İçeriğe atla

ARD

ARD
Tam adı Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland
Kuruluş 5 Haziran 1950
Şirket Radyo, televizyon ve çevrimiçi yayın
Slogan Wir sind deins.
Biz seniniz.
Ülke  Almanya
Yayın alanı Ulusal ve Uluslararası
Websitesi ard.de

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

9 eyalet radyo ve televizyon kurumu ile Deutsche Welle'den oluşan ARD, 1950'de kuruldu ve ZDF ve Deutschlandradio ile birlikte Almanya'nın kamusal radyo ve televizyon kurumunu oluşturdu. ARD, masraflarının büyük bölümünü radyo-televizyon harçlarıyla karşılar. Radyo-televizyon harcı, Almanya'da ikamet eden her hanenin ödemekle yükümlü olduğu bir çeşit vergidir.

Tarihi

Almanya, federal bir cumhuriyettir ve özerk eyaletlerden oluşmaktadır. Her federal eyaletin, bir radyo-televizyon kurumuna sahip olma hakkı vardır. Almanya'da radyo ve televizyon yayıncılığının tarihi, 1920'li yıllarda başladı. Prusya, Saksonya, Bavyera ve Württemberg'de müstakil kurumlar oluşturulmuştu. Bu kurumlar Reichs-Rundfunk-Gesellschaft adlı çatı kurum altında toplandı. Reichs-Rundfunk-Gesellschaft, Almanya'daki bölgesel yayın şirketlerinin çatı kuruluşu olarak 15 Mayıs 1925'te Berlin'de kuruldu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasfiye edilinceye kadar varlığını sürdürdü. Nasyonal Sosyalist rejim döneminde, 1933'ten itibaren radyo-televizyon yayınlarını bir merkezden idare edildi ve federal yapı büyük ölçüde bozuldu. ARD, 9 Haziran 1950'de Bayerischer Rundfunk (BR), Hessischer Rundfunk (HR), Radio Bremen, Süddeutscher Rundfunk (SDR), Südwestfunk (SWF) ve Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR) ve RIAS Berlin'in bir araya gelmesi ile kuruldu.[1]

1950'li yıllarda, Batı Almanya'nın ilk ortak televizyon kanalı yayına başladı. Sender Freies Berlin'in (SFB) kuruluşundan ve NWDR'nin Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR) ve Norddeutscher Rundfunk'a (NDR) bölünmesinden ve Saarländischer Rundfunk'ın (SR) kurulmasından sonra 1959 yılına gelindiğinde, ARD'nin dokuz üyesi vardı. Bu 9 eyalet kurumu, ARD çatısı ve Deutsches Fernsehen adı altında, Almanya'nın ilk ulusal televizyon kanalını faaliyete geçirdiler. 1962'de ulusal bir radyo kanalı olan Deutschlandwelle (DW) ve Deutschlandfunk kuruldu. 1992'de Almanya'nın yeniden birleşmesinden sonra, yeni devlet yayın kuruluşları Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) ve Ostdeutscher Rundfunk Brandenburg (ORB) kuruldu ve böylece ARD'ye yeni üyeler katıldı.

1994 yılında Deutschlandfunk ve RIAS, Deutschlandradio adı altında birleştirildi ve ARD örgütünden ayrıldı. 1998'de Südwestrundfunk (SWR) ve 2003'te Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) kuruldu.

