İçeriğe atla

ALKA (silah)

ALKA yönlendirilmiş enerji silahı (DEW) sistemi, Roketsan tarafından geliştirilen Türk ikili elektromanyetik/lazer silahıdır. İlk kez 8 Mayıs 2019'da IDEF fuarında görücüye çıktı. Lazerin, GNC'nin sahip olduğu Wing Loong II İHA'larından birini yok etmek için kullanıldığı iddia edildi; eğer bu iddia doğruysa bu kullanım, gerçek savaş koşulları sırasında başka bir savaş aracını yok etmek için bir araca monteli savaş lazerinin kullanıldığı bilinen ilk kullanımdır.[1]

2010'larda TÜBİTAK SAGE ve Aselsan gibi çeşitli Türk kuruluşlarının taktik lazerler üzerinde çalıştığı ve bazılarının ALKA yönlendirilmiş enerji silahının ortaya çıkmasından önce hem 2015 hem de 2018'de başarılar elde ettiği bildirildi. ROKETSAN yetkilisi Prof. Uğur Kayasal'a göre silah, Türk kuvvetlerine yönelik drone saldırılarının artması üzerine geliştirildi. ROKETSAN, yönlendirilmiş enerji silah sistemini yapmak için beş yıl harcadı ve son iki yılı sistemi karada taşınabilir hale getirmek harcadı. 4 Ağustos 2019'da, bir arazi zırhlı aracına monte edilmiş bir ALKA DEW, Libya, Misrata'da bir Çin Wing Loong II İHA'sını düşürdü.

Özellikleri

ALKA DEW'in 50 kW gücüne sahip olduğu iddia ediliyor. Aynı anda birden fazla hedefi izlemek için hem elektro-optik hem de radar algılamayı kullanan otomatik hedef tanıma sistemini kullandığı iddia ediliyor. Tasarımcıları tarafından, bir dron sürüsünü 4000 m menzilden devre dışı bırakma yeteneğine sahip olduğu, bir hedefi 500m uzaktan yok edebildiği iddia ediliyor. Tasarımcılara göre 150 km'ye varan hızlarda hedefleri takip edebiliyor. Hem sabit hem de mobil olarak, hem gece hem de gündüz ve birden fazla platformda çalışabileceği iddia ediliyor. İddiaya göre birden fazla ortamda hem IED'lere hem de İHA'lara karşı kullanıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Did A Turkish Combat Laser Shoot Down A Chinese Drone?". The National Interest (İngilizce). 1 Eylül 2019. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

Aktif koruma sistemi zırhlı savaş araçları nı saldırılardan korumak için uygulanan sistemlerinin bütününe verilen addır. İki türlü aktif koruma sistemi vardır:

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı</span> içinde pilotu olmayan ve uzaktan kontrol edilebilen bir tür hava aracı

İnsansız hava aracı (İHA) veya dron, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. Bazen helikopter anlamındaki dikuçar sözcüğünün insansız hava aracı anlamında kullanıldığı da görülmektedir. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">X-wing</span>

Incom T65 X-wing, Yıldız Savaşları serisinde geçen hayali bir uzay aracıdır.

<i>Command & Conquer: Generals</i> Gerçek zamanlı strateji oyunu

Command & Conquer: Generals, Command & Conquer Serisinden bir Gerçek zamanlı strateji oyunu. Microsoft Windows için Şubat 2003'te, Mac OS için de 2004'te EA Games tarafından piyasaya sürüldü. Command & Conquer: Generals – Zero Hour adlı bir genişleme paketi de Microsoft Windows için 2003'te, Mac OS için 2005 yılında piyasaya sürüldü. Aspyr Media oyunu 2015 yılında Mac OS için tekrar yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Güdümlü tanksavar füzesi</span> tankları imha etmek için üretilen güdümlü füze sınıfında bir silah

Güdümlü tanksavar füzesi tankların imhası amacıyla üretilen güdümlü füze sınıfında bir silahtır. Bu füze ya da silahların ana görevi ağır zırhlı tank veya zırhlı savaş araçlarını vurmak ve yok etmektir.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

TUSAŞ R-300 Sivrisinek; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı doğrultusunda geliştirilen bir "Rotorlu İnsansız Hava Aracı"dır (R-İHA).

<span class="mw-page-title-main">Yönlendirilmiş enerji silahı</span> Makaleler

Yönlendirilmiş enerji silahı, lazer, mikrodalga ve parçacık ışınları da dahil olmak üzere son derece odaklanmış enerji ile hedefine zarar veren menzilli bir silahtır. Bu teknolojinin potansiyel uygulamaları personel, füze, araç ve optik cihazları hedefleyen silahları içerir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Aksungur</span> TUSAŞ Savunma tarafından seri üretimde olan MALE sınıfı insansız hava aracı

TUSAŞ Aksungur, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmekte olan bir insansız hava aracıdır. Uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları program için yeni geliştirilirken yeni İHA özellikle iç sistemler ve aviyonikler açısından Anka ailesiyle ortak özelliklere sahiptir. Ayrıca hizmet içi modelin mevcut yer kontrol istasyonu kullanılarak da uçurulabilecektir. Aksungur, TUSAŞ'ın bugüne kadar ürettiği en büyük insansız hava aracıdır. Uzun süreli gözetleme, istihbarat, deniz devriyesi görevleri veya Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mini Akıllı Mühimmat</span>

Mini Akıllı Mühimmat veya Mikro Akıllı Mühimmat (MAM), Türk savunma sanayii üreticisi ROKETSAN tarafından üretilen lazer güdümlü bir akıllı mühimmat ailesidir. MAM, insansız hava araçları (İHA), hafif saldırı uçakları ve düşük taşıma kapasiteli hava platformları için hava-kara görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. MAM serisi akıllı bombalar hem sabit hem de hareketli hedeflere yüksek hassasiyetle angaje olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">STM Kargu</span>

STM Kargu, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. (STM) tarafından üretilen Türkiye yapımı bir insansız hava muharebe aracıdır. Asimetrik savaş veya karşı isyan için tasarlanmış küçük, taşınabilir döner kanatlı bir kamikaze drone olup hem otonom hem de manuel modlarda tek bir personel tarafından taşınabilir. Kargu, gerçek zamanlı görüntü işleme yetenekleri ve platforma yerleştirilmiş makine öğrenme algoritmaları sayesinde statik veya hareketli hedeflere karşı etkili bir şekilde kullanılabilir.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

Aberporth Havalimanı ; Aberporth, Ceredigion, Galler'in güneybatısında yer almaktadır. Havaalanı iç hat uçuşları için Batı Galler Havalimanı olarak geliştirilmektedir. Aynı zamanda 'drone' olarak bilinen sivil ve askeri insansız hava araçlarının (İHA) konuşlandırılması için bir merkez olarak geliştirilmektedir. Havalimanı, 2008 yılında pist uzunluğunu 945 metreden 1.257 metreye uzatan büyük iyileştirilmelerden geçti.

T-107 MBRL,Türk yapımı bir topçu sistemidir.107 mm çapında çoklu fırlatma tüplerine sahiptir.Türk Silahlı Kuvvetleri"nin ihtiyaçlarına yönelik olarak ROKETSAN tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.

Asisguard Songar, Asisguard tarafından üretilen Türk yapımı bir insansız hava aracıdır. Araç, 2010'larda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiştir.