İçeriğe atla

A Double Life (film, 1947)

A Double Life
YönetmenGeorge Cukor
YapımcıMichael Kanin
YazarRuth Gordon
Garson Kanin
OyuncularRonald Colman
Signe Hasso
Edmond O'Brien
MüzikMiklós Rózsa
Görüntü yönetmeniMilton R. Krasner
KurguRobert Parrish
StüdyoKanin Productions
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1947 (1947-12-25)
Süre104 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Hasılat$1.7 milyon (US rentals)[1]

A Double Life, canlandırdığı karakterden zihni etkilenen bir aktörün hikâyesini anlatan 1947 yapımı bir kara filmdir. Ronald Colman ve Signe Hasso başrollerde oynamıştır. George Cukor'un yönettiği filmin senaryosu Ruth Gordon ve Garson Kanin'e aittir.[2] Ronald Colman bu filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı.

Ödüller

Akademi Ödülleri

Altın Küreler

Kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">George Cukor</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1899 – 1983)

George Dewey Cukor Oscarlı yönetmen. Little Women (1933), The Philadelphia Story (1940), A Double Life (1947), Born Yesterday (1950) ve Benim Güzel Meleğim (1964) filmleriyle En İyi Yönetmen Oskarı'na aday olmuş, Benim Güzel Meleğim filmiyle ödülü kazanmıştır. Duygusal komediden müzikale ve drama uzanan geniş bir yelpazede Greta Garbo, Katharine Hepburn, Joan Crawford, Norma Shearer filmlerinin yönetmeni olarak ünlendi.

<i>Bayan Miniver</i>

Bayan Miniver 1942 yapımı Akademi Ödüllü film. William Wyler yönetmiştir ve başrolünde Greer Garson vardır. Jan Struther'ın romanından uyarlanmıştır. Yapımcılığını MGM üstlenmiştir. Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı tüm zamanların en ilham verici filmleri listesinde 40. sıradadır.

<i>Manzaralı Oda</i> (film) film

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

<i>Milk</i> (film)

Milk, Gus Van Sant'ın yönettiği 2008 yapımı bir Amerikalı filmidir. Filmin konusu Amerikalı bir eşcinsel olan Harvey Milk'in etrafında gelişir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dujardin</span> Fransız oyuncu (d. 1972)

Jean Dujardin, Fransız oyuncu.

<i>Philadelphia Hikâyesi</i>

Philadelphia Hikâyesi, 1940 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Yönetmenliğini George Cukor'un üstlendiği filmin başrollerinde James Stewart, Cary Grant ve Katharine Hepburn oynamaktadır. Philip Barry'nin aynı adlı Broadway oyunundan uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Colman</span>

Ronald Charles Colman, İngiliz oyuncu. A Double Life filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nün sahibi olmuştur.

<i>Random Harvest</i> (film)

Random Harvest, Mervyn LeRoy'un yönettiği 1941 tarihli James Hilton romanından uyarlanan aynı adlı 1942 yapımı bir filmdir. Claudine West, George Froeschel ve Arthur Wimperis romanı beyazperdeye uyarladılar ve bir Akademi Ödülü adaylığı aldılar. Roman, Paula/Margaret'in gerçek kimliğini sonuna kadar bir sır olarak saklar; bu durum, karakterlerin yüzlerinin görülmesi gereken bir filmde ise imkansız olan bir şeydir. Bu, filmin hikâyeye çok farklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği anlamına geliyordu. Filmde Ronald Colman'ı mermi şoku geçirmiş, hafızasını kaybetmiş bir Birinci Dünya Savaşı askerini ve Greer Garson'ı ise onun sevgilisini canlandırıyor.

