İçeriğe atla

ANSI

ANSI
Amerikan Ulusal Standart Enstitüsü logosu
KısaltmaANSI
Kuruluş14 Mayıs 1918 (106 yıl önce) (1918-05-14)[1]
AmaçUlusal standartlar
MerkezWashington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Üyeler125,000 şirket ve 3.5 milyon profesyonel[2]
Resmî dillerİngilizce
Resmî sitewww.ANSI.org

ANSI (İngilizce: American National Standards Institute, Türkçe: Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü), ABD'de endüstiyel standartları hazırlayan ve yayınlayan bir özel şirkettir.

ABD federal devletinin standart enstitüsü ise NIST'dir. ANSI, ISO ve IEC üyelerindendir. Eski adı "Amerikan Standartlar Enstitüsü" (American Standards Association)'ydü.[3]

Tarihçe

ANSI, 1918 yılında beş mühendislik kuruluşu ve üç devlet kurumu ile birlikte Amerikan Mühendislik Standartları Komitesi (AESC - American Engineering Standards Committee) olarak kuruldu. 1928 yılında, Amerikan Standartlar Birliği (ASA - American Standards Association), 1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri Standartları Enstitüsü (USASI - United States of America Standards Institute) olmuştur. Mevcut adı 1969 yılında kabul edilmiştir.

1918 yılında kuruluşta bulunan bu beş kurucu mühendislik kurumu:

  1. Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü (AIEE, şimdi IEEE - Institute of Electrical and Electronics Engineers)
  2. Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME - American Society of Mechanical Engineers)
  3. Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği (ASCE - American Society of Civil Engineers)
  4. Amerikan Maden Mühendisleri Enstitüsü (şimdi Amerikan Madencilik, Metalürji ve Petrol Mühendisleri Enstitüsü, AIME - American Institute of Mining, Metallurgical, and Petroleum Engineers)
  5. Amerikan Test ve Malzeme Birliği (şimdi ASTM - American Society for Testing and Materials)

Kaynakça

  1. ^ 14 May 1918, Minutes, American Engineering Standards Committee (AESC), p. 1
  2. ^ ANSI üyelik sayfası, www.ansi.org/membership
  3. ^ http://www.ansi.org/ 28 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ANSI'nin resmi sitesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri federal devletinin standart enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Biyomühendislik</span> Yararlı ürünler yaratmak için biyoloji ve mühendisliğin uygulanması

Biyomühendislik veya biyoloji mühendisliği, kullanılabilir, somut ve ekonomik olarak uygulanabilir ürünler yaratmak için biyoloji ilkelerinin ve mühendislik araçlarının kullanımıdır. Biyolojik yapıların mühendislik bakış açısıyla birleştirilip sağlık, çevre, gıda ve tarım gibi birçok alanda yaşanan problemlere çözüm arar. Biyomühendislik, kütle ve ısı aktarımı, kimyasal kinetik, biyokatalizörler, biyomekanik, biyoenformatik, ayırma ve saflaştırma süreçleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik ve polimer bilimi gibi bir dizi kuramsal ve uygulamalı bilim dalının bilgisini ve uzmanlığını kullanır. Tıbbi cihazlar, teşhis aletleri, biyouyumlu malzemeler ve kataliz tasarımında, yenilenebilir enerji, ekoloji mühendisliği, ziraat mühendisliği, proses mühendisliğinde ve toplumların yaşam standartlarını iyileştiren diğer alanlarda biyomühendislik uygulamaları kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik yönetimi</span>

Mühendislik Yönetimi, mühendislik ilkelerinin iş dünyasına ve örgütsel pratiklere uygulanmasıyla ilgili çok disiplinli bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Özçep</span> jeofizikçi

Ferhat Özçep, Türk jeofizikçi ve bilim tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Ses mühendisliği</span>

Bir ses mühendisi sesin kaydı, düzenlemesi, karıştırması ve yeniden üretimi ile ilgilenir. Birçok ses mühendisi film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanırlar. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisi ifade edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik mühendisliği</span> Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir.

Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir. Bu, ya ısıl hareketle ya da yüksek saflıktaki kimyasal çözeltilerinden çökelme reaksiyonları kullanılarak düşük sıcaklıklarda sağlanır. Bu tanım, hammaddelerin saflaştırılması, söz konusu kimyasal bileşiklerin üretimi, ürüne dönüştürülmesi, yapı kompozisyon ve özelliklerinin incelenmesi çalışmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu mühendisliği</span>

Demiryolu mühendisliği her türlü Demiryolu sisteminin tasarımı, yapımı ve işletim ile ilgili bir mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği ve üretim mühendisliği gibi çok çeşitli mühendislik dallarını kapsar.

