İçeriğe atla

AN-94

AN-94

Çeşidi Saldırı tüfeği
Uyruğu  Rusya
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Rusya
Kullanıldığı savaşlar Birinci Çeçen Savaşı, İkinci Çeçen Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Gennadiy Nikonov
Üretici Izhmash
Üretildiği tarih 1994-2006
Özellikler
Ağırlık 3.85 kg
Uzunluk 943 mm/728 mm (dipçiği katlı)
Namlu uzunluğu 405 mm

Mühimmat5.45 x 39 mm
Kalibre5.45
Atış hızı 1800-600 mermi/dak
Etkili menzil 400 m
Azami menzil 700 m
Nişangah Demir nişangah, 700mm nişan hattı


AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

Teknik Özellikler

Silah, şarjöründen çektiği iki mermiyi mekanizmada tuttuktan sonra tetik grubunda bulunan 2'li atış modunda 1800 devirle atabilmektedir. 1800 devirlik atış ayrıca tam otomatik modda her tetik çekmede atılan ilk iki mermide de uygulanır ancak tetik çekilmeye devam edilirse silahın atış hızı 600 devire düşmektedir. Atıcı tetiği bıraktığında mekanizmaya sürülen mermi haricinde ikinci mermide mekanizmaya alınır. Hafif makineli tüfekleri bile geçen yüksek devir, iki merminin 100 metrede aynı deliğe sığabilmesi gibi keskin nişancı tüfekleri kadar son derece etkili bir atış performansına sahiptir. Silaha ayrıca GP-30 bombaatar, taktik lazer veya fener, optik nişangah v.b şeyler takılabilmektedir.

Kullanıcı ülkeler

Dış bağlantılar

  • Fortier, David M. (2003). "The AN-94 Nikonov: How it stacks up against its peers" .The Shotgun News Treasury Issue Volume 4. Primedia Publishing
  • Ружье" 1_1998 "Эйнштейн, Чехов и Платон?
  • Oruzhie magazine, Pages 6/7/8, Issue No1 1998.
  • "Оружие" 1_1999 "Под шифром "Абакан"
  • "Калашников" 4_2001 "Что ждет "Абакан"?"
  • "Мастер-Ружье" 60_2002 "Будет ли новый автомат"
  • Nowa Technika Wojskowa 2002-03/04.
  • "Ружье" 47_2007 "Какой "Абакан" лучше?"
  • "Калашников" 4_2007 "Не перевелись еще "специалисты на Руси..."
  • "Калашников" 5_2007 "АН-94 "Абакан"-это просто"
  • На пути к "Абакану"
  • "Калашников" 6_2007 "Методом проб и ошибок"
  • "Калашников" 3_2008 "Разбираем "Абакан"
  • Modern Firearms

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

<span class="mw-page-title-main">FAMAS</span> Fransız yapımı bir saldırı ve piyade tüfeği

FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">AK-103</span>

AK-103, 1994 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanan Rus yapımı saldırı tüfeğidir. Bu silah AKM'lerin metal ve plastik kaplamalı modernize edilmiş halidir. Silah AK-47 ve AKM'lerdeki gibi 7.62x39 mm'lik mermi kullanır. Bu silahı Spetsnaz gibi Rus özel kuvvetlerinin yanı sıra Pakistan ve Venezuela gibi ülkeler de kullanır. AK-101'lerdeki gibi silah modifiye edilebilir. Venezuela'nın sosyalist lideri Hugo Chávez'in Rusya iş birliği ile Venezuela'da açtığı fabrikada Rusya'dan sonra en çok AK-103 üretilmektedir.

AEK-971 SSCB yapımı bir tür piyade tüfeğidır. 1970'li yılların başlarında Kovrov Machinebuilding Plant bünyesinde Sergey I. Koksharov tarafından tasarlanmıştır. AEK-971 5.45x39mm M74 çapında mermi ile çalışır. Bu silahta aynen AK-74 modelinde de kullanılan 30 mermi kapasiteli şarjör kullanılır. Seriye ait diğer iki silahta—AEK-972 ve AEK-973 bu iki silah kabzalarının farklı açılarda olmasından dolayı kolaylıkla ayırt edilebilir— 5.56x45mm ve 7.62x39mm çaplarında olup AK-101 ve AKM/AK-103lere ait 30 mermilik şarjörler ile kullanılabilir. Yeni üretilen AEK-973 ayrıyeten darbeli atış(3er mermilik seri atış) yapabilmektedir. AEK-973S adı altında geliştirilen modelde ise güvenliği geliştirilen tetik mekanizması ile daha hafif dipçik kullanılmıştır. Dipçik kapalı durumda iken bile silahın omuza temasında tam oturmasını sağlayan şekil verilmiştir.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Kalaşnikov (şirket)</span>

Kalaşnikov Grubu veya eski adıyla İjevsk Makine İmalat Fabrikası ), Rusya merkezli bir savunma şirketi grubudur. Şirket, Çar I. Aleksandr tarafından 10 Haziran 1807 tarihinde silah üretilmesi amacıyla kurulmuş olup piyade tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri, makineli tüfekler, pompalı tüfekler ile güdümlü topçu mermileri, uzaktan kumandalı silah istasyonları, insansız hava araçları ve askerî robotlar gibi çok çeşitli diğer hassas silahlar dahil olmak üzere çok çeşitli sivil ve askeri silahlar tasarlamakta ve üretmektedir. Şirketin merkezi Udmurtya'nın başkenti İjevsk'te yer almaktadır.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

<span class="mw-page-title-main">Otomatik av tüfeği</span>

Bir otomatik av tüfeği, Ateşlenen fişeğin oluşturduğu gaz basıncının tüfeğin mekanizmasını otomatik olarak kurması ve bu sayede arka arkaya sadece tetiğe basarak atış yapma imkânı sunar. Otomatik av tüfeği çok sınırlı bir menzile sahiptir, ancak yakın mesafeden muazzam bir ateş gücü sağlar.

AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:

AO-63, 5.45 × 39 mm mermi hazneli bir Sovyet iki namlulu AK türevi taaruz tüfeğidir. Sergei Simonov ve Peter Tkachev tarafından tasarlanmış ve TsNIITochMash tarafından üretilmiştir. Yan yana namlu konfigürasyonu kullanan ve balistik performansı artırmak için 0,01 saniye gecikmeyle iki mermi patlama modunda ateşlendiğinde maksimum 6000 mermi/dk atış hızına ulaşabilir ve bu da onu teknik olarak bilinen en hızlı ateşleyen tüfek yapar.

<span class="mw-page-title-main">TKB-0146</span>

TKB-0146 TsKIB SOO'da Igor Yakovlevich Stechkin tarafından tasarlanan bir bullpup bullpup saldırı tüfeği prototipidir. Silah, Rus Ordusu'nun Abakan Projesi saldırı tüfeği denemelerine katıldı.

TKB-072, German Aleksandrovich Korobov tarafından 5,45 mm'lik hazneye yerleştirilmiş vasıflı otomatik cihazların yaratılması temelinde tasarlanan bir Sovyet piyade tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">APS Su Altı Tüfeği</span>

APS Su Altı Saldırı Tüfeği 1970'lerin başında Sovyetler Birliği tarafından tasarlanmış bir su altı ateşli silahıdır. 1975 yılında hizmete kabul edilmiştir. Rusya'daki Tula Silah Fabrikası tarafından üretilmiş olup, Rosoboronexport tarafından ihraç edilmektedir.