İçeriğe atla

AKUT Arama Kurtarma Derneği

Koordinatlar: 41°04′02″N 28°59′56″E / 41.06722°K 28.99885°D / 41.06722; 28.99885
Kontrol Edilmiş
AKUT Arama Kurtarma Derneği
SloganGeleceğimizi birlikte kurtaralım
Kuruluş1996
TürSivil toplum örgütü
Yasal statüKamu yararına çalışan dernek
MerkezEsentepe, İstanbul
LiderZeynep Yosun Akverdi[1]
ÜyelikINSARAG, IRO
Resmî siteakut.org.tr

Arama Kurtarma Derneği (Kısa adı: AKUT); mağara, dağ gibi ulaşılması zor olabilecek yerlerde veya doğal afetlerde kaybolanların aranması ve bu koşullarda kaza geçirenlerin kurtarılması için etkinlik gösteren, Türkiye'nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum örgütü olan dernek.[2]

Derneğin bir dönem Onursal Başkanı, "Kar Leoparı" unvanı sahibi ve Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk olan Ali Nasuh Mahruki'dir. 29 Kasım 2016'da gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul'da Saydun Gökşin derneğin yönetim kurulu başkanı seçilmiştir. 5 Mayıs 2019'da gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul'da Recep Şalcı ikinci kez derneğin yönetim kurulu başkanı seçilmiştir. 2019 yılı Temmuz ayında Nasuh Mahruki Onursal başkanlık görevinden istifa etti.[3]

Tarihçe

Türkiye'de, özellikle dağcılık sporunda, kaza geçiren veya kaybolanların aranma ve kurtarılmaları konusunda uzmanlaşmış bir kurumun bulunmamasından kaynaklanan boşluğun doldurulması, derneğin kuruluş amacıdır.[2]

1994 yılında yaşanan bir dağ kazasının ardından, bir grup dağcının oluşturduğu bu topluluk, ilk kez 1995 yılı Aralık ayında Uludağ'daki Keşiştepe'de yapılan bir arama kurtarma operasyonunda "AKUT" adını kullanmıştır.[2]

1996 yılında resmen kurulan dernek, 1997 yılından itibaren deprem ve sel gibi diğer doğal afetlerde de arama kurtarma çalışmalarına katılmaya başlamıştır. Çeşitli operasyonlarla birlikte ekip içi eğitimler, organizasyon ve tanıtım çalışmaları, kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin geliştirilmesi ve sponsor araştırmalarının yürütüldüğü süreçte, 1998 yılında meydana gelen Adana-Ceyhan Depremi'nde gerçekleştirdiği enkaz arama-kurtarma çalışmalarının ardından AKUT'a, Bakanlar Kurulu tarafından 15 Ocak 1999 tarih ve 12304 sayılı karar ile "kamu yararına çalışan dernek" statüsü verilmiştir.[2][4]

Adana-Ceyhan Depremi'nde 90 gönüllüsüyle görev alan dernek; 1999 Gölcük Depremi'nde 150 gönüllüsü ile çalışmış, 1000'in üzerinde insanın çalışmasını organize etmiş, yurt içi ve yurt dışından gelen yardım malzemelerinin lojistik koordinasyonunda görev almıştır. Türkiye'nin AKUT ile tam anlamıyla tanışması da, Gölcük depremi sonrasında olmuştur.[2]

Türkiye'de 2000'in üzerinde gönüllü ile şu ana kadar 4500'ün üzerinde can kurtaran AKUT, 27 bölgede faaliyetlerini sürdürmektedir.[5]

Uluslararası durum

AKUT 1999 senesinde; Birleşmiş Milletler'in arama kurtarma organizasyonu olan INSARAG'a üye olmuş, 2011 yılında INSARAG gözetmenlerinin denetiminde İstanbul'da yapılan sınavı geçerek "Orta Ölçekli Arama Kurtarma Ekibi" unvanını almış ve Türkiye'de operasyonel sınıflandırmaya giren ilk üye olmuştur.[6] Ayrıca Uluslararası Kurtarma Köpekleri Organizasyonu (IRO) üyesidir.[7]

2018 Nisan ayında Bulgaristan'da tekrar INSARAG sınıflandırmasına giren AKUT Arama Kurtarma Derneği, 3 gün süren sınıflandırma tatbikatını başarıyla geçmiştir. Yeniden sınıflandırma 2023 yılında yapılacaktır.

