İçeriğe atla

ALGOL W

ALGOL W
ParadigmasıYordamsal, yapısal
İlk çıkışı1966 (58 yıl önce) (1966)
GeliştiriciNiklaus Wirth, Tony Hoare
EtkilendikleriALGOL 60
EtkiledikleriPascal, Modula-2

ALGOL W, Niklaus Wirth ve Tony Hoare tarafından ALGOL 60'ın ardılı olarak geliştirilmiş programlama dilidir. İlk uygulaması Stanford Üniversitesi'ndeki IBM/360 makineleri üzerinde gerçekleştirilmiştir.[1] ALGOL 60'tan farklı olarak string, bitstring ve karmaşık sayı türlerini içermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Stanford Computer Science Department Technical Report CS-TR-68-89". 13 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John McCarthy (bilgisayar bilimci)</span> Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci

John McCarthy, Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci. Yapay zekâ terimini ve Lisp programalama dilini icat edenlerden biri. Lisp programlama dilini geliştirdi. ALGOL dil yapısını önemli ölçüde etkiledi. Zaman paylaşımı yöntemini yaygınlaştırdı. Çöp toplama metodunu icat etti ve ilk yapay zekanın geliştirilmesinde büyük bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">ALGOL</span> programlama dil ailesi

ALGOL(; adı ALGOrithmic Language'in kısaltmasından gelmektedir), ilk olarak 1958 yılında geliştirilen bir zorunlu bilgisayar programlama dili ailesidir. ALGOL diğer birçok dili büyük ölçüde etkilemiş ve Association for Computing Machinery (ACM) tarafından otuz yıldan uzun bir süre ders kitaplarında ve akademik kaynaklarda kullanılan algoritma tanımlaması için standart yöntem olmuştur.

Algol şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Stanford Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir.

İnanç, en geniş tanımıyla bir kişinin belli bir iddiayı ya da varsayımı, sezgisel yol ile (hissetme) "doğru" ya da "yanlış" kabul ettiği psikolojik bir durumdur. İnanç merkezli bir beyne sahip birey için ampirik veya bilimsel ispatın bir önemi yoktur. İnancın tanımlanmasının bir başka yolu ise bunun gerçek olma olasılığına karşı pozitif yönde tutum gösteren bir tutumun zihinsel temsil olarak görülüyor olmasıdır. Antik Yunan düşüncesi bağlamında inanç kavramıyla ilgili olarak pistis ve doxa olmak üzere iki ilgili terim belirlenmiştir. Basitleştirilmiş olarak, pistisin "güven" ve "itimat", doxanın ise "görüş" ve "kabul" anlamlarına geldiği söylenebilir. İngilizcedeki "ortodoks" sözcüğünün kökeni doxaya dayanmaktadır. Jonathan Leicester, inancın gerçeği göstermek yerine eylemde bulunma amacına sahip olduğu görüşünü önermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Perseus (takımyıldız)</span>

Perseus veya Kahraman takımyıldızı, kuzey göksel yarımkürede, adını Yunan mitolojik kahramanı Perseus'tan alan bir takımyıldızdır. 2. yüzyıl gök bilimcisi Ptolemy tarafından listelenen 48 antik takımyıldızdan biridir ve Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından tanımlanan 88 modern takımyıldız arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift yıldız</span>

Çift yıldız, ortak kütle merkezinde yörünge yapan iki yıldızdan oluşan bir yıldız sistemidir. İki, üç, dört ya da daha çok yıldızlı sistemler çoklu yıldız sistemleri olarak adlandırılır. Bu sistemler, özellikle daha uzakken, çıplak göze tek bir ışık noktası olarak görünürler ve diğer yollarla çift olarak ortaya çıkarlar. Son iki yüzyıl boyunca yapılan araştırmalar sonucunda, evrende gözlemlediğimiz yıldızların yarısı ya da daha fazlasının, çoklu yıldız sistemlerinin parçası olduğunun farkına varıldı.

