İçeriğe atla

ARM Holding

ARM Holding Britanyalı yarı iletken ve çip tasarımı firması. Öncelikli faaliyet olarak ARM çiplerinin tasarımını üreten şirket, bunun yanında yazılım ve altyapı geliştirme faaliyetlerini yürütmektedir. Sanılanın aksine ARM Holding bir işlemci ya da çip üreticisi değil, çip tasarlayıcı firmasıdır. Yaptığı çip tasarımlarını lisans karşılığında çip üreten şirketlere satarak gelir modelini oluşturur.

18 Temmuz 2016 tarihinde şirket, Japon telekomünikasyon şirketi SoftBank tarafından 32 milyar dolara satın alındı.[1][2]

13 Eylül 2020 tarihinde şirket, çoğunlukla grafik işlemcileri üretmesiyle bilinen NVIDIA tarafından 40 milyar dolara satın alındığı duyuruldu.[3][4] 2022 yılında ABD'deki Federal Ticaret Komisyonu, Aralık ayında anlaşmayı engellemek için açtığı dava sonucu satış gerçekleşmedi.

Kaynakça

  1. ^ "ARM satın alındı". 21 Eylül 2016. 22 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  2. ^ "Softbank has completed its £24B cash acquisition of ARM Holdings" (İngilizce). 5 Eylül 2016. 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  3. ^ Papuççiyan, Arden (14 Eylül 2020). "Nvidia, işlemci üreticisi Arm'ı 40 milyar dolara satın alıyor". 15 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  4. ^ "NVIDIA to Acquire Arm for $40 Billion, Creating World's Premier Computing Company for the Age of AI" (İngilizce). 13 Eylül 2020. 14 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Intel</span> ABD merkezli teknoloji şirketi

Intel, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Gelire dayalı, dünyanın en büyük ve en değerli yarı iletken yonga üreticisidir. Çoğu kişisel bilgisayarda bulunan işlemciler olan X86 serisi mikroişlemcilerin mucididir. Intel, toplam gelirine göre en büyük ABD şirketleri arasında 2018 Fortune 500 listesinde 46. sırada yer aldı. 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak Dünyada ilk kez Futbol ile İnovasyonun birleşimi için büyük bir adım attı.

<span class="mw-page-title-main">Dell</span>

Dell, Teksas (ABD) merkezli, Lenovo ve HP'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisidir. Aynı zamanda sunucu ve diğer ağ birleşenleri, veri depolama donanımı, yazılım ve KDA (PDA) gibi yan bileşenler üreten firma, dünya genelinde 133.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır. 1984 yılında Michael Dell tarafından kurulan şirket, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biridir.

ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Grafik işlemci biriminde genel amaçlı hesaplama ya da sıkça kullanılan İngilizce kısaltmasıyla GPGPU, alışılagelmiş yöntemlerde merkezî işlem birimi (CPU) üzerinde yapılan hesaplamaların, alışılagelmiş yöntemlerde sadece grafik hesaplamalarını yapan bilgisayarın grafik işlemci birimi (GPU) üzerinde yapılmasıdır. Ekrana grafik çizilmesi işleminin doğası gereği, modern grafik işlemcileri çok çekirdeklidir ve yüksek bir paralelliğin açığa çıkartılmasına olanak sağlayabilirler. Grafik işlemcisi üzerinde hesaplama yapılması; paralel doğadaki algoritmalarda çok ciddi performans artışları sağlayabilmektedir. Özellikle heterojen işlem teknikleriyle GPGPU ve diğer platformlar arası işbirliği sağlanıp çok daha etkin programlar yazılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koza Altın</span>

Koza Altın, Türkiye'de faaliyet gösteren ve cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'de altın çıkaran ve işleyen ilk Türk madencilik şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A6</span> iPhone 5i çalıştıran çip üzerinde sistem işlemcisi

Apple A6 Apple firması tarafından tasarlanmış; 12 Eylül 2012'de tanıtımı yapılan iPhone 5'i çalıştıran bir çip üzerinde sistem işlemcisidir. Apple firması işlemcinin önceki Apple A5'e göre grafik ve işlem gücü açısından iki kat güçlü olduğunu iddia etmektedir.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple A8</span>

Apple A8, Apple firması tarafından tasarlanmış; 2014'te tanıtımı yapılan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı çalıştıran bir çip üzerinde sistem işlemcisidir.