<i>Julius Caesar</i> (film, 1953)

Julius Caesar, Shakespeare oyununun 1953 Amerikan film uyarlamasıdır, Joseph L. Mankiewicz tarafından yönetilir ve Metro-Goldwyn-Mayer için John Houseman tarafından üretilmiştir. Marlon Brando, Mark Antony rolünde; James Mason, Brutus rolünde; John Gielgud, Cassius rolünde; Edmond O'Brien, Casca rolünde;, Louis Calhern Caesar rolünde; Greer Garson, Calpurnia rolünde ve Deborah Kerr Portia rolünde oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rachel Roberts (oyuncu)</span>

Rachel Roberts, Galli aktris. En çok Saturday Night and Sunday Morning (1960) ve This Sporting Life (1963) filmlerindeki başrol erkek karakterin yaşlı metresi olarak gösterdiği ekran performanslarıyla hatırlanır. Her iki film için de En İyi Britanyalı Kadın Oyuncu BAFTA Ödülü'nü kazandı. Ayrıca This Sporting Life ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Diğer önemli filmleri arasında Murder on the Orient Express (1974), Picnic at Hanging Rock (1975) ve Yanks (1979) sayılabilir.

<i>Bulldog Drummond</i> (film, 1929)

Bulldog Drummond, Hugh "Bulldog" Drummond'un sıkıntı içindeki güzel bir genç kadına yardım ettiği bir öyküyü anlatan 1929 tarihli bir Amerikan Kod öncesi suç filmidir. Filmde başrolde Ronald Colman, Claud Allister, Lawrence Grant, Montagu Love, Wilson Benge, Joan Bennett ve Lilyan Tashman yer alıyor. Yapımcılığını Samuel Goldwyn'in, yönetmenliğini F. Richard Jones'un üstlendiği film, Sidney Howard tarafından HC McNeile'nin oyunundan uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Edmond O'Brien</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1915 – 1985)

Eamon Joseph O'Brien Amerikalı aktör ve film yönetmeniydi. Yaklaşık kırk yıla yayılan kariyerinde bir Akademi Ödülü, iki Altın Küre Ödülü kazandı.

19. Akademi Ödülleri 13 Mart 1947'de gerçekleşti. En İyi Film ödülünün kazananı Hayatımızın En Güzel Yılları, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra üç farklı askerî birlikten dönen ve normal hayata uyum sağlamaya çalışan üç gazinin hayatlarıyla ilgilidir.

<i>Wild Is the Wind</i>

Wild is the Wind, George Cukor'un yönettiği ve Anna Magnani, Anthony Quinn ve Anthony Franciosa'nın oynadığı 1957 yapımı bir film. Karısı öldükten sonra karısının kız kardeşiyle evlenmek için İtalya'ya giden, ancak kızın genç çiftlik çalışanına aşık olduğunu anlayan Amerikalı bir çiftlik sahibinin hikâyesini anlatır.

21. Akademi Ödülleri töreni 24 Mart 1949 tarihinde yapılmıştır ve Akademi Ödülleri tarihi bakımından birçok ilki barındırır. İlk kez Hollywood dışı bir yapım (Hamlet) En İyi Film ödülünü kazandı ve ilk kez bir kişi Oscar ödüllü bir performansta kendini yönetti.

<i>Edward, My Son</i>

Edward, My Son, Spencer Tracy ve Deborah Kerr'in başrollerini paylaştığı, George Cukor tarafından yönetilen 1949 yapımı bir drama filmi. Donald Ogden Stewart'ın yazdığı senaryo, Noel Langley ve Robert Morley'nin 1947'de yazdığı aynı adlı oyuna dayanıyor.

24. Akademi Ödülleri, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından, 1951'de sinemada çeşitli kategorilerde en iyi kabul edilen filmlere verildi.

<i>My Cousin Rachel</i> (film, 1952)

My Cousin Rachel, Henry Koster'ın yönettiği ve Olivia de Havilland, Richard Burton, Audrey Dalton, Ronald Squire, George Dolenz ve John Sutton'ın oynadığı 1952 Amerika yapımı gizemli romantik filmidir. Film Daphne du Maurier'in 1951 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<i>Travels with My Aunt</i> (film)

Travels with My Aunt, George Cukor'un yönettiği, Jay Presson Allen ve Hugh Wheeler tarafından yazılan ve başrolde Maggie Smith'in oynadığı 1972 ABD yapımı komedi filmidir. Film, Graham Greene'in 1969 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, maceracı ve ahlaksız teyzesi ile onun saygın orta sınıf yeğeninin hayatlarını paylaşması ana temasını üzerinedir. Film 17 Aralık 1972'de yayınlandı.