İçeriğe atla

ASELSAN GÖKDENİZ

ASELSAN ATOM 35mm[1][2] havadan patlama mühimmatı ile bileşik GÖKDENİZ kompleksi, Aselsan tarafından geliştirilen, tüm hava koşullarına uygun bir Türk 35 mm çift namlulu yakın silah sistemidir. (CIWS)[3][4] KORKUT kundağı motorlu uçaksavar silahının CIWS varyantıdır.[5][6]

Her GÖKDENİZ platformu, MKEK lisansı altında üretilen Oerlikon 35 mm ikiz topun bir varyantını taşır.[6]

Amaç

Sistemin birincil amacı gemisavar füzelere, insansız hava araçlarına ve diğer hassas güdümlü silahlara karşı savunma yapmaktır. Ayrıca konvansiyonel ve döner kanatlı uçaklara, yüzey gemilerine, küçük su araçlarına, kıyı hedeflerine ve yüzen mayınlara karşı da kullanılabilir.[1][2][5]

Kullanıcılar

Mevcut kullanıcılar

Türkmenistan Türkmenistan

Gelecekteki kullanıcılar

 Türkiye

 Pakistan

  •  Pakistan Deniz Kuvvetleri: Babür sınıfı korvetlerde kullanılacak.[10][11]

 Filipinler

  • Filipinler Deniz Kuvvetleri: BRP Miguel Malvar Korveti'nde kullanılacak.[12]

 Ukrayna

Kaynakça

  1. ^ a b "ATOM 35mm Airburst Ammunition". Aselsan. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b "ATOM" (PDF). Aselsan. 19 Şubat 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  3. ^ "GOKDENIZ" (PDF). Aselsan. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  4. ^ "WEAPONS and TURRETS for NAVAL PLATFORM: GOKDENIZ". TURKISH DEFENCE INDUSTRY PRODUCT CATALOGUE. 22 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  5. ^ a b "KORKUT Self Propelled Air Defense Gun System". Aselsan. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b "GUNS and HOWITZERS: 35MM TWIN BARREL ANTI AIRCRAFT GUN". TURKISH DEFENCE INDUSTRY PRODUCT CATALOGUE. 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  7. ^ "IDEF 2021: Turkish weapon systems debut on new Turkmenistan corvette - Shephard Media". www.shephardmedia.com (İngilizce). 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  8. ^ "Turkmenistan Comission [sic] Its First Turkmen-Class Corvette "Deniz Han"". Naval News (İngilizce). 16 Ağustos 2021. 16 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  9. ^ "BARBAROS Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu (YÖM/MLU) Projesi ve TCG OruçReis". www.defenceturkey.com. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2023. 
  10. ^ "Turkey launches the lead ship of I-class frigates "Istanbul"". Naval News (İngilizce). 23 Ocak 2021. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 
  11. ^ "Aselsan Secures €176.9 m Contract for Pakistan's MILGEM Corvette Program". Quwa (İngilizce). 18 Kasım 2019. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 
  12. ^ "Filipinler'in en yeni savaş gemisi ASELSAN GÖKDENİZ'e emanet | SavunmaSanayiST". 25 Haziran 2024. 25 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 
  13. ^ Ozberk, Tayfun (3 Ekim 2022). "Turkish shipyard launches Ukraine's 1st MILGEM corvette". Naval News (İngilizce). 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gabya sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Gabya sınıfı fırkateyn veya G sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn sınıfıdır. ABD Deniz Kuvvetleri'nden devredilen Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Knox sınıfı fırkateyn</span>

Knox sınıfı fırkateyn, ABD Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmiş olan fırkateyn sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Yavuz sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için yapılmış dört fırkateyn grubudur. Almanya'da tasarlandılar ve MEKO modüler savaş gemileri ailesinin bir parçası; bu durumda MEKO 200 tasarımıdır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edildi. Tasarımda, Yavuz sınıfı fırkateynin geliştirilmiş versiyonları olan Türk Deniz Kuvvetleri'nin daha büyük Barbaros sınıfı fırkateynlerine benzerler.

TF-2000 hava savunma muhribi, Türk Deniz Kuvvetleri için Savunma Sanayii Başkanlığı'nın MİLGEM programı kapsamında planladığı hava savunma muhribi/destroyeri projesidir. Proje modeli oluşturma çalışmaları ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Deniz Kuvvetleri</span> Alman ordusunun deniz kolu

Alman Deniz Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

TCG <i>Yavuz</i> (F-240) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yavuz (F-240), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biridir. Sınıfının ilk ve sınıfına isim veren gemisidir. Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ilki olan TCG Yavuz Almanya'da Blohm + Voss tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

TCG Fatih (F-242), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden biridir. Sınıfının üretilen üçüncü gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden, bu sınıfta Türkiye'de üretilen ilk gemidir ve Gölcük Tersanesi'nde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla sınıfı karakol gemisi</span> Türk Donanmasında hizmette olan karakol gemisi sınıfı

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

TCG Kınalıada (F-514), Ada sınıfı korvetlerin dördüncü ve son gemisidir. Kınalıada, ismini Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Denizi'ndeki Adalar takımadalarının bir parçası olan Kınalıada'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">ASFAT</span> Türk Savunma Sanayi Şirketi

ASFAT A.Ş., bir Türk devlet savunma sanayi şirketidir. Türkiye'de daha önce Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde yönetilen 27 askeri fabrika ve 3 kamu tersanesinin imkân ve kabiliyetlerini geliştiren, yöneten, kullanan; yenilikçi küresel savunma pazarı için tasarım, üretim, bakım, sürdürme ve eğitim alanlarını kapsayan ürünler ve çözümler üreten Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı şirket.

TCG <i>Turgutreis</i> (F-241) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Turgutreis (F-241), Türk Deniz Kuvvetleri donanmasına ait Yavuz sınıfı fırkateynlerden biridir. Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ikincisi olan TCG Turgutreis, Almanya'da Howaldtswerke-Deutsche Werft tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FDI Belharra sınıfı fırkateyn</span>

Belharra Sınıfı Fırkateyn ya da resmi adıyla FDI sınıfı, Fransa Donanması tarafından kullanılmak üzeri geliştirilen askerî programdır.

TCG Derya (A-1590), Türkiye'nin Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) olarak Sefine Tersanesinde inşa ettirdiği gemidir.

STM, Türkiye merkezli sivil ve askerî alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketidir. Şirket aynı zamanda Teknofest'in paydaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">ASELSAN Muhafız</span>

ASELSAN Muhafız, ASELSAN tarafından üretilen Türk yapımı bir uzaktan kumandalı silah istasyonudur. Sistem 30mm Mk44 Bushmaster II otomatik topla donatılmıştır. Diğer ülkelere SMASH adıyla ihraç edilmektedir.