İçeriğe atla

ATM-6 ve ATM-7 mayını

ATM-6 ve ATM-7 Avusturya yapımı off route sınıfı bir tanksavar mayınıdır. Mayın genellikle geçmekte olan zıhlı aracın yan zırhını Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı ile delme prensibi ile çalışır. Her iki mayında basit ayaklar üzerine monte edilmiş olup hedefin gelişini haber veren algılayıcılara sahiptir. Mayın tepki fünyesi veya kızılötesi fünyeler ile çalışabilmesine rağmen Avustura yasaları sadece komuta güdümlü olarak ateşlenmesine izin vermektedir.

ATM-7 modeli ATM-6 ya nazaran daha geniş ve güçlü bir mayındır. 80 metrelik mesefaden 70 mmlik zırhta 120 mmlik delik açarak geçebilir.

Özellikleri

ATM-6ATM-7
Uzunluğu 180 mm
Çapı 320 mm
Ağırlığı 13 kg14 kg
Patlayıcı
içeriği
7.2 kg
Composition B
9 kg
Composition B

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006

Dış bağlantılar

  • ATM-6 hakkında bilgi ORDATA
  • ATM-7 hakkında bilgi ORDATA

İlgili Araştırma Makaleleri

TM-89 Rus yapımı bir tanksavar mayınıdır. İlk olarak 1993 yılında halkın görüşüne çıkmıştır. Mayın Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı 100 mmlik zırh üzerinde 60 mm çapında delik açabilir. Mayının iki kannallı manyetik etkili fünyesi bulunmaktadır. GMZ-3 model mayın döşeyeci veya VMR-2 model helikopter mayın döşeyici ile havadan serpilerek istenilen bölgeye yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">ATM-72 mayını</span>

ATM-72 Kuzey Kore yapımı dairesel metal kutulu tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TM-46 mayınına çok benzer olmakla beraber daha büyüktür. TM-46 dan farklı kalın kablodan taşıma sapı ve doldurma tıpası bulunmaktadır. Mayının dört çatallı fünyesi kendisine yapılan herhangi bir hareketi aynen ateşleme düzeneğine iletmektedir. Mayın her türlü ağırlık veya baskıya karşı korunaklıdır.

ATM-74 Kuzey Kore yapımı ahşap maın kutulu bir tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TMD-B mayınının kopyasıdır. Mayın aşhap kutu içerisinde TNT ve onun üzerinde yine ahşaptan baskı plakası bulunmaktadır. MAyında kullanılan fünye Rus yapımı MV-5 baskı fünyesine benzemektedir.

Model 67 kare şeklinde plastik kasalı Avusturya yapımı metalsiz ibir tanksavar mayınıdır. Mayının baskı fünyesi üst kısımda bulunur. Bunun yanında mayın üzerinde tuzaklama amaçlı aygıtlar bulunmaktadır. MAyının ikinci modeli olan ATM-75 Model 67 mayınına çok benzemektedir.

APM-1, APM-2, APM-3, APM 19 ve APM 29 Avusturya yapımı parça tesirli yönsel anti personel mayınıdır. Mayın dışbükey yüzlü kalıplanmış plastikten oluşmaktadır. Mayın merkezinde Composition B sınıfı patlayıcı ve bunun etrafında 0.5 gram ağırlığında 5 mm çapındaki çelik bilyelerden oluşur. Genellikle savunma amaçlı kullanılan mayın patladığı zaman 60 derecelik bir yelpaze içerisinde etkili olmaktadır.

M 51 MACI M 52 MACI Fransız yapımı dairesel metalsiz tanksavar mayınıdır. Değişik türde fünye kullanılmıştır. M61 basınç/sürtünme fünyesi ,ters yöndeki iki hortum kırıldığında çalışan dört hortumlu "dokunaç" fünyesi ile uzatma çubuklu fünye kullanılmıştır. M51 ve M52 mayın gövdelerinde benzer ince fiberglass kullanılmıştır. M52yi M51den ayıran en büyük fark ebatının daha büyük olmasıdır..

