İçeriğe atla

AMD Spider

AMD Spider; AMD'nin AMD Phenom X4 9000 serisi işlemcilerini, ATI Radeon HD 3800 serisi grafik işlemcilerini ve AMD 7 serisi yonga setini içeren standart kullanıcı için yüksek performans (enthusiast) segmenti ürünlerini içerir.[1][2]

Ayrıca bakınız

  • AMD Dragon
  • Phenom (işlemci)
  • Radeon R600
  • AMD 700 yonga seti serisi

Kaynakça

  1. ^ "The new, all-AMD "SPIDER" platform". Advanced Micro Devices. 17 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Marco Chiappetta (19 Kasım 2007). "AMD Spider Platform - Phenom, 790FX, RV670". HotHardware. 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), iş ve tüketici pazarları için bilgisayar işlemcileri ve ilgili teknolojileri geliştiren Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çok uluslu yarı iletken şirketidir. AMD'nin ana ürünleri arasında sunucular, iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve gömülü sistem uygulamaları için mikroişlemciler, anakart yonga setleri, gömülü işlemciler, grafik işlemciler ve FPGA'lar bulunmaktadır.

Centrino, Intel tarafından dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş platformun adı olup, işlemci, anakart çipseti ve kablosuz ağ kartı içeren bir kombinasyondan oluşur. Intel tarafından üretilmiş bu 3 bileşeni içeren sistemler, Centrino olarak adlandırılmaktadır. Mart 2003 senesinde piyasaya sürüldüğünden beri birçok kez güncellenip, içeriği değişen ve gelişen Centrino platformu, günümüzde de mobil sistemlerde en çok kullanılan model olmuştur. Sistem düşük voltajda çalışmaya yatkındır ve işlem yoğunluğunun düşük olduğu durumlarda işlemci hızını kesmeye yönelik bir teknoloji ile donatılmıştır. Bu sayede pil ömrü artmış ve sessizlik sağlanmış ayrıca fanlar küçüldüğü için bilgisayarlarda bir incelme de sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pentium D</span>

Pentium D, Intel'in ilk çift çekirdekli işlemcisidir. Pentium D, Pentium 4'e göre daha yüksek performans sunan LGA775 platformunda çalışan bir işlemcidir.

Nvidia Corporation Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir teknoloji şirketidir. Oyunculara yönelik grafik işlemciler (GPU), ayrıca mobil cihazlar ve otomotiv pazarı için yongada sistemler (SoC) üretir. Şirketin ana grafik işlemci ürünleri ailesi olan GeForce, AMD'nin Radeon ürünlerinin doğrudan rakibidir. Nvidia, oyun endüstrisindeki varlığını SHIELD Portable, SHIELD Tablet ve SHIELD Android TV ürünleriyle genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">ATI</span> grafik işlemci ve yonga seti üreticisi

ATI Technologies kısa adıyla ATI, grafik işlemci ve yonga seti üreticisi. Özellikle Radeon serisi grafik işlemcileriyle ünlenen firma, NVIDIA'nın en büyük rakibidir. 24 Temmuz 2006 tarihinde AMD tarafından satın alınmıştır. Günümüzde AMD bünyesindedir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 4</span> video oyunu konsolu

PlayStation 4, 20 Şubat 2013 tarihinde tanıtılan Sony'nin PlayStation oyun konsolu ürününün dördüncü versiyonudur. Resmî olarak Amerika'da 15 Kasım 2013, Avrupa'da 29 Kasım 2013, Çekya, Macaristan, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Türkiye'de ise 13 Aralık 2013'te; Japonya'da ise 22 Şubat 2014'te satışa sunulmuştur. Sony 7 Eylül 2016 Çarşamba akşamı saat 22.00'de PlayStation Toplantısında PlayStation 4 Slim ve PlayStation 4 Pro modellerini tanıttı. PlayStation 4 Slim 15 Eylül 2016 Perşembe, Sony'nin bu zamanlarda en güçlü oyun konsolu olan PlayStation 4 Pro da 10 Kasım 2016 Perşembe günü çıkış yaptı.

