İçeriğe atla

AMD Jaguar

Jaguar ya da Family 16h kod adlı AMD tarafından düşük güç tüketen Bobcat mimarisinin devamı hatta benzer bir mimari kullanan SoC (System on a Chip) üretimine dayalı bir mikroişlemcidir. İki yönlü Superscalar ve Alan Dışı Emir (OoE) yeteneğine sahiptir. Ayrıca Jaguar mimarisi AMD'nin Yarı Özelleştirilebilir İş Ünitesi (Semi-Custom Business Unit) ailesinin 4 üyesini oluşturur. Kabini;Notebook ve mini bilgisayarlar.Temash tabletler.Kyoto mikro sunucular ve gömülü uygulamalar için G-Series. Hem Playstation 4 hem de Xbox One jaguar mimarisini kullanır.[1]

Dizayn

  • 32 KiB komut + 32 KiB data L1 cache çekirdek başına, L1 cache eşitlik hatası algılama içerir
  • 16 yönlü, 1-2 MiB tanımlanmamış L2 cache iki ya da dört çekirdek paylaşımlı, L2 cache hata doğrulama kodu kullanarak hatalardan korunur.
  • Alan dışı emir and spekülatif yürütme komut seti
  • Entegra hafıza kontrolcüsü
  • İki yönlü tam sayı yürütme
  • İki yönlü 128-bit geniş kayan nokta ve paketlenmiş tam sayı yürütme
  • Tam sayı donanım bölücü
  • Genel işlemci 2x DDR3L DIMM tek kanal üzeinden 1600 MHz'e kadar destekler[2]
  • Sunucu işlemcisi 2x DDR3 DIMM tek kanal üzerinden 1600 Mhz'e kadar ECC formunda destekler[3]
  • Bir SoC olduğundan (Yalnızca bir APU değil) Fusion kontrolcüsü içerir.
  • Jaguar kümelenmiş çoklu izlek(CMT) içermez, anlamı komutlar çekirdekler arasında paylaştırılmazlar.

Komut seti desteği

Jaguar çekirdeği bu komut ve komut setlerini destekler: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4a, SSE4.1, SSE4.2, AVX, F16C, CLMUL, AES, BMI1, MOVBE (Move Big-Endian komutu), XSAVE/XSAVEOPT, ABM (POPCNT/LZCNT) ve AMD-V.[4]

Bobcat üzerinde İyileştirmeler

  • Saat frekansı üzerinde 10% artış[5]
  • Saat başı talimatları üzerinde 15% iyileşme (IPC)
  • SSE4.1, SSE4.2, AES, CLMUL, MOVBE, AVX, F16C ve BMI1 için desteği
  • 4 çekirdeğe kadar
  • L2 cache çekirdek arasında paylaşılır
  • FPU veriyolu genişliği 128 bit yükseldi
  • Eklenen donanım tam sayı bölücü
  • Geliştirilmiş önbellek
  • load / store birimleri için iki katı bant genişliği
  • Düşük giriş ve çıkış gecikme ile C6 ve CC6 düşük güç durumları.
  • Çekirdek başına daha küçük, 3.1 mm2 alanı
  • Entegre Fusion denetleyici hub (FCH)
  • Video Codec Engine

Konsol işlemcisi olarak Jaguar

  • 1 Birleştirilmiş Shader Model|Birleştirilmiş Shaderler :

Doku haritalama birimi|Doku Eşleme Birimleri : Render Çıkış Birimi|Render Çıkış Üniteleri

  • 2 Pixel doldurma oranı ROP'un ana saat hızı ile çarpılması ile bulunur.
  • 3 Doku Doldurma oranı TMU'nun ana saat hızı ile çarpılması ile bulunur.
CİHAZ CPU GPU HAFIZA EK ÖZELLLİKLER
Çekirdekler Frekans L2 Cache Çekirdekler1![6] Frekanz GFLOPS Pixel doldurma oranı (GP/s)2Texture doldurma oranı (GT/s)3Miktar Bus Genişliği (bit) Bus Tipi Bandgenişliği (GB/s)
Sony PS4Çift 4 çekirdek modül 1.6-? GHz 2 x 2 MB 1152:72:32 800 MHz 1840 25.6 57.6 8 GB 256 GDDR5 176 8 Çekirdekli GPU içinde ek moduller
Microsoft Xbox OneÇift 4 çekirdek modül 1.75 GHz 2 x 2 MB 768:48:16 853 MHz 1310 13.6 40.8 8 GB 256 DDR3 69 2 Çekirdekli GPU'da 32MB ESRAM

