İçeriğe atla

ALS - MNH Derneği

ALS - MNH Derneği
SloganBir Nefes de Siz Verin
Kuruluş2001
TürSivil toplum kuruluşu
Merkezİstanbul
Resmî siteals.org.tr

ALS - MNH Derneği, merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşu'dur.

ALS - MNH Derneği, 2001 yılında, 10 kişilik bir kurucular topluluğu tarafından etkinliğe başlamıştır.[1]

Amacı

ALS-MNH Derneği, ALS-MNH hastaların her yönü ile ilgilenen bir dernektir. ALS-MNH (Amyotrofik Lateral Skleroz Motor Nöron Hastalığı) nedenlerinin önlenmesine, temel ve klinik araştırmaların, medikal ve cerrahi yaklaşımların, klinik uygulamaların, hastaların yaşam standartlarının kalitesinin yükseltilmesine, genel olarak rehabilitasyonuna ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sosyal sorunlarını en üst seviyede çözümlemeye çalışır. Bu amaç için ilgili tüm kurum, kuruluş ve derneklerle işbirliği yapar.[2]

Kurucu Üyeleri

  • Prof. Dr. Halil Atilla İdrisoğlu
  • İsmail Gökçek
  • Yüksel Cantürk
  • Güllü Gökçek
  • Şükran Balkanlı
  • Fatma Aslantepe
  • Ali Doğan
  • Gülümser Doğan
  • Neval Doğan
  • Adalet Gökçek

[3]

Etkinlikleri

ALS - MNH Derneği, amacı doğrultusunda; kongreler, bilimsel konferans, kurs, seminer, sempozyum ve benzeri bilimsel, yönetsel ve sosyal toplantılar düzenlemekte, dergi, broşür ve kitaplar yayınlamakta, Türkiye'de bulunan ALS (Amyotrophic Lateral Sklerosis) hastalarına yardım ve destek sağlamak için gece ve spor turnuvaları düzenlemek, düzenlenen programlara katılmaktadır.

Ayrıca dernek, internet sitesi kurarak dünyaya açılmak, ALS-MNH hastalığının tıbbi gelişimini izlemek için yurt dışında yapılacak toplantılara temsilci göndermek, bu toplantılardan çıkan sonuçları üyelerine ve kamuoyuna bildirmek için haftalık / aylık gazete dergi çıkarmak ve broşürler hazırlamak. ALS-MNH hastalarına ve ailelerine uygun tedavi ve tıbbi yardım sağlamak, ALS-MNH hastalarına ve ailelerine yardım etmek ve ev hastalarına ev tedavisinin kalitesini yükseltmek, sosyal aktivitelerine yapmak ve topluma hastalık konusunda bilgi vermek, ALS-MNH hastaları ve onların aileleri arasında canlı bağlantı sağlamak. Bu bağlantıyı Devlet ve diğer sosyal kaynaklarla kurarak bilgi ve yardım alışverişini sağlamak, ALS-MNH'yi başlıca mücadele edilecek şiddetli bir hastalık listesine almak, ALS-MNH hastaları için solunum tedavi merkezi sağlamak, internet üzerinde ALS-MNH online servisi kurarak bilgi alışverişini sağlamak gibi etkinliklerdfe bulunmaktadır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Derneğin Tanıtım mesajı[] als.org.tr, erişim 20 Aralık 2012
  2. ^ Amacı,Çalışma Konuları ve Biçimi 11 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., als.org.tr, erişim 20 Aralık 2012
  3. ^ Derneğin Kurucuları 11 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., als.org.tr, erişim 20 Aralık 2012
  4. ^ Etkinlikler 25 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., als.org.tr, erişim 20 Aralık 2012

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nöroloji</span> beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen tıp dalı

Nöroloji ya da sinir bilimi, genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır. Nöroloji zamanla içine kapalı ve sınırlı bir dal olmaktan çıkmış, epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar, uyku bozuklukları gibi ayrıca özelleşmişlik gerektiren alt disiplinlere bölünmüştür, bunun yanı sıra 19. yüzyılda ruh hastalıklarıyla birlikte ele alınırken, 20. yüzyıldan itibaren psikiyatri ayrı bir dal olarak ayrılmıştır. Tüm bu alanlardaki ciddi laboratuvar arka planının yanı sıra günümüze nöroloji pek çok başka tıp alanı ile multidisipliner bir ilişki içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Optik sinir</span>

Nervus opticus, nervi craniales (encephalici) olarak bilinen 12 kafa çiftinin ikincisidir ve retinadan beyne görme bilgisini taşır. Diensefalonda yer alan bir divertikül olan embriyonik retinal gangliyon hücrelerinden köken aldığı için kesildikten sonra rejenere olamaz.