Heidelberg Materials veya eski adıyla HeidelbergCement AG, merkezi Almanya olan, yapı malzemeleri ve çimento üreten çok uluslu şirket.

SoftBank Group Anonim Şirketi Japonya'nın başkenti Tokyo kenti merkezli halka açık telekomünikasyon şirketi. 2019 itibarıyla, Forbes dergisinin "Dünyanın En Büyük Halka Açık Şirketleri" listesinin 36. sırasında yer alan şirket, aynı yıl itibarıyla 112.4 milyar dolar değere sahiptir. Japonya'nın Toyota'dan sonra ikinci en büyük halka arz şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A4</span>

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

Alcatel-Lucent, Merkezi Fransa'nın Boulogne-Billancourt şehrinde bulunan bir Fransız küresel telekomünikasyon ekipmanları şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A13</span> Appleın telefonlarda kullandığı bir çip

Apple A13 Bionic, Apple Inc. tarafından tasarlanan bir çip üzerinde 64 bit ARM tabanlı bir sistemdir (SoC). İPhone 11, 11 Pro / Pro Max ve iPhone SE'de görünür. Apple, Apple A12'lerden % 30 daha düşük güç tüketimi ile iki yüksek performanslı çekirdeğin% 20 daha hızlı olduğunu ve A12'lerden% 40 daha düşük güç tüketimiyle% 20 daha hızlı olduğunu belirtiyor.

Nvidia GoForce; temel olarak cep bilgisayarı ve cep telefonu gibi cep cihazlarında kullanılmış bir çip serisidir. Bu çip serisinin yerini, Nvidia Tegra serisi yonga sistemleri almıştır. Nvidia, 2003'te grafik ekran işlemcisi firması MediaQ'yu satın almıştır ve bu bölümün adını GoForce olarak değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">HiSilicon</span> Tamamen Huaweiye ait olan Çinli yarı iletken üretim şirketi

HiSilicon (海思半导体有限公司;上海海思) Shenzhen, Guangdong merkezli ve tamamı Huawei'ye ait olan Çinli bir fabrikasız yarı iletken döküm şirketidir. HiSilicon, ARM Cortex-A9 MPCore, ARM Cortex-M3, ARM Cortex-A7 MPCore, ARM Cortex-A15 MPCore, ARM Cortex-A53, ARM Cortex-A57 dahil olmak üzere ARM Holdings'den CPU ve Mali GPU tasarımları için lisanslar satın alır ve bunları özelleştirerek veya olduğu haliyle üretime geçer. HiSilicon, Vivante Corporation'dan GC4000 grafik çekirdeği için de lisans satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple M1</span>

Apple M1, Haziran 2020'de WWDC 2020 etkinliğinde duyurulan Apple silikon çiplere geçiş sürecinde Apple tarafından geliştirilen ilk çiptir. 5 nm üretim süreci ile üretilen ilk kişisel bilgisayar çipi olan M1, 2020'nin Kasım ayında tanıtılan MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini modellerinde kullanılmaktadır. Daha sonra 18 Ekim 2021 yılında Apple M1 Pro ve M1 Max çipleri sunuldu. TSMC şirketinin 7 nm'li teknolojisin'de üretilir.

Devre küçültme terimi, metal oksit yarı iletken (MOS) cihaz ölçeklemesini ifade eder. Bir devreyi küçültme eylemi, genellikle litografi devrelerindeki bir gelişmeyle ilişkilidir, daha gelişmiş bir üretim işlemi kullanarak aşağı yukarı aynı devreyi oluşturmaya dayanır. Devre küçültme; işlemcilerde büyük mimari değişiklikler yapılmadığı için AR-GE (araştırma-geliştirme) ücretlerini azalttığı ve aynı zamanda aynı yonga plağında daha fazla işlemci devresi üretilebildiği için satılan ürün başına maliyeti azalttığı için bir çip firması için genel masrafları azaltmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A15</span> ARM mikromimarisine sahip mikroişlemci çekirdekleri ailesi

ARM Cortex-A15 MPCore, ARM Holdings tarafından lisanslanan ve ARMv7-A mimarisini içeren 32 bit bir işlemci çekirdeğidir. Cortex-A15, sırasız yürütüm superscalar boru hattı bulunan ve 2.5 GHz'ye kadar hızlarda çalışan çok çekirdekli bir işlemcidir.