Kaynakça

  1. ^ "Xbox One PS4'e karşı (ingilizce)". 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "AMD Jaguar Mimarisi kullanan yeni işlemcileri(ingilizce)". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "AMD OpteronX ile jaguar mimarsini sunuculara taşıyor(ingilizce)". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Jaguar Ailesi teknik bilgiler (ingilizce)". 17 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Bobcat'ten Jaguara(ingilizce)". 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "PlayStation 4 Xbox One Comparison Chart(ingilizce". Vgleaks. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Toryum; sembolü Th, atom numarası 90 olan zayıf radyoaktivite gösteren, metalik, kimyasal bir elementtir. Toryum havaya maruz kaldığında kararır ve toryum dioksit oluşturur; orta derecede yumuşak, işlenebilir ve yüksek bir erime noktasına sahiptir. Toryum, kimyasına +4 oksidasyon durumunun hakim olduğu elektropozitif bir aktinittir; oldukça reaktiftir ve ince bir şekilde bölündüğünde havada tutuşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64 Fx</span>

Athlon 64 Fx, AMD firmasının çıkardığı, piyasada yer alan tek çekirdekli ve en kuvvetli mikroişlemcisi. Günümüzde kullanılan 32 Bit uygulamalar ile birlikte yeni nesil 64Bit uygulamaları da desteklemektedir. İstisnai durum harici Dual Core mimarisini kullanır. Bunun yanında AMD'nin geliştirdiği, mikroişlemciye yük binmeyen zamanlarda daha sessiz ve serin çalışmasını sağlayan Cool&Quiet teknolojisini de destekler. En performanslı modeli Fx-74 modelidir. AMD'nin Intel'e ciddi olarak rakip olduğu ve performans olarak birçok Intel mikroişlemcisini geride bırakan bir CPU'dur. Oyun ve şirket uygulamalarında üstün performans sergiler. Sse, Sse2, Mmx, Mmx2, 3dNow, plus komut setleri yanında hem i386 standart mimarisini hem de AMD64 mimarisini destekler ve AMD64 komut seti ve mimarisi lisansı için Intel, AMD şirketine telif ödemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium III</span>

Pentium III işlemciler Intel 32x86 masaüstü ve mikroişlemcileri destekler. 26 Şubat 1999 tarihinde ilk üretimi yapılmıştır ve üzerinde 9.5 milyon transistör bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

4A Engine THQ Metro 2033 serilerinde kullanılmak üzere geliştirilen orta ölçekli bir grafik motorudur. Direct3D API 9,10,11,12 OpenGL 3.2 desteğinin yanı sıra NVidia PhysX ve NVidia's 3D Vision desteğide bulunur.

AMD Bobcat Family 14h; AMD'nin APU'ları için geliştirdiği, düşük güç/düşük fiyat segmentine odaklı bir mikromimaridir.

Tremont; Intel tarafından yapılan yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemcileri için bir mikromimaridir ve Goldmont Plus'un halefidir. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan Elkhard Lake platformunu 23 Eylül 2020'de resmen duyurmuştur. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan başka bir platformu Jasper Lake'i ise 11 Ocak 2021'de resmen duyurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

Bloomfield, Intel'in Core i7-9xx üst seviye masaüstü işlemcileri ve Xeon 35xx adıyla neredeyse aynı özelliklerle satılan tek işlemcili server işlemcileri için kod adıdır ve önceki Yorkfield işlemcilerinin yerini almıştır. Bloomfield, aynı şekilde 0106Ax CPUID değerine sahip olan ve aynı soketi kullanan çift işlemcili Gainestown ile yakından ilişkilidir. Bloomfield, Intel Core i7 markasına sahip olan ve aynı şekilde 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan sonraki bazı Lynnfield ve Clarksfield işlemcilerinden farklı bir soket kullanmaktadır.