BAT/7 dairesel şekilli İtalyan yapımı plastik kasalı Misznay Schardin etkisi ile çalışan şekilli patlayıcı bulunan bir tanksavar mayınıdır. Mayının dış kısmı yüzeye daha iyi tutunması amacı ile birbirine paralel dilimlerden oluşur.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

<span class="mw-page-title-main">PARM 1 mayını</span>

PARM 1 (DM-12) ve PARM 2 Almanya yapımı off-route mayını olup ufak bir sabit kanatlı roket yardımıyla hedefini vurmaktadır.

Type 84 Çin yapımı doğal şartlarda 122 mmlik topçu roketi ile serpme yöntemi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın görünüm olarak bir gövde ve onu ayakta tutan uç çubuktan oluşur. Üç modeli bulunur. İlki manyetik etkili fünyeli, ikincisi kendinden uzayan uzatma çubuklu fünyeli ve son olarak deflaktör etkili fünyeli.Roket yardımı ile havaya fırlatılan mayın konteyıerdan çıktıktan sonra küçük bir paraşüt yardımı ile süzülerek yere iner. Yere indiği zaman sahip olduğu ayaklar sayesinde dik bir vaziyette durur. Mayın üzerinde tuzaklama düzeneği bulunur.

MI AC Disp F1 Minotaur mayını is a Fransız yapımı doğal şartlarda 155 mmlik topçu roketi ile serpme yöntemi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın konteyneri içerisinde toplam 6 adet mayın bulunur. Mayının silindir şeklinde ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan iki adet savaş başlığı bulunur. İki yöne bakan savaş başlıklarının bir tanesinde 600 gram patlayıcı bulunur. Tek bir savaş başlığı yarım metre üzerinden geçmekte olan taşıtın 90 milimetreye kadar zırhını delebilir. Karadan havaya fırlatılan mayın konteyneri 300 metre yukarıya kadar çıkar. Manyetik etkili fünyeye sahip olan mayın yere düştükten 64 saniye sonra çalışır. Bir ila 96 saat arasında çalışır vaziyette bekleyebilen mayın bu süre sonunda kendi kendini imha edebilir.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MN-121 mayını</span>

MN-121 Polonya yapımı serpme yöntmi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Görüntü ve özellikleri bakımından Alman AT-2 mayınına tıpatıp benzemektedir. Silindir şeklindeki mayının 10 tane örümcek ayağı sayesinden dik vaziyette durur. Sahip olduğu manyetik fünye üzerinden ağır zırhlı bir araç geçişi esnasında mayını patlatır. Ayrıca üzerinde takılan tuzaklama düzeneği sayesinde yerinden oynatılması durumunda infilak eder. Mayın 700 gram ağırlığında RDX patlayıcı bulunan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan bir savaş başlığına sahiptir. Mayın üreticisi firma silahın yarım metre mesafeden 60 mmlik zırhı delebildiğini beyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M21 (mayın)</span>

M21 dairesel şekilli ABD yapımı bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Mayın üzerinde M607 basınç fünyesi bulunur. Fünyeye istenirse uzatman çubuğuda takılabilir. Mayın basınç fünyesine yapılan ortalama 130 kg etki veya uzatma çubuğunun 1.7 den fazla bir kuvvet yardımıyla 20 dereceden fazla yatması durumunda çalışır. Bu hareketler sonucunda M46 patlatıcı içerisinde bulunan disk yay kendisine yapılan etkiyi aşağıya iletir. M46 ilk önce siyah barutu patlatarak dış kutuyu parçalar ve mayının üst kısmını örten toprak kısımıtemirler. Ardından ana patlayıcı olana savaş başlığı ateşlenir. Patlayıcı yüzeyini kaplayan huni çelik tabaka ters yönde ok şeklini alarak üzerinden geçmekte olan zırhlı aracın zırhına çarpar. 530 mmlik mesafeden 76 mmlik zırhı delebilir. ABD tarafından tahmini olarak 200,000 adet üretilen mayının, Güney Kore'de K441 ve K442 adları altında lisanslı olarak üretilen kopyaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VS-N fünyeli mayınlar</span>

