
Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

B-29 Superfortress II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Hava Kuvvetlerince kullanılmış olan, dört motorlu ağır bombardıman uçağıdır. II. Dünya Savaşı sonrası özellikle Kore Savaşı olmak üzere bazı operasyonlarda da görev almıştır.

V-22 Osprey, müşterek kullanımlı, çok görevli askerî tiltrotordur. Helikopter ile uçak arasında bir geçiş formuna sahiptir. Dikey (VTOL) ve kısa (STOL) kalkış yeteneği vardır. Geleneksel helikopterlere uygun görevleri turboprop uçaklardaki gibi daha uzun menzil ve yüksek hızlı seyirle gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bell Helicopter Textron tarafından, Boeing Helicopters partnerliğinde geliştirilmiştir. En büyük kullanıcıları ABD Deniz Piyadeleri ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'dir.

Convair XFY Pogo, ABD ordusu için geliştirilmiş deneysel dikey kalkış ve inişli hava aracı. Pogo, delta kanatlara ve üç bıçaklı ters yönlere dönen pervanelere güç sağlayan 5.500 hp turboprop motora sahipti. Küçük savaş gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek yüksek performanslı bir avcı uçağı olarak tasarlanmış, ancak kuyruk üzerine inişin pilotlar için zorluğu sebebiyle kullanımının riskli olacağından proje iptal edilmiştir.

CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

Antonov An-26 çift motorlu hafif turboprop nakliye uçağıdır ve Antonov An-24'ten geliştirilmekle birlikte askeri kullanıma özgüdür. İlk olarak 1969'da görülmüştür, geniş kargo rampası ile birlikte arka gövdede değişiklikler olmuştur. Bununla birlikte An-26 Çin'de Xian Uçak Fabrikası tarafından lisanslı olarak Y-14 adından üretilmektedir, ismi Y-7 serisi olarak değiştirilmiştir.

Cirrus SR20 Amerikalı uçak şirketi Cirrus Tasarım tarafından üretilen Cirrus SR20 dünyanın ilk paraşütlü uçaklarındandır. Acil durumlarda uçağın üzerinde yer alan bir bölmeden açılan paraşüt donanımıyla dünyanın en emniyetli uçağı olarak gösterilir. 200 beygir gücünde motoru bulunan, saatte 300 km hızla uçabilen uçak yaklaşık 5 saat havada kalabilme gibi özelliklere sahiptir.

Gulfstream G500 ve G550 Gulfstream Aerospace şirketinin iş jeti ve VIP kullanımlar için tasarlanmıştır.Gulfstream G500-G550 Uçağı Gulfstream V uçağından geliştirilmiştir.

EADS CASA C-212 Aviocar turboprop motorlu Orta Sınıf bir nakliye uçağıdır. İlk olarak İspanya için tasarlanan bu uçak şu an lisanslı olarak Endonezya için IPTN Tarafından üretilmektedir.

ATR 72, Fransız-İtalyan uçak üreticisi olan ATR firması tarafından inşa edilmiş bir çift motorlu turboprop kısa mesafeli bölgesel yolcu uçağıdır. ATR 72, 78 yolcu taşıyabilmektedir ve 2 pilot tarafından kontrol edilebilmektedir. Deniz Karakol Uçağı olan versiyonunun adı P-72 Deniz Karakol Uçağıdir.

Douglas C-124 Globemaster II veya diğer ismi ile Old Shakey, ağır askeri nakliye uçağı. Douglas Havacılık Şirketi tarafından Long Beach, Kaliforniya'da üretilmiştir.

British Aerospace Jetstream 41, British Aerospace tarafından tasarlanan turboprop bölgesel yolcu uçağı. BAE'nin popüler modeli Jetstream 31 uzatılarak tasarlanmıştır. 30 koltuklu Embraer Brasilia, Dornier 328 ve Saab 340 gibi uçaklara rakip olarak tasarlanan uçak 29 koltukludur. Birleşik Krallık'taki Eastern Airways 17 uçaklı filosuyla en büyük kullanıcıdır.

Cessna 208 Caravan, Cessna tarafından üretilen ABD yapımı bir turboprop genel maksat uçağıdır. İlk uçuşunu 9 Aralık 1982 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1984 yılında hizmete girmiştir. Uçak, genellikle tek bir pilotla dokuz yolcu kapasitesine sahipken FAR Part 23'ün çıkarılmasıyla 14 yolcuyu alabilmektedir. Uçak nakliye amaçlı da kullanılmaktadır..

Beechcraft King Air, Beechcraft tarafından üretilen ABD yapımı bir turboprop nakliye uçağıdır. King Air, iki aileye bölünmüş çift motorlu modellerden oluşmaktadır. 1960'larda geliştirilen Model 90 ve 100 serileri King Air olarak bilinirken, Model 200 ve 300 serileri ise başlangıçta Super King Airs olarak pazarlanıyordu.

British Aerospace ATP, British Aerospace tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, Hawker Siddeley HS 748 geliştirilmiş bir modeli olup daha uzun bir gövdeye ve daha az gürültülü ve yakıt tüketen motorlara sahipti.

Fokker 50, Fokker tarafından üretilen Hollanda yapımı bir turboprop yolcu uçağıdır. Uçak, önceki Fokker F27 Friendship'in geliştirilmiş bir modeli olup ilk uçuşunu 28 Aralık 1985 tarihinde gerçekleştirmiş ve 1987 yılında hizmete girmiştir. Aynı zamanda uzatılmış bir modeli Fokker 60 olarak adlandırılmaktadır.

Antonov An-140, Antonov tarafından üretilen Ukrayna yapımı bir turboprop bölgesel yolcu uçağıdır. Uçak, An-24'ün yerine geliştirilmiş olup genişletilmiş kargo kapasitesi ve hazırlıksız hava yollarını kullanma yeteneğine sahiptir.

Let L-410 Turbolet, Let Kunovice tarafından üretilen Çekoslovak yapımı bir turboprop yolcu ve kargo uçağıdır. Uçak, 1960'ların sonunda geliştirilmiş olup 1970 yılında hizmete girmiştir.

Heinkel He 70, Alman havacılık firması Heinkel Havacılık tarafından tasarlanan ve aynı zamanda yardımcı bombardıman uçağı ve hava keşif rollerinde kullanılan 1930'ların bir posta uçağı ve hızlı yolcu uçağıydı. Daha fazla yolcu taşıyabilecek tiplerle değiştirilmeden önce nispeten kısa bir ticari kariyeri vardı.