İçeriğe atla

AUCTeX

AUCTeX
AUCTeX ekran görüntüsü
AUCTeX ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)GNU Projesi
Güncel sürüm14.0.4[1] / 17 Mart 2024 (6 ay önce) (17 Mart 2024)
İşletim sistemiCross-platform
TürTeX/LaTeX
Lisans11.85 sürümünden beri: GPL-3.0 ve sonrası[2]
11.84 sürümünden beri: GPL-2.0 ve sonrası
Resmî sitesignu.org/s/auctex/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

AUCTeX, Emacs ve XEmacs'da TeX dosyalarını yazmak ve biçimlendirmek için genişletilebilir bir yazılım paketidir.

AUCTeX, sözdizimi vurgulama, akıllı girinti ve biçimlendirme, doğrudan düzenleme arabelleğinde matematik ve diğer öğelerin önizlemelerini, sözdizimsel öğelerin akıllı katlanmasını, makro ve ortam tamamlamayı sağlar. Ayrıca LaTeX projesinden kendi kendini belgeleyen .dtx formatını ve sınırlı ölçüde ConTeXt ve düz TeX'i de destekler.

Emacs 16'nın 'tex-mode.el' paketinden kaynaklanan AUCTeX, Aalborg Üniversitesi Merkezi'nden (şimdi Aalborg Üniversitesi) öğrenciler tarafından oluşturuldu, bu nedenle AUCTeX adı verildi. Lars Peter Fischer 1986 yılında yazı tipi makrolarını ve Danca karakterleri eklemek için ilk fonksiyonları yazdı. Per Abrahamsen 1987'de ortam ve bölüm ekleme, metin girintileme ve anahat küçük modu fonksiyonlarını yazdı. Kresten Krab Thorup tampon işleme ve hata ayıklama işlevlerini, makro tamamlamayı ve çok daha gelişmiş girinti ve metin biçimlendirme işlevleri de dahil olmak üzere çok daha fazlasını yazdı ve 1991'de AUCTeX'in ilk genel sürümünü yaptı.[3]

AUCTeX, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılmaktadır.[4]

Ayrıca bakınız

  • RefTeX
  • TeX editörleri karşılaştırması

Kaynakça

  1. ^ "Auctex version 14.0.4". Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Relicense all "GPLv2 or later" files to "GPLv3 or later"". 3 Şubat 2008. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  3. ^ "AUC TeX Ancient History". 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  4. ^ "AUCTeX v11.86 release notes". 6 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. AUCTeX is licensed under the GNU General Public License version 3. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emacs</span> genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin editörlerinin genel adı

Emacs, özellikle genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin düzenleyicilerin genel adıdır. Bu metin düzenleyicilerin en yaygını GNU Emacs olduğundan, sıklıkla GNU Emacs yerine kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

sed, bir akım düzenleyicisi, dosya ya da borudan gelen girdideki temel metin dönüştürmelerini gerçekleştirir. Yani dosya ya da standart girdiden metni okur ve bunu kullanıcının istediği biçime dönüştürerek standart çıktıya okur.

Bu listedeki yazılımlar genelde herhangi bir Unix vaya Unix-türevi işletim sisteminde bulunurlar.

vi Metin düzenleme yazılımı

vi, 1976 yılında BSD'nin ilk sürümleri için Bill Joy tarafından yazılmış ekran yönelimli metin düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Notepad++</span>

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Scintilla düzenleyicisi temel alınarak geliştirilen Notepad++, birçok yazılımlama diline ait kodu görüntüleyip uygun olarak renklendirebilir. Türkçe dâhil birçok konuşma diline destek veren bir arabirimi vardır.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

cat (Unix) komut satırı programı

cat, dosyaları sırasıyla okuyan ve standart çıktıya yazan POSIX standartlı bir Unix komutudur.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Guix</span>

GNU Guix, GNU için bir paket yöneticisidir. Nix paket yöneticisini ve Guile Şeması uygulama programlama arayüzlerini taban almıştır. Tümüyle özgür yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Bazaar</span>

GNU Bazar Canoncial tarafından desteklenen istemci–sunucu sürüm kontrol sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pages</span> Kelime işlemci uygulaması

Apple Pages Apple Inc. tarafından geliştirilen kelime işlemci uygulamasıdır. Apple Keynote ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Pages Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Word uygulaması ile eşdeğerdir. Pages'in ilk sürümü 11 Ocak 2005'te ilan edildi ve bir ay sonra serbest bırakıldı. En yeni Macintosh sürümü olan Pages 5 sürümü, 22 Ekim 2013 tarihinde piyasaya çıktı. Önceki sürüm olan sürüm 4 ise, 6 Ocak 2009'da iWork '09'un bir bileşeni olarak çıktı. Apple, 27 Ocak 2010'da dokunmatik bir arayüzle iPad için Pages'in yeni bir sürümünü duyurdu. 31 Mayıs 2011'de Apple, iPad, iPhone ve iPod Touch cihazlarında uygulamanın çalışmasına izin veren evrensel ikili dosyalar getiren Pages'in 1.4 iOS sürümünü güncelledi. 12 Ekim 2011'de Apple, iCloud'a "Bulutlardaki Belgeler" özelliğini ekleyerek iOS uygulamasını 1.5 sürümüne yükseltti. iOS Pages, 7 Mart 2012'de 1.6 sürümüne güncellendi ve yalnızca iOS 5.1 veya daha üst bir sürümü üzerinde çalıştı. OS X için Pages, aynı gün yayınlanan iOS için Pages 1.7'yi desteklemek için 4 Aralık 2012'de 4.3 sürümüne güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">WordPad</span> Microsoftun ürettiği kelime işlemci

WordPad Windows 95'ten itibaren hemen hemen tüm Microsoft Windows sürümlerine dahil olan basit bir kelime işlemcidir. Microsoft Notepad'den daha gelişmiş, ancak Microsoft Works Kelime İşlemcisi ve Microsoft Word'den daha basittir. Microsoft Write'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Math Type</span>

MathType, Design Science firması tarafından oluşturulan, masaüstü ve web uygulamalarına eklenmek üzere matematiksel gösterimler oluşturmaya izin veren bir yazılım uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Emacs</span>

GNU Emacs, özgür bir metin düzenleyicisidir. GNU Projesi kurucusu Richard Stallman tarafından Unix işletim sistemleri için geliştirilen Emacs editörü temel alınarak oluşturulmuştur. GNU Emacs, GNU projesinin merkezi bir bileşeni ve özgür yazılım hareketinin amiral gemisi projesi olmuştur. Adı zaman zaman GNUMACS olarak kısaltılır. GNU Emacs'ın sloganı "genişletilebilir kendi kendini belgeleyen metin düzenleyicisidir".

<span class="mw-page-title-main">Freeplane</span> zihin haritası uygulaması

Freeplane zihin haritaları ve elektronik ana hatlar oluşturmak için bir özgür, açık kaynak yazılım uygulamasıdır. Java ile yazılmış olup Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde desteklenmektedir ve "GNU GPL sürüm 2 veya üstü" altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">C.a.R.</span> Etkileşimli geometri uygulaması

C.a.R.Compass and Ruler, Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MusiXTeX</span> Açık kaynak müzik nota yazıcısı

MusiXTeX, GPL-2.0-or-later lisansı altında yayımlanan TeX'te müzik dizgisine izin veren açık kaynaklı bir müzik gravür makroları ve yazı tipleri paketidir