<span class="mw-page-title-main">Amyotrofik lateral skleroz</span> Nöron Hastalığı

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği</span>

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Cengiz Gökçek,, Türk siyasetçidir.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Alzheimer Derneği</span>

Türkiye Alzheimer Derneği, 1997 yılında alzheimer hastalığının Türkiye'de tanınırlığının sağlanarak, bu konudaki toplum bilincinin ve duyarlılığının yükseltilmesi, hastaların ve yakınlarının yaşam kalitelerinin artması için ihtiyaç duydukları bilgi ve desteğin sağlanması ve bu konudaki bilimsel çalışmaların arttırılması amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşu. Dernek, İstanbul'un Şişli ilçesinde yerleşik olup, ulusal ve uluslararası alanda etkinlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">DenizTemiz Derneği</span>

DenizTemiz Derneği, "Turkish Marine Environment Protection Association" (TURMEPA), merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Sevinç Aktansel</span>

Sevinç Aktansel Çetinok, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Hemofili Derneği</span>

Türkiye Hemofili Derneği, İstanbul'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşudur.

Kistik fibrozis, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri dış salgı bezlerinde görülen, otozomal resesif kalıtımlı bir gen hastalığıdır. Kistik fibrozis hastalığı, aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebilir. Doğumla birlikte görülen fibrozis, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına neden olur.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, temelde kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı, konservatif tedavisi ve rehabilitasyonunu konu edinen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Bununla birlikte, yalnız kas-iskelet sistemi değil, diğer sistemlere ait doğumsal ya da edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizlikler de bu dalın alanına girer. Dolayısıyla FTR, her yaştan hastada; ağrı, işlev kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılık nedeni olan nörolojik, ortopedik, romatizmal ve kardiyopulmoner hastalıkların birincil ya da destekleyici tedavisi ile uğraşır.

İsmail Gökçek Daha çok Trabzonspor'da oynadığı dönemle bilinen Türk eski futbolcudur. 1999 yılından beri Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığıyla mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LİSTAG</span>

Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği veya kısaca LİSTAG, LGBT bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kurulmuş bir dernek. Grup düzenli olarak toplantılar yapmakta, LGBTİ bireylerin yakınlarını buluşturmakta, onların ve toplumun LGBTİ ve homofobi konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunmaktadır.

Beta motor nöronlar (β-MN'ler), alfa motor nöron ve gama motor nöronlar gibi bir tür alt motor nörondur. β-MN'ler, kas millerinin intrafusal kas liflerini sinirle donatır. Bu lifler yavaş seyirmeyi kontrol eden ekstrafusal kas liflerine yardım eder. Alfa ve gama motor nöronlarda olduğu gibi beta motor nöronun aksonları da miyelinlidir. β-MN'lerin hücre gövdeleri, omuriliğin anterior (ön) boynuzunda bulunur ve çizgili kasa doğru uzanır. β-MN'ler, alfa ve gama motor nöronlara göre daha büyüktür ve daha hızlı kasılırlar.

İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde faaliyet yürüten bir hizmet birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, 2016 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir şehri olan Güzelyurt'ta kurulan bir üniversitedir. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi sağlık uygulama merkezi vizyonuyla 2017 yılı itibarıyla YÖK akreditasyonunu almıştır. 80,000 m² açık ve 20,000 m² kapalı alanda kurulu üniversite, 10.000 öğrenci kapasitesine sahiptir. 

Klinik sinirbilim, beyin ve merkezi sinir sistemi hastalıklarının ve bozukluklarının altında yatan temel mekanizmaların bilimsel çalışmalarına odaklanan bir sinirbilim dalıdır. Bu tür bozuklukları tanımlamanın ve teşhis etmenin yeni yollarını ve nihayetinde yeni tedaviler geliştirmeyi amaçlamaktadır.