Bugün, bu dokuz eyalet kurumu, ARD'yi oluşturuyor ve Almanya'nın birinci ulusal televizyon kanalı Das Erste ortaklaşa işletiyorlar. Das Erste dışında, her eyalet kendi müstakil radyo ve televizyon yayınlarını da yürütüyor. ARD'nin onuncu üyesi ise, Alman uluslararası yayın kurumu Deutsche Welle'dir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Chronik der ARD | ARD gegründet". web.ard.de. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  2. ^ "Die ARD". www.ard.de. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya</span>

Almanya, 1956 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması'na 1996 yılı hariç her yıl katılmaktadır. Almanya yarışmanın 63 kez katılarak en fazla katılan ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya ile birlikte Almanya, Avrupa Yayın Birliği'ne en fazla mali katkıları olmasından dolayı, finalde direkt olarak yarışan "Büyük Beş" ülkelerinden biridir. Final Almanya'da ARD yayıncısına bağlı Das Erste kanalında yayınlanır. Almanya, 1982, 2010 yılları olmak üzere iki kez yarışmayı kazanmıştır.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Norddeutscher Rundfunk</span>

Norddeutscher Rundfunk (NDR) ("Kuzey Alman Yayını"), Almanya'nın Aşağı Saksonya, Schleswig-Holstein ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 2 Mayıs 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Hamburg'da yer almaktadır.

Reichs-Rundfunk-Gesellschaft 1925'ten 1945'e kadar aktif olan Alman bölgesel kamu radyo ve televizyon yayın şirketlerinin ulusal ağıydı. RRG'nin yayınları Almanya'nın her yerinde alınabilmekteydi ve 1933'ten sonra Nazi propagandası için yoğun bir şekilde kullanıldı.

Deutschlandradio (DLR) ("Almanya Radyosu"), Almanya merkezli bir devlet radyo ağıdır. 1994 yılında RIAS ve DS Kultur radyolarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Köln'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayerischer Rundfunk</span>

Bayerischer Rundfunk (BR) ("Bavyera Yayını"), Almanya'nın Bavyera eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 30 Mart 1922 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Münih'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hessischer Rundfunk</span>

Hessischer Rundfunk (HR) ("Hessen Yayını"), Almanya'nın Hessen eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Nisan 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Frankfurt'ta yer almaktadır.

Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) ("Orta Almanya Yayını"), Almanya'nın Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Türingiya eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Mart 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Leipzig'de yer almaktadır.

Radio Bremen (RB) ("Bremen Radyosu"), Almanya'nın Bremen eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 30 Kasım 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Bremen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rundfunk Berlin-Brandenburg</span>

Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), Almanya'nın Berlin ve Brandenburg eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Mayıs 2003 tarihinde Sender Freies Berlin ve Ostdeutscher Rundfunk Brandenburg'un birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Berlin'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saarländischer Rundfunk</span> halka açık radyo ve televizyon kanalı

Saarländischer Rundfunk (SR), Almanya'nın Saarland eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Ocak 1957 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Saarbrücken'de yer almaktadır.

Südwestrundfunk (SWR), Almanya'nın Baden-Württemberg ve Renanya-Palatina eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Ekim 1998 tarihinde Süddeutscher Rundfunk ve Südwestfunk'un birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Stuttgart'ta yer almaktadır.

Westdeutscher Rundfunk (WDR) ("Batı Alman Yayını"), Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1955 yılında kurulmuştur. Merkezi Köln'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sender Freies Berlin</span>

Sender Freies Berlin (SFB) ("Özgür Berlin Yayını"), Almanya'nın başkenti Batı Berlin'in ve daha sonra Berlin'nin televizyon ve radyo ağıydı. 1 Haziran 1953 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Berlin'de yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">RIAS</span>

Rundfunk im amerikanischen Sektor (RIAS) ("Amerikan Sektörü Yayını"), Soğuk Savaş döneminde Batı Berlin'de Amerikan sektöründe bulunan bir televizyon ve radyo ağıydı. 7 Şubat 1946 tarihinde Amerikan işgal otoriteleri tarafından Berlin ve çevresindeki Alman nüfusuna haberler ve siyasi haberler sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Deutschlandfunk, Deutschlandradio'ya bağlı haber ve güncel olaylar odaklı bir radyo kanalıdır. Kanal, 1 Ocak 1962 tarihinde kurulmuş olup Deutschlandradio'nun ana kanalıdır.