VS-2.2, VS-3.6 ve SH-55 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri istenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın ve daha sonra Singapurdaki Chartered Industries tarafından da üretilmiştir. Ancak şu an imalatı yapılmamaktadır.VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri görünüp olarak birbirlerine banzemektedir. İçlerinden VS-3.6 çok az büyük olup, daha yuvarlak bir yapıya sahip olan SH-55 modeli içlerinde en büyükleridir. Çok daha küçükleri olan VS-1.6 modelinde de aynı fünye kullanır.

MN-111 Polonya yapımı havadan serpme usulu ile döşenen bir tanksavar mayınıdır. Mayın yumuşak zemine sahip araziler için tasarlanmıştır. Mayın ın üzerinde altı adet kanatçık bulunmaktadır. MAyın görüntü olarak bir denizyıldızı ve bunun altına bağlı küçük bir silidire benzer. Sahip olduğu kanatçıklar mayının dönerek serbest düşüş yapmasını sağlar. Yani bir paraşüt görevi görür. Bu kanatlar mayının saniyede 60 metre düşüş yapmasını sağlar. Düşüş sırasında kanatçıkların dönmesi sonucu elde edilen enerji mayını çalıştıracak gücü yaratır.

ATM 2000 ve ATM 2000E Avusturya yapımı plastik kasalı anti-araç mayını olup Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığına sahiptir. Mayın üzerinde fünye mikroişlemci ile çalışmakta olup manyetik, sismik ve basınç algılayıcıları bulunur. Bu sayede mayın yaklaşmakta olan aracın türünü belirleyip mayının savaş başlığını ateşler. Mayın hem el ile yerleştirilebildiği gibi hem de mayın döşeme aygıtları ile zemine gömülür. Döşendikten on dakika sonra ateşlemeye hazır hale gelir. Üzerindeki tuzaklama düzeneği sayesinde elle temizlenmesi önlnmeye çalışılan mayın bulun yanında uzaktan komuta ile ile de patlatılabilir.

VS-SATM1 İtalyan yapımı serpme usulü ile döşenebilen bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın GRILLO-128 model insan tarafından taşınabilen tek tüplü fılatıcı veya helikopterlere takılabilen VS-MDH model serpme sistemi ile çalışır. Mayına bağlı altı adet dışa doğru açılan fin mayının düz durmasını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PMD serisi mayınlar</span> Rus yapımı bir tür anti personel mayını

PMD-6, PMD-7 ve PMD-57 serisi mayın Rus yapımı bir tür anti personel mayınıdır. Şekil olarak bir yuva içine kesilmiş bir menteşeli kapaklı ahşap bir kutu gibidir. Üstteki kapağın altında onu tutan bir emniyet pimi, onun altında da ateşleyici iğne bulunur. Mayın üzrindeki kapağa yapılan yeterli bir basınçta bu iğne fünyeyi ateşlemektedir. Bu mayınlar 1 ila 10 kg arasındaki ağırlıklarda çalışmaktadır. Tüm mayınlarda MOV serisi ateşleyici kullanılmıştır.

TMK-2 Rusya yapımı çelik kasalı bir tür tanksavar mayınıdır. Mayında tilt çubuklu fünye kullanılmış olup araç üzerinden geçerken ana gövdeye hasar vermek için tasarlanmıştır. 1955 yılında tasarlanan mayın şu an demode olmuştur. Mayın görünüş olarak birbiriyle birleşik iki kesik koniye benzemektedir.MVK-2 tipi tilt rod fünye konilerin birleştiği yerden araba anteni gibi yukarıya doğru takılıdır.