İçeriğe atla

AKS-74U

İki tane AKS-74U
AKS-74U kullanan Ukraynalı askerler

AKS-74U; AKS-74 piyade tüfeğinin namlu uzunluğunun azaltılmasıyla ortaya çıkan otomatik bir tüfektir.[1] Farkı, yakın mesafede hafif makineli silahlardan daha fazla güç elde etmesidir. Bununla birlikte menzili de UZI, MP5 vb. silahların üzerindedir.

Rusya Federasyonu ve özellikle Rus özel birlikleri Spetsnaz'lar tarafından tercih edilir. Halk arasında AKSU-74 vs. olarak da bilinir.

AKS-74U'nun ihtiyacını karşılar: mühimmat, şarjör, yedek şarjör, harbi, temizleme takımı.

Söküm sırası

Şarjör çıkartılıp atım yatağı boşaltıldıktan sonra: (bakım yapılacaksa) alevgizleyen, üst kapak (açılır), yerine getiren yay, gaz pistonu, kama, gaz borusu, el kundağı.

Kaynakça

  1. ^ Sergey, Yuferev (20 Eylül 2018). "AKS-74U". Top War. 17 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AK-74</span>

AK-74, Sovyet yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1974 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmış olup AKM tüfeğinin modernize edilmiş sürümüdür ve daha küçük 5,45×39mm mühimmata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Airsoft</span>

Airsoft oyuncağı, Airsoft oyununda kullanılan gerçeğine oldukça benzeyen tüfek, tabanca vb. silahların genel adıdır. Airsoft oyunu, bir askeri simülasyon oyunudur. Oyuncaklar, mühimmat olarak 6 mm'lik, biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanır. Plastik boncuklar, silahın içindeki piston ile ürettiği sıkıştırılmış havayı ya da 340 gramlık CO2 tüpleri kullanır. Airsoft oyuncakları kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanmaz. Gerçek mühimmat kullanmak için modifiye edilemez. Herhangi bir insanı mühimmatı ile ağır bir şekilde yaralayamaz veya öldüremez. Fakat eğer insan gözüne yüksek güçlü bir oyuncakla ile direkt bir atış yapılırsa, kılcal damarların çatlamasına, doku hasarına veya gözde geçici ya da bazen kalıcı görme bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten airsoft oyuncakları kullanılırken daima korunma gözlüğü takılması ve herhangi bir canlının gözüne ateş edip sağlığının tehlikeye atılmaması gerekmektedir. Airsoft oyuncakları, tüfek, tabanca, makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği vb. silahların kopyası olarak bulunabilir.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">AK-107</span>

AK-107, Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmıştır. Bu silah diğer Kalaşnikov'ların aksine bir tepme önleyicisine sahiptir ve atış hızı daha yüksektir. Bu tepme önleyicinin adı BARS sistemidir. Bu sistemde kovan geri giderken, bir metal parçasıda ileri giderek silahı dengeleyerek sarsılmadan otomatik atış yapabilmektedir. Bu silah da AK-74 M, AK-101 ve AK-103'ler gibi modifiye edilebilir.

AEK-971 SSCB yapımı bir tür piyade tüfeğidır. 1970'li yılların başlarında Kovrov Machinebuilding Plant bünyesinde Sergey I. Koksharov tarafından tasarlanmıştır. AEK-971 5.45x39mm M74 çapında mermi ile çalışır. Bu silahta aynen AK-74 modelinde de kullanılan 30 mermi kapasiteli şarjör kullanılır. Seriye ait diğer iki silahta—AEK-972 ve AEK-973 bu iki silah kabzalarının farklı açılarda olmasından dolayı kolaylıkla ayırt edilebilir— 5.56x45mm ve 7.62x39mm çaplarında olup AK-101 ve AKM/AK-103lere ait 30 mermilik şarjörler ile kullanılabilir. Yeni üretilen AEK-973 ayrıyeten darbeli atış(3er mermilik seri atış) yapabilmektedir. AEK-973S adı altında geliştirilen modelde ise güvenliği geliştirilen tetik mekanizması ile daha hafif dipçik kullanılmıştır. Dipçik kapalı durumda iken bile silahın omuza temasında tam oturmasını sağlayan şekil verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Kalaşnikov silahları</span>

Kalaşnikov silahları, Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından tasarlanan ateşli silahlardır. Bu silahlar, Izhmash firması tarafından üretilirler. Kalaşnikov silahları, üç seriye ayrılır: AK, RPK, PK. Fakat Türkiye'de "Kalaşnikov" dendiğinde akla, AK serisinin ilk tüfeği olan AK-47 gelmektedir. PK serisine Biksi, AK serisine ise Keleş denir.

<span class="mw-page-title-main">FN F2000</span> Belçika menşei taaruz tüfeği

FN F2000, FN Herstal tarafından Belçika'da üretilen bir saldırı silahıdır. Hâlen Belçika Özel Kuvvetleri yanında, Şili, Hindistan, Pakistan, Hırvatistan, Peru ve Polonya özel kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Slovenya Ordusunun standart tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">AK-12</span> Saldırı tüfeği

AK-12, AK-74M'nin gelecek zamanda Rus Silahlı Kuvvetleri'nde yerini alması için tasarlanmış, genel amaçlı standart piyade silahı olacak şekilde dizayn edilmiş bir saldırı tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M92</span>

Zastava M92 Sırbistan, Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen bir kısa tüfek çeşididir. M92, Zastava M85 karabinasından geliştirilmiş olup namlu çapı dışında neredeyse tümüyle aynı özelliktedir. M92 gerçekte, Sovyet saldırı tüfeği AKM’ nin değiştirilmiş bir kopyası olan Zastava M70’ in kısaltılmış sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma Servisi (Bulgaristan)</span>

Ulusal Jandarma Servisi, Bulgaristan kolluk kuvvetlerine bağlı jandarma gücü.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

<span class="mw-page-title-main">AK-104</span>

AK-104, AK-103'ün bir karabina varyasyonudur. 7.62x39mm mühimmatla ateşlenmek üzere üretilmiş olup, bu nedenle herhangi bir standart 7.62x39 AK modeli şarjörü kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">AK-105</span>

AK-105, AK-74M tüfeğinin kısaltılmış karabina versiyonudur. AK-74M tüfeği de, orijinal AK-47 tasarımından ve onun halefi AK-74'ten türetilmiştir. AK-105, 5.45×39mm ateşleme haznesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">AM-17 (ateşli silah)</span>

AM-17, ilk olarak Russian Army Expo 2017'de tanıtılan, standard 5,45×39mm 7N10 mermi kullanan saldırı tüfeğidir. 2010 yılı sonu, Kalaşnikov şirketi Sovyet silah tasarımcısı Yevgeny Dragunov tarafından MA Kompakt Tüfek temel alınarak geliştirildi ve üretildi. Silah yakın menzilli olup, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı, Rusya Ulusal Muhafızları ve Rusya Kara Kuvvetleri personeli tarafından AKS-74U'nun yerine kullanılmıştır.