İçeriğe atla

APM serisi parça tesirli yönsel mayınlar

APM-1, APM-2, APM-3, APM 19 ve APM 29 Avusturya yapımı parça tesirli yönsel anti personel mayınıdır. Mayın dışbükey yüzlü kalıplanmış plastikten oluşmaktadır. Mayın merkezinde Composition B sınıfı patlayıcı ve bunun etrafında 0.5 gram ağırlığında 5 mm çapındaki çelik bilyelerden oluşur. Genellikle savunma amaçlı kullanılan mayın patladığı zaman 60 derecelik bir yelpaze içerisinde etkili olmaktadır.

APM-2 yerine üretilen APM-3 mayını geliştirilmiş ancak yüksek adetlerde üretilmemiştir. APM-1 modeli seri içerisindeki en küçük modeldir. Üç ayak üzerine monteli mayın hem düz hem de uzatma çubuklu fünyeler ile kullanabilir. APM-2 ise ikili makas ayak ile döşenir.

Mayınlar bunun yanında tuzaklama teli ile kullanılabilir. Üzerine takılan zamanlama fünyesi sayesinde bir dakikadan 24 saate kadar ateşleme ertelenebilir.

APM-1 ve APM-2 mayınları 1980'li yıllarda Angolada kullanılmıştır.

Özellikleri

APM-1APM-2APM-3APM 19APM 29
Ağırlığı 1 kg2.95 kg3 kg1.9 kg2.9 kg
Patlayıcı ağırlığı 0.36 kg of
Composition B
1.3 kg of
Composition B
1.2 kg of
Composition B
0.9 kg of
Composition B [1]
1.45 kg of
Composition B [1]
Uzunluğu 315 mm140 mm230 mm265 mm
Yüksekliği 80 mm155 mm140 mm95 mm120 mm
Genişliği 40 mm40 mm23 mm35 mm45 mm
Bilye sayısı 2901,4501,000 +923923 [2]
Başlangış çıkış hızı 1,460 m/s1,660 m/sBilinmiyorBilinmiyorBilinmiyor
Etkili menzili [3]25 metre50 metre +Bilinmiyor50 m50 m +

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006
  • APM-1 hakkında bilgi ORDATA
  • APM-2 hakkında bilgi ORDATA
  • APM-3 hakkında bilgi ORDATA
  • APM 19 hakkında bilgi ORDATA
  • APM 29 hakkında bilgi ORDATA
  1. ^ a b The main charge is believed to be Composition B.
  2. ^ APM 29 mayını 5.6 mm çapı büyüklüğünde bilyalar kullanır ki bu mayına çok büyük etki sağlar.
  3. ^ Mayının sahip olduğu bilyalar etkili menzi sınırları içerisinde 20 mmye kadar Çam veya 4 mmye kadar Aluminyumu delebilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Model 67 kare şeklinde plastik kasalı Avusturya yapımı metalsiz ibir tanksavar mayınıdır. Mayının baskı fünyesi üst kısımda bulunur. Bunun yanında mayın üzerinde tuzaklama amaçlı aygıtlar bulunmaktadır. MAyının ikinci modeli olan ATM-75 Model 67 mayınına çok benzemektedir.

Expal C-3-A ve C-3-B dairesel İspanyol yapımı geliştirilmiş bir lastik türü olan polystyrene kasalı metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır. İki model arasında çok ufak detaylar haricinde bir fark yoktur. Mayının az metalli olarak sınıflandırılmasının nedeni sadece ateşleme fünyesi içerisindeki 4,5 milimetre çapında çinko kaplama bir çelik yay bulunmasıdır. Mayının sahip olduğu plastik alaşımlı kasa güneş ışığına karşı dayanıksız olup uzun süre teması durumunda çalışma ağırlığı aşağıya düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">M1 mayını</span> Mayın

M1,M1A1 ve M4 ABD tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan çelikten metal kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının Arjantin tarafından üretilen kopyası daha sonra Falkland Savaşı sırasında kullanılmıştır. Başka bir kopyası olan No.4 mayını ise Çinliler tarafından üretilmiştir. Mayına ait bazı modeller hala Çad ve Tunusda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TC/2.4 mayını</span> TC/2.4 İtalyadan tanksavar mayını

TC/2.4 İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz bir tanksavar mayınıdır. Mayında her türlü patlamaya dayanıklı havalı fünye kullanılmıştır. Hem elle hem de makine yardımıyla döşenebilir. Mayın üzerinde yerinde oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamasına yol açacak tuzaklama fünyesi bulunmaktadır. Mısır tarafından M/80 adı altında bir kopyası geliştirilmiştir. Irak'ta kullanılan mayın şu an üretilmemektedir.

SB-81 İtalyan yapımı metalsiz plastik kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hem elle hem de mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir.

MPP-B "Wierzba" Polonya yapımı dairesel cam elyafından metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-62 serisi mayınlara çok benzemekte hatta aynı fünyeleri kullanmaktadır. Normal durumlarda zaman ayarlı MWCz-62 model fünye ile çalışır. Bu fünye yine Rus yapımı MVCh-62 fünyenin bir kopyasıdır. Mayının altına yerleştirilen ikinci bir fünye ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda infilak etmesine neden olur. Bunun haricinde mayının elle patlatma düzeneğide bulunur. Mayında ZMN model elektronik basınçlı ve manyetik etkili fünye kullanılabilir.

Model 41-47, Model 47, and Model 47-52 İsveç yapımı dairesel kasalı model tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar görüntü olarak aynıdır sadece ağırlıkları ve ebatları farklıdır.

