İçeriğe atla

AMD K9

AMD K9
Genel bilgiler
Üretici(ler) AMD
Mimari ve sınıflandırma
Komut kümesi AMD64 (x86-64)
Geçmiş
Önceki K8 - Hammer
Sonraki Yok

AMD K9, AMD tarafından K8 işlemcilerinin yerini alması için tasarlanan ve çift çekirdekli işlemciler içeren bir mikromimariyi temsil eder.

Geliştirme

K9'un, ilk olarak K7 veya K8 işlemci çekirdeğinin saat döngüsü başına 8 komut verebilen ciddi anlamda yenilenmiş çekirdek tasarımı olduğu düşünülmektedir.[1] K9, bir noktada AMD'deki Greyhound projesiydi ve 2001'in başlarında K7'nin tasarım takımı tarafından geliştirilmeye başlanmıştı; tape-out (seri üretim öncesi) modeli A0 2003 yılı için planlanmıştı. L1 komut önbelleğinin, Intel'in iz önbelleği (trace cache) gibi çözümlenmiş komutları tutabildiği belirtilmiştir.

K8'in planlanan bir halefi olarak ileri düzeyde çok iş parçacıklı uygulamalar için ileri düzey paralelliğe sahip işlemci tasarımı konseptinin mevcut olduğu belirtilmiştir. Bu konseptin, konseptleştirme evresinde yaklaşık olarak 6 aylık çalışmadan sonra iptal edildiği iddia edilmiştir.[2]

K9, bir dönem Athlon 64 X2 markasına sahip çift çekirdekli AMD64 işlemcilerinin şirket içi kod adıydı;[3][4] ancak AMD eski K serisi adlandırma düzenini artık kullanmamaktadır ve farklı segmentlere yönelik bir ürün portföyü oluşturmayı düşünmektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "The Inquirer report". The Inquirer. Archived from the original on 6 Eylül 2007. 
  2. ^ www.anandtech.com/show/2229/5, Anandtech.com, 11 Mayıs 2007, s. 5, 7 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Ocak 2012 
  3. ^ "The Inquirer". Archived from the original on 10 Şubat 2007. 
  4. ^ Video interview of Giuseppe Amato (AMD's Technical Director, Sales and Marketing EMEA) done in February 2007 13 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ AMD hatches new naming plan for chip generations, news.cnet.com, 15 Kasım 2004, 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Ocak 2012 

Şablon:AMD processors

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64</span>

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

<i>The Sims</i> 2000 video oyunu

The Sims, Maxis tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından 2000 yılında yayınlanan stratejik yaşam simülasyonu video oyunudur. "Sim" adı verilen sanal insanların kurgusal bir mahalle içerisinde yaşadığı evlerde bilgisayar simülasyonu üzerinden günlük aktiviteleri kontrol edilir. Oyuncular Sim'leri kontrol edebilir, kariyerlerini geliştirebilir, yaşadıkları alanı değiştirebilir ve diğer Sim'lerle ilişki kurabilirler. Aynı zamanda Sim'ler için ev yaratabilir, evi dekor edebilir, kıyafet alabilirler. Diğer Sim'lerle olan sosyal ilişkilerini de ilerletebilirler.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Avrupa Oyunları'nda tekvando</span>

2015 Avrupa Oyunları'nda tekvando müsabakaları, 16-19 Haziran 2015 yarihlerinde Azerbaycan'ın Bakü kentindeki Kristal Salon'da düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A9</span>

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

Yorkfield, Core 2 Quad ve Xeon olarak satılan bazı Intel işlemciler için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nanometreye indirilmiş versiyonu olan ve önceki model Kentsfield'ın yerini alan Penryn mikromimarisiydi.

AMD Bobcat Family 14h; AMD'nin APU'ları için geliştirdiği, düşük güç/düşük fiyat segmentine odaklı bir mikromimaridir.

<span class="mw-page-title-main">Penryn (mikroişlemci)</span>

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Bloomfield, Intel'in Core i7-9xx üst seviye masaüstü işlemcileri ve Xeon 35xx adıyla neredeyse aynı özelliklerle satılan tek işlemcili server işlemcileri için kod adıdır ve önceki Yorkfield işlemcilerinin yerini almıştır. Bloomfield, aynı şekilde 0106Ax CPUID değerine sahip olan ve aynı soketi kullanan çift işlemcili Gainestown ile yakından ilişkilidir. Bloomfield, Intel Core i7 markasına sahip olan ve aynı şekilde 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan sonraki bazı Lynnfield ve Clarksfield işlemcilerinden farklı bir soket kullanmaktadır.

AMD Steamroller Family 15h, AMD tarafından APU'lar için geliştirilmiş bir mikromimaridir; bu mikromimari, 2014'ün başlarında Bulldozer tabanlı üçüncü nesil mikromimari olarak Piledriver'in yerini almıştır. Seleflerinde olduğu gibi çift çekirdekli modüller kullanılmaya devam edilen Steamroller ile daha yüksek paralellik seviyesine ulaşmak hedeflenmekteydi.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.

AMD K8 Hammer, ayrıca SledgeHammer kod adına sahiptir, AMD tarafından AMD K7 Athlon mikromimarisinin halefi olarak tasarlanmış bir bilgisayar işlemcisi mikromimarisidir. K8, x86 komut kümesi mimarisine yapılan ilk AMD64 64 bit eklentisi uygulamasıdır.

Scorpion, Qualcomm tarafından Snapdragon mobil sistemlerinde yongada sistemlerde (SoC'ler) kullanılmak üzere tasarlanmış bir merkezî işlem birimi (CPU) çekirdeğidir. 2008'de piyasaya sürüldü. Şirket içinde tasarlanmıştır, ancak ARM Cortex-A8 ve Cortex-A9 CPU çekirdekleriyle birçok mimari benzerliğe sahiptir.