İçeriğe atla

AM radyo

Radyo için AM ve FM modülasyonlu sinyaller. AM (genlik modülasyonu) ve FM (frekans modülasyonu) modülasyon (kodlama) türleridir. Genellikle bir stüdyo 'dan program materyalinden gelen elektrik sinyali, belirli bir frekanstaki taşıyıcı dalga ile karıştırılır, ardından yayınlanır.

AM radyo, genlik modülasyonu (AM) yayınlarını kullanan bir radyo yayıncılığı teknolojisidir. Sesli radyo yayınları yapmak için geliştirilen ilk yöntemdi.[1] Hala dünya çapında, orta dalga yayınlarda, aynı zamanda Uzun Dalga Bandı ve kısa dalga radyo bantlarında da kullanılıyor.[2]

AM iletimleri, FM veya dijital sinyaller çok daha hassastır ve genellikle daha düşük ses doğruluğuna sahiptir. Bu nedenle, AM yayıncıları müzik yayınını esas olarak FM ve dijital istasyonlara bırakır. AM radyo teknolojisi, sonraki iletim sistemlerinden daha basittir.[3] Bir AM alıcısı, belirli bir frekansta radyo dalgalarının genlik değişimlerini tespit eder, ardından bir hoparlörü veya kulaklığı çalıştırmak için sinyal voltajındaki değişiklikleri yükseltir.

AM yayınları birkaç frekans bandında kullanılır. Bu bantların tahsisi, radyo yönetmeliklerine ve ulusal düzeyde, uluslararası anlaşmalara tabi olarak her ülkenin telekomünikasyon idaresi (örneğin, ABD'de FCC) tarafından yönetilir. Burada verilen frekans aralıkları, istasyonlara tahsis edilenlerdir.[4] Yan bantlar tarafından alınan bant genişliği nedeniyle, bant için ayrılan aralık genellikle her iki tarafta da yaklaşık 5 kHz daha geniştir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  2. ^ http://www.progressive-concepts.com/blog/What-Is-the-Difference-Between-AM-and-FM-Radio_AE13.html 15 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Radyo</span> elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet

Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet. Türk Dili dergisinde Kırgız Türkçesinde radyo anlamında kullanılan үналгы /ünalgı/ sözünün Türkiye Türkçesinde kullanılması da gündeme getirilmiştir. Radyoyu Marconi icat etmiştir.

Kısa Dalga yayınları almak üzere tasarlanmış radyo

Radyo istasyonu, bir yayın organıdır. Geleneksel anlamda yayın havadan radyo dalgaları ile gerçekleştirilir. Günümüzde radyo istasyonları yayınlarını internet, kablo bağlantısı ve uydu gibi araçlarla da yapabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Genlik modülasyonu</span>

Genlik modülasyonu İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. Uluslararası literatürde AM kısaltmasıyla gösterilir. Dilimizde ise, zaman zaman GM kısaltması kullanılmaktadır. Bu modülasyon türü 1906 yılında ilk defa Kanadalı mühendis Reginald Fessenden tarafından (1866-1932) geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Modülasyon</span>

Modülasyon ya da kipleme, bir taşıyıcı sinyal ile bilgi sinyalini birleştirmekten ibaret olan ve iletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir yöntemdir. Yöntem, başlarda anten yoluyla yapılan yayınlar için öngörülmüş ise de, günümüzde kablolu, kablosuz her tür iletişimde kullanılmaktadır. Çok alçak frekanslı sinyallerin çok uzak mesafelere gönderilmesi güçtür. Bu nedenle alçak frekanslı sinyalin, yüksek frekanslı taşıyıcı bir sinyal üzerine bindirilerek uzak mesafelere taşınması sağlanabilir. Bu noktada kiplemeye başvurulur.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

Ses sinyali herhangi bir sesin iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyal AF kısaltmasıyla da gösterilir.

FM radyo yayınlarında kanal bant genişliğini hesaplamak için kullanılan ampirik formül.

<span class="mw-page-title-main">Frekans modülasyonu</span> frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türü

Frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. FM kısaltmasıyla gösterilir. Bu modülasyon türü 1933 yılında Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştirilmiştir.

Radyo frekansı yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">DX'cilik</span>

DX'cilik, Amatör telsizcilerin uzak mesafelerden yayınlanan radyo ve televizyon sinyallerini saptayıp bu yayınların yapıldığı istasyonları tanımlamaları ve onlarla iletişim kurmalarına dayalı hobilerini tarif eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">FM radyo</span>

FM radyo, frekans modülasyonu (FM) teknolojisi kullanan bir radyodur. 1933'te Amerikalı mühendis Edwin Armstrong tarafından icat edilmiştir ve dünya çapında yüksek kalitede ses sağlamak için kullanılmaktadır. FM radyo, en rekabetçi radyo yayını teknolojisi olan AM radyo'dan daha iyi ses kalitesine sahiptir, bu nedenle çoğunlukla müzik yayını için kullanılır. FM radyo istasyonları VHF frekanslarını kullanır. "FM bandı" terimi, belirli bir ülkedeki FM yayınına ayrılmış frekans bandını tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo yayıncılığı</span>

Radyo yayıncılığı, sesin geniş bir kitleye ulaşması amacıyla radyo dalgalarıyla iletilmesidir. FM yayını ve AM yayını en yaygın yayınlardır. İstasyonlar, radyo yayınlarına ortak bir radyo formatı yayınlamak için bağlanabilir veya yayın sendikasyonunda kullanılabilir. Sinyaller analog ses veya sayısal ses olabilir. Televizyon yayıncılığında da radyo frekansları kullanılır, ancak video sinyalleri de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dijital radyo</span>

Dijital radyo, radyo spektrumu boyunca iletmek veya almak için dijital teknolojinin kullanılmasıdır. Radyo dalgaları ile dijital yayın, dijital yayın ve özellikle dijital ses radyo hizmetlerini içerir.

Kablolu radyo veya kablolu FM, kablolu televizyona benzer bir kavramdır. Radyo yayıncılığını koaksiyel kabloyla evlere ve işyerlerine taşır. Genelde, bir alanda alınması zor olan havadan radyo sinyallerinin kalitesini artırmak için kullanılır. Bununla birlikte, yalnızca kablolu radyo çıkışları da mevcuttur. Terimin ilgili ikincil anlamı, herhangi bir otomatik müzik akışıdır.

Orta Dalga, telekomünikasyonda kullanılan bir frekans bandının adıdır. Bu bant radyo yayıncılığına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo vericisi</span>

Radyo vericileri radyo yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan teknik araçlardır. Programlar kent merkezlerindeki stüdyolarda hazırlanır. Stüdyolarda sesler ses sinyaline (AF) çevrilir. Ses sinyali kablo, radyolink veya uydu yardımıyla verici istasyonlara gelir. Yayın verici istasyondan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">2182 kHz</span>

2182 kHz, genellikle denizcilikte kullanılan yalnızca acil durum iletişimi ve ilgili çağrıları yapmak için tahsis edilmiş bir kısa dalga radyo frekansıdır.

Ortak kanal girişimi veya CCI aynı kanalı kullanan iki farklı radyo vericisinden gelen çapraz karışmadır. Ortak kanal girişimi, hava koşullarından idari ve tasarım sorunlarına kadar birçok faktörden kaynaklanabilir. Ortak kanal girişimi, çeşitli radyo kaynağı yönetimi şemaları ile kontrol edilebilir.