Model 52 mayını İsveç yapımı dairesel plywood kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hala İsveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Mayın üzerinde birçok farklı fünye ve baskı plakası kullanılabilir. Bunlar içerisinde uzatma çubuklu fünye, altıgen baskı plakasını sayabiliriz.

BAT/7 dairesel şekilli İtalyan yapımı plastik kasalı Misznay Schardin etkisi ile çalışan şekilli patlayıcı bulunan bir tanksavar mayınıdır. Mayının dış kısmı yüzeye daha iyi tutunması amacı ile birbirine paralel dilimlerden oluşur.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

<span class="mw-page-title-main">HPD serisi mayınlar</span>

HPD-1, HPD-2 ve HPD-3 serisi mayınlar Fransa yapımı elekrik fünyeli bir tür tanksavar mayınıdır. Bünyelerinde Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlıkları bulunmaktadır. Bu seriye ait mayınlar ABD yapımı MIL-STD-331 modeline çok benzemektedir.

Type 84 Çin yapımı doğal şartlarda 122 mmlik topçu roketi ile serpme yöntemi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın görünüm olarak bir gövde ve onu ayakta tutan uç çubuktan oluşur. Üç modeli bulunur. İlki manyetik etkili fünyeli, ikincisi kendinden uzayan uzatma çubuklu fünyeli ve son olarak deflaktör etkili fünyeli.Roket yardımı ile havaya fırlatılan mayın konteyıerdan çıktıktan sonra küçük bir paraşüt yardımı ile süzülerek yere iner. Yere indiği zaman sahip olduğu ayaklar sayesinde dik bir vaziyette durur. Mayın üzerinde tuzaklama düzeneği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

POMZ, POMZ-2 ve POMZ-2M modelleri Rusya yapımı birer kazıklı anti personel mayınıdır. POMZ mayını II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Daha sonra yerine POMZ-2 modeline, o da yerini POMZ-2M modeline bırakmıştır. Bu mayınlar daha sonra Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında çok miktarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LPZ mayını</span>

L.P.Z. mayını veya Leichte Panzermine Alman yapımı dairesel şekilli metal kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. 1941 yılında ordu servisine alınmış olup, genel olarak paraşütçü birlikleri tarafından kullanılmıştır. 1942 yılında üretimi durdurulan mayından toplamda 31.700 adet üretilmiştir. Mayın ilk olarak Girit adasının hava indirme birlikleri tarafından işgali olan Merkür Operasyonu sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MN-121 mayını</span>

MN-121 Polonya yapımı serpme yöntmi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Görüntü ve özellikleri bakımından Alman AT-2 mayınına tıpatıp benzemektedir. Silindir şeklindeki mayının 10 tane örümcek ayağı sayesinden dik vaziyette durur. Sahip olduğu manyetik fünye üzerinden ağır zırhlı bir araç geçişi esnasında mayını patlatır. Ayrıca üzerinde takılan tuzaklama düzeneği sayesinde yerinden oynatılması durumunda infilak eder. Mayın 700 gram ağırlığında RDX patlayıcı bulunan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan bir savaş başlığına sahiptir. Mayın üreticisi firma silahın yarım metre mesafeden 60 mmlik zırhı delebildiğini beyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M21 (mayın)</span>

M21 dairesel şekilli ABD yapımı bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Mayın üzerinde M607 basınç fünyesi bulunur. Fünyeye istenirse uzatman çubuğuda takılabilir. Mayın basınç fünyesine yapılan ortalama 130 kg etki veya uzatma çubuğunun 1.7 den fazla bir kuvvet yardımıyla 20 dereceden fazla yatması durumunda çalışır. Bu hareketler sonucunda M46 patlatıcı içerisinde bulunan disk yay kendisine yapılan etkiyi aşağıya iletir. M46 ilk önce siyah barutu patlatarak dış kutuyu parçalar ve mayının üst kısmını örten toprak kısımıtemirler. Ardından ana patlayıcı olana savaş başlığı ateşlenir. Patlayıcı yüzeyini kaplayan huni çelik tabaka ters yönde ok şeklini alarak üzerinden geçmekte olan zırhlı aracın zırhına çarpar. 530 mmlik mesafeden 76 mmlik zırhı delebilir. ABD tarafından tahmini olarak 200,000 adet üretilen mayının, Güney Kore'de K441 ve K442 adları altında lisanslı olarak üretilen kopyaları bulunmaktadır.

M-24 mayını, ABD yapımı off-route sınıfı bir tür tanksavar mayınıdır. Savaş başlığı olarak 3.5 inçlik roket fırlatıcı olan Bazukaya ait M28A2 model HEAT savaş başlığı kullanmaktaydı. Mayında ise savaş başlığı için M143 model plastik fırlatma tüpü kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VS-N fünyeli mayınlar</span>

VS-2.2, VS-3.6 ve SH-55 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri istenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın ve daha sonra Singapurdaki Chartered Industries tarafından da üretilmiştir. Ancak şu an imalatı yapılmamaktadır.VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri görünüp olarak birbirlerine banzemektedir. İçlerinden VS-3.6 çok az büyük olup, daha yuvarlak bir yapıya sahip olan SH-55 modeli içlerinde en büyükleridir. Çok daha küçükleri olan VS-1.6 modelinde de aynı fünye kullanır.

VS-AT4 ve VS-AT4-EL İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar VS-AT4 modelinde basınca dayanıklı mekanik basınç fünyesi kullanılır. VS-AT4-EL modelinde ise programlanabilen elektronik basınç fünyesi ve tuzaklama düzeneği vardır.