AMD Steamroller Family 15h, AMD tarafından APU'lar için geliştirilmiş bir mikromimaridir; bu mikromimari, 2014'ün başlarında Bulldozer tabanlı üçüncü nesil mikromimari olarak Piledriver'in yerini almıştır. Seleflerinde olduğu gibi çift çekirdekli modüller kullanılmaya devam edilen Steamroller ile daha yüksek paralellik seviyesine ulaşmak hedeflenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Snap (yazılım)</span>

Snap, Linux çekirdeğini ve systemd init sistemini kullanan işletim sistemleri için Canonical tarafından geliştirilmiş bir yazılım paketleme ve dağıtım sistemidir. Snaps adı verilen paketler ve bunları kullanma aracı snapd , bir dizi Linux dağıtımında çalışır ve yukarı akış yazılım geliştiricilerinin uygulamalarını doğrudan kullanıcılara dağıtmasına olanak tanır. Snap'ler, ana bilgisayar sistemine aracılı erişime sahip bir sanal alanda çalışan bağımsız uygulamalardır. Snap ilk olarak bulut uygulamaları için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Nesnelerin İnterneti cihazları ve masaüstü uygulamaları için de çalışacak şekilde taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm ekranı</span>

Bilişimde, ölüm ekranı, sistem önemli bir sistem hatasıyla karşılaştığında ekranda görüntülenen, bir tür bilgisayar işletim sistemi hata mesajı için kullanılan gayriresmi bir terimdir. Bilgisayar kullanıcıları bu mesajları "ölüm ekranları" olarak adlandırmıştır çünkü bunlar genellikle kaydedilmemiş işlerin kaybolmasına neden olmakta ve genellikle sistemin donanımı veya yazılımıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bu hata ekranları genellikle bir 'kernel panic' sonucudur. Çoğu ölüm ekranı, kullanıcıya bilgisayarı yeniden başlatmasını tavsiye eden bir mesajla birlikte düz bir arka plan renginde görüntülenir.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.

Uygulamaya özel komut seti işlemcisi (UÖKİ) veya ASIP, yongada sistem tasarımında kullanılan bir bileşendir. Aynı zamanda bir tasarım yöntemi olarak kullanılır. Bir UÖKİ'nin komut seti, belirli bir uygulamaya fayda sağlayacak şekilde uyarlanmıştır. Çekirdeğin özelleşmesi, genel amaçlı bir CPU'nun esnekliği ve bir ASIC'in performansı arasında denge sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Redox (işletim sistemi)</span>

Redox, güvenlik, kararlılık ve performansa odaklanan Rust programlama dilinde yazılmış Unix benzeri bir mikro çekirdek işletim sistemidir. Redox güvenli, kullanılabilir ve özgür olmayı amaçlar. Redox, SeL4, MINIX, Plan 9 ve BSD gibi önceki çekirdeklerden ve işletim sistemlerinden esinlenmiştir. GNU ve BSD'ye benzer, ancak bellek açısından güvenli bir dilde yazılmıştır. MIT Lisansı altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">RetroArch</span>

RetroArch, öykünücüler, oyun motorları, video oyunları, medya oynatıcılar ve diğer uygulamalar için özgür ve açık kaynaklı, platformlar arası bir ön uçtur. Hızlı, hafif, taşınabilir ve bağımlılıklar olmadan tasarlanmış libretro API 'nin referans uygulamasıdır. GNU GPLv3 altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Subsystem for Linux</span> Linux için Windows Alt Sistemi

Windows Subsystem for Linux (WSL), Windows 10, Windows 11, Windows Server 2019 ve Windows Server 2022 üzerinde yerel olarak Linux ikili yürütülebilir dosyalarını çalıştırmak için kullanılan uyumluluk katmanıdır.

VisualBoyAdvance, Game Boy, Game Boy Color ve Game Boy Advance el oyun konsollarının yanı sıra Super Game Boy ve Super Game Boy 2'nin ücretsiz bir öykünücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.