Ayrıca Bulgaristan'da yapılan sınıflandırmada;[]

  • İlk defa bir Türk ekibi, Avrupa Birliği’nin ModEX kapsamındaki çok uluslu saha tatbikatına katıldı.
  • ModEX kapsamında ilk defa, AB dışındaki bir ülkeden, bir AB ülkesine operasyon düzenlendi.
  • İlk defa bir Türk ekibi, kentsel arama kurtarma (USAR) alanında, Avrupa Sivil Korunma Mekanizması'nın operasyonel partneri olarak gorevlendirildi.
  • İlk defa bir ModEX tatbikatı kapsamında düzenlenen INSARAG IER sınavina AB dışından bir ekip, AB içine intikal etti ve bu intikali karayolu ile yaptı. Bu, her iki açıdan da birer ilktir.
  • Bulgaristan’ın Montana bölgesinde gerçekleştirilen bu IER, ayni zamanda AKUT’un 22 yıllık tarihindeki en kapsamlı ve en yüksek katılımlı yurt dışı faaliyeti olarak kayıtlara geçti.

Dernek; yurt dışında Yunanistan, Tayvan, Hindistan, İran, Pakistan, Mozambik, Haiti, Japonya ve Nepal'deki afetlerde görev almıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Akut'ta Yönetim Kurulu Değişikliği Oldu". Turk-internet.com. 9 Ocak 2023. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2023. 
  2. ^ a b c d e "Tarihçe - AKUT Arama Kurtarma Derneği". AKUT Arama Kurtarma Derneği. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2020. 
  4. ^ Caymaz, Ebru; Erenel, Fahri; Gürer, Burak (2013). "Liderlik karizması, adanmışlık ve gruba aidiyetin gönüllü çalışma performansına etkileri: AKUT arama kurtarma derneği örneği". International Journal of Human Sciences, 1. ss. 129-147. ISSN 1303-5134. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2013. 
  5. ^ "Operasyonel Ekiplerimiz". 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  6. ^ "USAR Directory". INSARAG. 5 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2013.  (İngilizce)
  7. ^ "Mitglieder: IRO - Internationale Rettungshunde Organisation". IRO. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2013.  (Almanca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2005 Keşmir depremi</span>

Pakistan'da 8 Ekim 2005'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye saati ile 07.50'de oldu ve 1 dakika, 19 saniye sürdü. Ölü sayısı resmî kayıtlarda yaklaşık 75 bin kişi olarak belirtilmiştir. Ölenlerin 73.338'i Pakistan'da, 1.400 kadarı da Hindistan'da bulunmaktadır. Merkez üssünün İslamabad'ın 95 kilometre kuzeydoğusundaki Keşmir bölgesi olduğu bildirilmiştir. Deprem, Hindistan ve Afganistan'da da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği</span> sivil toplum kuruluşu

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği, yaklaşık bir yıl sürdürülen hazırlık çalışmalarının sonunda Eylül 2003 tarihinde Dernekler Masasına yapılan müracaatla AHDER yasal kuruluşunu tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Savunma Genel Müdürlüğü</span>

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, 28 Şubat 1958 tarihinde ve 7126 sayılı Kanunla İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Sivil Savunma Teşkilatı adıyla kuruldu. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Sivil Savunma hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesiyle görevliydi.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti</span> Sivil Toplum Örgütü

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) 1962 yılında kuruldu. Ancak 1980 yılında diğer derneklerle birlikte çalışmaları durduruldu. Kısa bir süre sonra derneğin çalışmalarına tekrar izin verildi. Türkiye kelimesinin dernek adlarında kullanımını sınırlayan kanun çerçevesinde Türkiye yerine Telsiz kelimesini alarak ismini Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti olarak değiştirdi. 2013 yılında ise İçişleri Bakanlığının izni ile Türkiye kelimesi tekrar isminde yer almaya başladı. Kısa adı IARU olan Uluslararası Amatör Radyo Birliği'nde Türkiye'yi temsil eden ilk ve tek sivil toplum örgütüdür. Genel Başkanı Aziz Şasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu</span>

Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu, 1992'de kuruldu. Avrupa Birliği dışı ülkelere yardım eden kuruluşun eyleme geçmesi Komisyon ve Bakanlar Konseyi'ne bağlı olarak yürütülür. ECHO, temel mal ve hizmetleri, ırk, renk, din, siyasal görüş farkı gözetmeden yardım eder. Destekçileri arasında Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. BM kuruluşları UNHCR, WFP, UNICEF, UNWRA'dır.

İskender Iğdır, Türk dağcı. AKUT Arama Kurtarma Derneği'nin kurucuları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arama-kurtarma</span> tehlike veya yakın tehlike altında olan kişileri arama ve onlara yardım sağlama

Arama-kurtarma, herhangi bir doğal ya da insan kaynaklı acil durum veya afet esnasında, acil yardıma ihtiyacı olan kimselerin yerini tespit etme, gerekirse ilk yardım uygulama ve daha kapsamlı yardım alabilecekleri güvenli bir yere nakletme faaliyetleri. Kısaltma olarak İngilizce "search and rescue" sözcüklerinden oluşturulan SAR kullanılır. Bazı arama-kurtarma ekipleri, kurtarma sonrası bakım ve barınma olanaklarının sağlanmasında da kazazedelere yardımcı olurlar. Arama-kurtarma faaliyetleri esnasında insanların ve özel eğitimli hayvanların yanı sıra, basit araç-gereçlerden özel donanımlı hava, kara ve deniz taşıtlarına kadar çok çeşitli ekipmanlardan istifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim 2011 Van depremi</span> Türkiyenin Van şehrinde gerçekleşmiş bir deprem

Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13.41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren bir depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6ML, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi</span> Türk kamu kurumu

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türkiye'de 2004 yılında kurulmuş bir arama-kurtarma örgütü.

Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu, üye ülkelerin resmî afet müdahale kurumları ile arama kurtarma çalışmalarında yer alan sivil toplum kuruluşları ağı. Grubun amacı; üyelerinin, ihtiyaç olan bölgelere hızla ulaşmalarını ve verimli bir çalışma gerçekleştirmeleri için gereken koordinasyonu sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Elazığ depremi</span> 24 Ocak 2020de Elazığda meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem

2020 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55'te Türkiye'nin Elazığ ilinde meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye kadar süren deprem. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,5 Mw, USGS ise 6,7 Mw olarak açıkladı.

Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK), Marmara depreminden sonra TSK tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar, KBRN ve büyük kazalar gibi doğal olan veya olmayan her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama ve kurtarma görevleri için Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulmuştur. İlk olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı olarak kurulan DAK Taburu daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Lojistik Komutanlığına bağlanmıştır.

Jandarma Komando Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı, çığ, deprem gibi doğal afetlerde arama-kurtarma faaliyetlerini yürütmek, kış turizm merkezlerinde emniyet ve asayişin sağlanması, olumsuz hava ve arazi koşullarında yaralıların tahliye edilmesi, doğa sporları yapılan ormanlık bölgelerde önleyici kolluk ve icra edilmesi maksadıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adil Aygül</span> Türk siyasetçisi ve iş adamı

Adil Aygül, Türk siyasetçi ve mimardır. Meliha-Recep Aygül çiftinin oğlu olarak Manisa'da doğmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Geçirdiği kalp krizi sonucu 4 Kasım 2017 ölmüştür. Kırtık Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Polis Arama Kurtarma (PAK), muhtemel afet dönemlerinde AFAD koordinesinde yapılacak olan arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak ve afetzede vatandaşlara destek vermek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı bir birim olarak kurulmuştur.

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türkleri'nin can ve mal kaybını korumak amacı ile faaliyetlerine başlamış olup, Ağustos 1964'te Türk Cemaat Meclisine bağlı olarak “Sivil Savunma Komitesi” kurulmuştur.