İçeriğe atla

AOKP

Android Open Kang Project, (kısa adıyla AOKP) tamamen özelleştirilebilir olan bir Android dağıtımıdır.[1][2]

Projenin amacı; ticari markalara ait akıllı telefonlardan, Android mobil işletim sistemi yüklü olan ürünlerdeki Android işletim sistemini sık güncellememesi nedeniyle, sürekli güncellenen yeni ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir android dağıtımı oluşturmaktır.

Kaynakça

  1. ^ "New AOKP Milestone Releases Start Rolling Out, New "AOKPush" App Keeps Track of Newest Builds (Updated)" (İngilizce). droid-life.com. 16 Nisan 2013. 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2013. 
  2. ^ "HTC One X+ Gets Android 4.2.1 Jelly Bean Update via AOKP ROM" (İngilizce). ibtimes. 21 Nisan 2013. 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Galaxy Nexus</span> Akıllı Telefon

Galaxy Nexus (GT-I9250) Google ve Samsung tarafından ortak olarak geliştirilen dokunmatik bir akıllı telefondur. Telefon ve işletim sistemi her iki şirketin ortaklığı ile üretilmiştir. Bu telefon Google'ın 3. jenerasyon amiral gemisidir. 1. jenerasyon Nexus one, 2. jenerasyon ise Nexus S'dir. Galaxy Nexus HD Super AMOLED ekrana sahiptir. Cihaz gelişmiş bir kameraya sahiptir ve Android Ice Cream Sandwich sürümü ile üretilmiştir. Ad, Android akıllı telefonların Samsung Galaxy ve Nexus markaları arasındaki ortak markalamanın bir sonucudur. Ancak, cihaz "Nexus" markası üzerindeki ticari marka nedeniyle "Brezilya'da Galaxy X" olarak biliniyor.

Google Nexus; Google tarafından geliştirilen ve pazarlanan, Android işletim sistemine sahip, bir dizi elektronik cihaz serisidir. Ürün ailesi çoğunlukla mobil cihazlardan oluşur. 2015 yılının Mart ayı itibarıyla; altı akıllı telefon ve dört tablet bilgisayar piyasaya sürülmüştür. 2015 yılında mevcut olan cihazlar; Google'nin; Motorola Mobility ile birlikte ürettiği Nexus 6 akıllı telefonu, HTC ile beraber ürettiği Nexus 9 tableti ve Asus ile birlikte ürettiği Nexus Player dijital ortam oynatıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sony Xperia S</span>

Sony Xperia S (Nozomi), Sony Mobile şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan, Sony Xperia ailesine ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Sony Ericsson Xperia acro ve Sony Ericsson Xperia arc S'in halefi, Sony Xperia TX ve Sony Xperia T'nin selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Android Studio</span> Android geliştirme için tasarlanan tümleşik geliştirme ortamı

Android Studio, Android için resmi tümleşik geliştirme ortamı. 16 Mayıs 2013 tarihinde Google I/O etkinliğinde tanıtılmıştır. Android Studio, IntelliJ IDEA'ya dayalı olup Android geliştirme için özel olarak tasarlanmıştır.

Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7 Plus</span> Nokia markalı bir üst orta sınıf akıllı telefon

Nokia 7 Plus, Android işletim sistemini çalıştıran Nokia markalı bir üst orta sınıf akıllı telefondur. 25 Şubat 2018'de, diğer dört Nokia modeli ile birlikte duyuruldu. Uluslararası satış fiyatı 399 Euro olarak açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Huawei EMUI</span>

Huawei EMUI,, Huawei ve Honor marka akıllı telefonların çoğunda kullanılan Android temelli işletim sistemidir. Aralık 2020'de Huawei, P30 ve P40 serileri için EMUI 10 arayüzlü HarmonyOS 2.0 beta sürümünü yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A80</span> akıllı telefon

Samsung Galaxy A80; Samsung Galaxy A serisinin 5. neslindeki modellerden birisi olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan üst seviye bir akıllı telefondur. Cihaz; 10 Nisan 2019'da Bangkok, Tayland'daki Samsung Galaxy Etkinliği'nde tanıtılmış ve 29 Mayıs 2019'da satışa çıkmıştır. Cihazın en dikkat çeken özelliği, selfie kamerası yerine benzersiz bir dönen kamera sistemi kullanması sayesinde neredeyse çerçevesiz bir ekrana sahip olmasıdır. Cihazın ardılı olarak Samsung Galaxy A90 5G ve Samsung Galaxy S10 Lite modelleri sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android 12</span> Googleın yeni nesil 12. işletim sistemi

Android 12, Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen mobil işletim sistemi olan Android'in on ikinci büyük sürümü ve 19. sürümüdür. İlk geliştirici ön izlemesi 18 Şubat 2021'de yayımlandı. Android 12'nin ilk Betası 20 Mayıs 2021 tarihinde Google I/O 2021 ile yayınlandı. Android 12'nin 2. Betası 10 Haziran 2021 tarihinde yayınlandı. Android 12'nin 5. Betası 8 Eylül 2021 tarihinde, Android 12'nin Kararlı Sürümü ise 4 Ekim 2021 tarihinde yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

Xiaomi MIUI elektronik üreticisi Xiaomi tarafından akıllı telefonlar için geliştirilen değiştirilmiş bir Android ROM'dur. Bu, Android işletim sisteminin bir çatalıdır. İlk MIUI ROM, 16 Ağustos 2010 yılında sunuldu ve Android Froyo'ya dayanıyordu. İlk sürümler olan Android 1.0 (Alpha), Android 1.1 (Beta), Android Cupcake, Android Donut, Android Eclair, tablet işletim sistemi Android Honeycomb sürümleri MIUI ile donatılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A42 5G</span>

Samsung Galaxy A42 5G ; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, 2 Eylül 2020'de Samsung'un "Life Unstoppable" sanal etkinliği sırasında tanıtılmış ve ilk olarak 11 Kasım 2020'de Samsung Galaxy A41'in halefi olarak satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Android 10 işletim sistemi ve Samsung'un özel kullanıcı arayüzü One UI 2.5 yüklü gelir. Cihaz için Prism Dot Black, Prism Dot White ve Prism Dot Gray renk seçenekleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Android 13</span> Android işletim sisteminin on üçüncü ana sürümü

Android 13, Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin 15 Ağustos 2022 tarihinde çıkardığı on üçüncü ana sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy M31</span>

Samsung Galaxy M31; Samsung Electronics tarafından Galaxy M serisinin bir parçası olarak üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazın öne çıkan özellikleri arasında 6.4 inç Super AMOLED ekran, dörtlü arka kamera kurulumu ve 6000 mAh batarya bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.