<i>ARMA 3</i> 2013 çıkışlı açık dünya taktiksel nişancı oyunu

ARMA 3, Bohemia Interactive tarafından geliştirilen, Askeri simülasyon taktik nişancı sandbox video oyunudur. 5 Mart 2013'te Erken erişim - Beta sürümü, 25 Haziran'da Erken erişim - Alfa sürümü yayınlanmıştır. 12 Eylül 2013'te ise final sürümü piyasaya çıkmıştır. Arma serisinin ARMA 2'den sonra yayınlanmış son oyunudur. Steam'in dağıtımını üstlendiği oyunun OS X & Linux sürümü 31 Ağustos 2015'te çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zen 3</span> Zen 3, AMD tarafından yapılan CPUnun kod  adıdır

Zen 3, AMD tarafından 5 Kasım 2020'de piyasaya sürülen bir CPU mikro mimarisinin kod adıdır. Zen 2'nin halefidir ve yongalar için TSMC'nin 7 nm işlemini ve Global Foundries'in I/O kalıp için 14 nm işlemini kullanır. Zen 3, Ryzen 5000 ana masaüstü işlemcilerine ve Epyc sunucu işlemcilerine güç sağlar. Zen 3, 500 serisi yonga setlerinesahip anakartlarda desteklenir; 400 serisi kartlar, belirli beta BIOS'lara sahip belirli B450 / X470 anakartlarda da destek görecektir. Zen 3'ün AMD'nin DDR5 belleğe ve yeni soketlere geçmeden önceki son mikro mimarisi olması bekleniyor. AMD'ye göre, Zen 3 döngü başına ortalama % 19 daha yüksek talimatlara (IPC) sahip.

K12; AMD'nin 2017'de satışa çıkarılması planlanan ve ARMv8-A (AArch64) komut setinden temel alan ilk özel mikromimarisidir. Bu işlemcinin selefi olan Opteron A1100 serisinde, ARMv8-A komut setini kullanan başka bir işlemci, ARM Cortex-A57 çekirdekleri kullanılmıştır. 2018 itibarıyla ürün halen piyasaya sürülmemiştir; ARM mimarilerin geliştirilmesi devam etmektedir ancak herhangi bir ürün planı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

Socket FS1b, AMD tarafından fiyat/performans segmentindeki masaüstü yongada sistemleri (SoC) için tasarlanmış ve Nisan 2014'te piyasaya sürülmüş bir sokettir. Socket AM1, hem entegre grafik işlemci hem de bir yonga seti bulunan ve bu nedenle temel olarak bir yongada sistem olarak değerlendirilebilecek bir işlemci sınıfına yöneliktir; bu sokette doğrudan ekran, PCI Express, SATA ve diğer giriş/çıkış arayüzleri için pimler bulunur. AMD'nin bu soketle uyumlu ilk işlemcileri; APU olarak adlandırılan, Jaguar mikromimarisindeki Kabini ailesi içinde yer alan, Athlon ve Sempron adları altında satılan ve 9 Nisan 2014'te duyurulan 4 tane soketli çiptir.

Socket G3, aslında Piranha kod adlı server (sunucu) platformunun bir parçası olarak, AMD Opteron işlemci ailesinde en az iki işlemcili server platformları için Socket F ve Socket F+'nin orta vadeli halefi olması ve 2009'da piyasaya sürülmesi planlanan bir işlemci soketiydi. Socket G3, tek bir işlemciye büyük miktarlarda bellek takılmasını sağlamak için anakarta konumlandırılan bir çip olan Socket G3 Memory Extender ile birlikte kullanılacaktı.

Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

AMD Dragon; AMD Phenom II X4 işlemci ailesiyle birlikte kullanılacak şekilde tasarlanmış ve oyuncular için üretilmiş bir platformdur. Bu platformun amacı, kullanıcılara güçlü bir oyun sistemi sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Socket sTRX4</span>

Socket sTRX4, Socket SP3r3 olarak da bilinir, AMD tarafından tasarlanmış ve Zen 2 tabanlı Castle Peak Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyen bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 25 Kasım 2019'da üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür.

Socket TR4, Socket SP3r2 olarak da bilinir, AMD tarafından Zen tabanlı birinci ve ikinci nesil Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanmış bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 10 Ağustos 2017'de üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür. Bu soketin yerini, üçüncü nesil Ryzen Threadripper işlemcileri için tasarlanmış Socket sTRX4 soketi almıştır

<span class="mw-page-title-main">Socket C32</span>

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.

Socket FM1, AMD'nin eski A serisi APU'ları ("Llano") işlemcileri ve Llano'dan türetilen Athlon II işlemcileri tarafından kullanılmış masaüstü bilgisayarlar için bir CPU soketidir. Temmuz 2011'de piyasaya sürüldü. Doğrudan ardılları Socket FM2 ve Socket FM2+ olurken, Socket AM1 düşük güçlü SoC'leri hedeflemektedir.