İçeriğe atla

ARRI

ARRI AG
EndüstriSinema ekipmanı
Kuruluş1917
Genel merkeziMünih, Almanya
Önemli kişilerAugust Arnold,
Robert Richter, Kurucuları
ÜrünFilm kameraları
Film ışıkları
Arrilaser
Arriscan
Gelirartış$214.0 million USD (Son rapor 2004)
Çalışan sayısı1058 (2004)
Web sitesiwww.arri.com

ARRI, (Türkçe: Arri) sinema ve basın için dünya çapında alet, malzeme ve hizmet sunan bir üreticidir. Şirket 1917 yılında kuruldu ve merkezi Münih'tedir. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Avustralya kıtalarındaki 16 farklı ülkede iştirakleri de bulunmaktadır.[1] ARRI, film, televizyon ve medya endüstrisi için profesyonel film kameraları, mercekler, aydınlatma ve sistem çözümleri geliştirmekte, üretmekte ve dağıtmaktadır.

Kuruluş, 2013 yılından beri Stahl GmbH anonim ortaklığının bir parçasıdır. Arri AG'nin, Almanya'daki ve dünyadaki iştiraklerinin sahibi olan ana şirketidir.[2]

Tarihi

İki okul arkadaşı olan August Arnold ile Robert Richter, ergenlik çağından itibaren film ile yakından ilgileniyorlardı. 1914 yılında, 16 yaşındayken, elle çalışan bir sinema projektörünü elektrik motoruna dönüştürdüler ve daha güçlü bir ışık kaynağı olarak kendi yaptıkları bir ark lambası eklediler. Ayrıca lambanın 60 metrelik yansıtıcısını kendi yaptıkları 300 metrelik bir odak aynasıyla değiştirdiler.[3]

1915 yılında Arnold ve Richter, hareketli görüntülerle çalışma konusunda daha fazla bilgi edinmek için asistan olarak çalıştıkları Münihli film öncüsü Martin Kopp ile tanıştılar. Kısa süre sonra bir 35 mm kamera satın aldılar ve üzerinde iyileştirmeler yaptılar.[4] Aynı yıl, Münih'teki Karlsplatz'da uzun metrajlı film kayıtları için bir cam imalathanesi işleten Peter Ostermayr ile tanıştılar. Arnold ve Richter burada uzun metrajlı film yapım tekniğini öğrendiler.

ARRI, bugün hâlâ merkezin bulunduğu Almanya'nın Münih kentinde kuruldu. Diğer iştirakler Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Avustralya'da bulunmaktadır. ARRI Grubu, tümü hareketli görüntüler için sanat ve geleceğin teknolojilerini birleştirmeye adanmış Kamera Sistemleri, Aydınlatma, Medya ve Kiralama iş birimlerinden oluşur. ARRI, dünya çapında bir dağıtım ve servis ağına sahip, film ve yayın endüstrisi için kamera ve aydınlatma sistemlerinin lider tasarımcısı ve üreticisidir. Aynı zamanda film post-prodüksiyon ve çoğaltma, uluslararası satış, ekipman kiralama ve profesyonel prodüksiyonlara kamera, aydınlatma ve kavrama paketleri tedarik etme konularında entegre bir medya servis sağlayıcısıdır.

1924 yılında Arnold ve Richter ilk film kameraları olan küçük ve taşınabilir Kinarri 35'i geliştirdiler. 1937'de ARRI, uzun zamandır mühendis Erich Kästner'in icadı olan Arriflex 35 fotoğraf makinesinde dünyanın ilk refleks aynalı deklanşörünü tanıttı. Bu teknoloji, operatöre paralaksız refleks görüntüleme sağlarken sürekli bir motorun kamerayı çalıştırmasına izin veren döner bir ayna kullanır ve hareketsiz fotoğrafçılık için bir SLR kamera gibi görüntüyü vizörden göze odaklama yeteneği katar. Refleks tasarımı daha sonra hemen hemen her profesyonel sinema filmi kamerasında kullanıldı ve hala Arri Alexa Studio dijital kamerada kullanılıyor. Arriflex kullanan ilk Hollywood filmi 1947'de Humphrey Bogart ve Lauren Bacall filmi Dark Passage idi. Yıllar içinde 17.000'den fazla Arriflex 35 üretildi. Tasarım, 1966 ve 1982'de iki Bilim ve Teknik Akademi Ödülü ile tanındı.