<span class="mw-page-title-main">Algol (yıldız)</span>

Algol, Kahraman takımyıldızında yaklaşık olarak 94 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve halk arasında Şeytan Yıldızı olarak bilinen parlak bir çoklu yıldız sistemidir. Keşfedilen ilk nova olmayan değişen yıldızlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi başıboş</span>

Mavi (gök) başıboşlar, açık veya küresel yıldız kümelerinde bulunan ve aynı aydınlatma gücüne sahip diğer küme yıldızlarından daha mavi ve sıcak olan anakol yıldızlarıdır. Ayrıca diğer anakol yıldızlarından iki veya üç kat fazla olan kütleleriyle Hertzsprung-Russell çizeneğinde diğer yıldızlardan ayrı bulunurlar.

Algol değişenleri veya Algol türü ikililer örten çift yıldızların ışık eğrisi biçimlerine göre yapılan sınıflamanın bir grubunu teşkil etmektedirler. Tutulmalar dışındaki ışık şiddetleri kabaca sabittir ve izlenen ufak değişimler basıklık ve yansıma etkilerinden kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak tutulma başlama ve bitiş zamanları, gözlenen ışık eğrileri üzerinden doğrudan hesaplanabilmektedir. Aralarında çok farklı minimum derinlikleri gösteren sistemler bulunmaktadır. Genelde minimum derinlikleri eşit değildir. Ancak minimum derinlikleri neredeyse birbirine eşit olan Algol türü sistemler de mevcuttur. Bazı örneklerinde ikinci minimum derinliği son derece sığdır veya hiç görünmez.

Simula, 1960'lı yıllarda Ole-Johan Dahl ve Kristen Nygaard tarafından Oslo'daki Norveç Bilgi İşlem Merkezi'nde geliştirilen Simula I ve Simula 67 adında iki programlama dilidir. Sözdizimsel olarak, ALGOL 60'ın oldukça sadık bir üst kümesidir.

ALGOL 60, ALGOL bilgisayar programlama dilleri ailesinin bir üyesidir. BCPL, B, Pascal, Simula, C ve diğer birçok programlama dilinin öncülüdür. ALGOL 58, kod bloklarını ve onları sınırlayan begin (başlangıç) ve end (bitiş) çiftlerini tanıttı. ALGOL 60, sözcüksel kapsamı ile iç içe geçen işlev tanımları uygulayan ilk dil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Mu Eridani</span>

Mu Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve güneşten yaklaşık olarak 520 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı B5 IV olan mavi altdev yıldızın görünen parlaklığı +4,00 kadirdir.

Teta<sup>1</sup> Orionis B

Teta1 Orionis B, Avcı takımyıldızı yönünde bulunan ve çoklu yıldız sisteminin birincil bileşeni olan B-tipi mavi bir anakol yıldızıdır. Orion Bulutsusu'nun kalbinde bulunan Trapezium açık yıldız kümesinin üyesidir ve bir Algol türü örten ikilidir.

Teta<sup>1</sup> Orionis A

Teta1 Orionis A, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 2.027 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve çoklu yıldız sisteminin birincil bileşeni olan B-tipi mavi bir anakol yıldızıdır. Orion Bulutsusu'nun kalbinde bulunan Trapezium açık yıldız kümesinin üyesidir ve bir Algol türü örten ikili değişenidir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Naur</span> Danimarkalı bilişim uzmanı

Peter Naur, Danimarkalı bilgisayar bilimi öncüsü ve Turing Ödülü sahibidir.

Euler, Niklaus Wirth ve Helmut Weber tarafından ALGOL 60'ın ardılı olarak geliştirilen programlama dilidir. Adını İsviçreli matematikçi Leonhard Euler'den almıştır. Dil reference, label, symbol, list ve procedure gibi veri tiplerini içermektedir.

ALGOL 68, çok daha geniş bir uygulama kapsamı ve daha titiz bir şekilde tanımlanmış sözdizimi ve anlambilim hedefiyle tasarlanmış, ALGOL 60 programlama dilinin halefi olarak tasarlanan programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Stanford-le-Hope</span>

Stanford-le-Hope, İngiltere'nin Essex ilçesinde bulunan bir kasaba ve İngiltere Kilisesi cemaatidir. Genellikle yerel olarak basitçe Stanford olarak bilinen kasaba, Thurrock'un üniter otoritesi içindedir ve 23,8 mil uzaklıktadır. km) Londra'daki Charing Cross'un doğusundadır.