Amerikan Madencilik, Metalurji ve Petrol Mühendisleri Enstitüsü veya İngilizce tam adıyla American Institute of Mining, Metallurgical, and Petroleum Engineers, 145.000'den fazla üyesi bulunan madencilik, metalurji ve petrol mühendisliği konusunda profesyonel bir organdır. Enstitü Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk ulusal mühendislik topluluklarından birisidir ve Wilkes-Barre, Pensilvanya'da 22 maden mühendisi tarafından 1871 yılında kurulmuştur. Tüzüğündeki amacı ve misyonu "topluluk üyesi mühendisler arasında mineraller, metaller, enerji kaynakları ve malzemelerin üretimi ile insanlığın yararına kullanımının bilim ve sanat aracılığı ile ilerlemesini sağlamak ve yaymak" olarak belirtilmiştir. Enstitü, Madencilik, Metalurji ve Arama Derneği, Demir ve Çelik Teknolojisi Derneği, Mineraller, Metaller & Materyaller Derneği ile Petrol Mühendisleri Derneği 'nin özgün ara organizasyonudur. Derneğin merkezi halen Dove Valley, Colorado şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisi</span>

Kimya mühendisi, kimya endüstrisinde hammaddeleri çeşitli ürünlere çevirme konusunda çalışan, tesis ve ekipmanların tasarımı ve işletimi ile uğraşan ve tüm bunları gerçekleştirirken kimya mühendisliği bilgilerini kullanan kişilerin mesleki unvanıdır. Kısaca, kimya mühendisi kimya mühendisliği ilkelerini ilgili uygulama alanlarında kullanan ve hayata geçiren kişidir. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Endüstride çeşitli kimyasal proseslere ait tesis ve makinelerinin tasarımı, üretimi ve işletimi.
  2. Gıda, içecek, kozmetik, temizlik malzemeleri ve ilaç gibi pek çok üründe kullanılan kimyasalların geliştirilmesi.
  3. Yakıt hücreleri, hidrojen enerjisi ve nanoteknoloji gibi pek çok yeni teknolojinin geliştirilmesi.
  4. Tamamen ya da kısmen kimya mühendisliğinden türemiş malzeme bilimi, polimer mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği gibi alanlar.
<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği tarihi</span>

Kimya mühendisliği, 19. yüzyılda "endüstri kimyası" ile uğraşanlar tarafından geliştirilmiş bir disiplindir. Sanayi Devrimi'nin öncesinde, endüstri kimyasalları ve tüketici malları ağırlıklı olarak kesikli üretim yöntemiyle üretiliyordu. Kesikli üretim emek yoğun bir işlemdir. Bunun başlıca sebebi kesikli üretim yöntemi kullanan üretim tesislerinde bulunan pek çok ünite operasyonunun manüel kullanım gerektirmesi ve sonuç olarak iş gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Kesikli üretim boyu gerçekleştirilen fiziksel ve kimyasal işlemlerin sonunda satılabilir bir ürün sağlamak için elde edilen ürün izole edilebilir, saflaştırılabilir ve test edilebilir. Kesikli üretim işlemleri iş ve ekipman kullanımında verimsiz olmasına rağmen bugün hâlâ farmasötikal ara ürünler gibi değerli ürünlerin, parfüm ve boya gibi özel ve formüle edilmiş ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve kâr elde edilebilmektedir. Kimya mühendisliği tekniklerinin üretim prosesi geliştirmesi üzerine uygulanması ile kimyasallar artık sürekli bir üretim hattında kimyasal işlemler ile daha büyük miktarlarda imal edilebilmektedir. Sanayi Devrimi, kesikli üretimden sürekli üretime geçişin başladığı dönemde ortaya çıkmıştı. Bugün ticari kimyasallar ve petrokimyasallar büyük çoğunlukla sürekli üretim prosesleri ile imal edilirken, özel kimyasallar, ince kimyasallar ve ilaçlar kesikli üretim yöntemleri ile üretilmektedir.

1948 yılında kurulmuş olan Audio Engineering Society (AES), üyeliğini mühendislerden, bilim insanlarından ve profesyonel ses endüstrisine ilgi duyan veya ilgilenen diğer bireylerden alır. Üyelik büyük ölçüde ses için cihaz veya ürün geliştiren mühendisleri ve ses içeriği üretiminde çalışan kişileri içerir. Ayrıca akustik uzmanları, odyologlar, akademisyenler ve sesle ilgili diğer disiplinlerde bulunanları da içerir. AES, yalnızca ses teknolojisine adanmış dünya çapında tek profesyonel toplumdur.

Margaret Hutchinson Rousseau ilk ticari penisilin üretim fabrikasını tasarlayan Amerikan kimya mühendisi. Amerikan Kimya Mühendisleri Enstitüsü'nün ilk kadın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Perry Pratt</span>

Perry W. Pratt, Amerikalı uçak motoru tasarımcısı ve mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Taylor Compton</span> Amerikalı fizikçi (1887 – 1954)

Karl Taylor Compton Amerikalı fizikçi. 1930'dan 1948'e kadar Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün başkanıydı.

Yıldız Bayazıtoğlu, Türk-Amerikalı makine mühendisi. Uzay Mekiği'nin yakıt depolarından nanoteknolojiye kadar çeşitli ölçeklerde ısı transferi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmakta olup ayrıca tıbbi tedavide konteynersiz işleme, yakıt hücreleri ve güneş pilleri, moleküler dinamik, mikrokanallar ve hedeflenen sıcaklık yönetimi üzerine araştırmalar yaptı. Günümüzde Harry S. Cameron Makine Mühendisliği bölümü başkanı ve Rice Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve nanomühendislik profesörü olarak görev yapmaktadır.