Kaynakça

  1. ^ "About ARRI". www.arri.com (İngilizce). 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  2. ^ "UNTERNEHMENSREGISTER Die zentrale Plattform für die Zugänglichmachung von Unternehmensdaten". www.unternehmensregister.de. Bundesanzeiger Verlag. 6 Ocak 2023. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  3. ^ Der Triumph der Technik,. Herbert E. Graus (Almanca). 2 (1 bas.). Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften. 2016. s. 260. ISBN 978-3-531-13991-3. 
  4. ^ "ARRI 90th Anniversary Book". Yumpu (İngilizce). ARRI. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg</span> Amerikalı film yönetmeni

Steven Allan Spielberg, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisine göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara, üç önemli döneme damga vuran, uluslararası arenada popüler olup büyük gişe başarısı kazanan Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur. Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik ögeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. II. Dünya Savaşı konusu filmografisinde önemli bir yer tutmaktadır. Spielberg filmleri birçok kez Oscar'la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için çoğunlukla John Williams'ı tercih eden yönetmen, Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla sık sık çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

Sinematografi veya görüntü yönetimi, sinema filmi için görüntü kaydederken ışıklandırma ve kamera tercihleri yapma disiplinidir. Birçok açıdan fotoğraf sanatıyla yakından ilgilidir; fakat kamera ve görüntü elemanlarının hareket hâlinde olduğu durumlarda birtakım ek özellikler de gösterir. Elektronik görüntü sensörüyle görüntü yakalamak, görüntüdeki her piksel için elektronik olarak işlenen ve sonraki işleme veya görüntüleme için bir video dosyasında saklanan bir elektrik yükü üretir. Fotoğraf emülsiyonu ile yakalanan görüntüler, film stoğu üzerinde kimyasal olarak "geliştirilen" bir görünür görüntüye dönüşen bir dizi görünmez/gizli görüntüyle sonuçlanır.

<span class="mw-page-title-main">35 mm</span>

35 mm, fotoğrafçılık ve sinemada yaygın olarak kullanılan temel film ölçüsüdür. George Eastman tarafından tedarik edilen ham filmi kullanarak, William Dickson ve Thomas Edison'un 1892'de icat ettiği 35 mm film, o zamandan bu yana neredeyse hiç değişmeden kalmıştır. 35 mm, adını filmin 35 mm genişliğindeki şeritler halinde kesilmesinden almıştır. Her kademi 16 kare yapan standart negatif dirençin her iki kenar boyunca her karede dört deliği olur.

<i>Yurttaş Kane</i> eski insanlar

Yurttaş Kane, yönetmen Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmidir ve pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en iyi eseri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gregg Toland</span> Amerikalı görüntü yönetmeni (1904 – 1948)

Gregg Toland, Amerikalı görüntü yönetmeni. Film tekniği ve ışık kullanımındaki yenilikçi yaklaşımlarından dolayı, sinema tarihinin en önemli kameramanlarından sayılır. Film ve fotoğrafçılıktaki deep focus ve high key gibi teknikler, onun ismiyle anılır.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinerama</span>

Cinerama üç adet senkronize 35 mm projektör kullanılarak görüntülerin eş zamanlı olarak içbükey, dev bir perdeye yansıtılması şeklinde çalışan bir geniş ekran işleminin ticari adıdır. Cinerama 1950'ler sırasında, televizyonun sinema endüstrisiyle olan rekabetine bir tepki olarak gelişen geniş ekran işlemlerinin ilkini oluşturmaktadır ve film endüstrisi üzerinde önemli etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

Ali Özgentürk, 1979 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Hazal ile adını duyuran Türk yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu film</span>

Üç boyutlu film, derinlik algılamada yaratılan yanılsamayla oluşturulan bir sinema filmi metodudur. Stereoskopik fotoğraflamadan farklı olarak, özel olarak tasarlanmış bir kamerayla, görüntüler iki farklı perspektif ile kaydedilir ve yine özel bir projeksiyon cihazıyla ya da gözlükle, farklı kaydedilmiş iki görüntü bu yanılmasayı oluşturmak üzere oynatılır ve izlenebilir.

Eva Bender, doğum adıyla Eva Märta Elisabet Abrahamsson,, İsveç asıllı Türk kadın sinema oyuncusudur.

Serdar Pehlivanoğlu, Türk sinema yönetmeni ve senaristtir.

Ali Utku, Türk görüntü yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Maren Ade</span>

Maren Ade (Almanca: [ˈmaːʁən ʔaːdə], Alman film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı. Berlin'de yaşamını sürdüren Maren Ade, Ludwigsburg 'da bulunan Baden-Württemberg Film Akademisi'nde senaryo yazarlığı dersleri vermektedir. Ayrıca Janine Jackowski ve Jonas Dornbach ile birlikte Komplizen Film yapım şirketinin yöneticilerinden birisidir.

Özer Feyzioğlu, Türk yönetmen. Daha çok, yönetmenliğini üstlendiği Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmi ve Fatma dizisi ile tanınmaktadır.