason ve sadece bu toplamada bulunan "The Early Singles" adlı albümler bulunmaktadır.

<i>P•U•L•S•E</i>

P•U•L•S•E, Pink Floyd'un üçüncü konser albümüdür. Albüm, The Division Bell albümünün turnesinde kaydedildi. Guthrie ve Gilmour, albümde stüdyo eklemesi yapmayıp, sadece stüdyoda bazı hataları düzelttiler. Albüm listelere bir numaradan girdi ve kısa sürede üç platinyum plak ödülü kazandı.

Bob Klose İngiliz müzisyen ve fotoğrafçı. Pink Floyd'un ilk dönem gitaristi olarak bilinir.

<i>The Endless River</i>

The Endless River, İngiliz progressive rock grubu Pink Floyd'un on beşinci ve son stüdyo albümüdür. Albüm, albümlerin Cuma günleri yayımlandığı ülkelerde 7 Kasım 2014, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'de ise 10 Kasım 2014 tarihlerinde Parlophone ve Columbia Records tarafından yayımlanmıştır. Albüm, Pink Floyd'un klavyecisi ve kurucu üyesi Richard Wright'ın ölümünden sonra yayımladığı ilk albüm olmasına rağmen, albümdeki parçalarda Richard Wright'ın dahili olduğu kayıtlar yer almaktadır. Albüm, ayrıca Roger Waters'ın 1985 yılında grubu terk etmesinin ardından David Gilmour'un liderlik etmeye başladığı grubun yayımladığı üçüncü albümdür. EMI ve EMI'ye ait olan varlıkların Universal Music Group tarafından satın alınmasının ve onların 2012 yılında Parlophone'a transferinin ardından Warner Bros.'un Parlaphone'u 2013 yılında satın almasıyla sonuçlanan sürecin ardından Parlaphone tarafından dağıtılan ilk Pink Floyd albümüdür.