Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.
PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.
Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.
AO-38 AK türevlerinden olup 5.45x39mm çapında bir taarruz tüfeğidir. Peter Andreevich Tkachev tarafından geliştirilen bu silah diğer Kalaşnikov'ların aksine bir tepme önleyicisine sahiptir ve atış hızı daha yüksektir. Bu tepme önleyicinin adı BARS(Balanced Automatic Recoil System) sistemidir. Bu sistemde kovan geri giderken, bir metal parçasıda ileri giderek silahı dengeleyerek sarsılmadan otomatik atış yapabilmektedir. Bu silahta AK-107 ve AEK-971'ler gibi modifiye edilebilir.
AEK-971 SSCB yapımı bir tür piyade tüfeğidır. 1970'li yılların başlarında Kovrov Machinebuilding Plant bünyesinde Sergey I. Koksharov tarafından tasarlanmıştır. AEK-971 5.45x39mm M74 çapında mermi ile çalışır. Bu silahta aynen AK-74 modelinde de kullanılan 30 mermi kapasiteli şarjör kullanılır. Seriye ait diğer iki silahta—AEK-972 ve AEK-973 bu iki silah kabzalarının farklı açılarda olmasından dolayı kolaylıkla ayırt edilebilir— 5.56x45mm ve 7.62x39mm çaplarında olup AK-101 ve AKM/AK-103lere ait 30 mermilik şarjörler ile kullanılabilir. Yeni üretilen AEK-973 ayrıyeten darbeli atış(3er mermilik seri atış) yapabilmektedir. AEK-973S adı altında geliştirilen modelde ise güvenliği geliştirilen tetik mekanizması ile daha hafif dipçik kullanılmıştır. Dipçik kapalı durumda iken bile silahın omuza temasında tam oturmasını sağlayan şekil verilmiştir.
AKM, 7.62 mm çapında mermi kullanan Mihail Kalaşnikov tasarımı, AK-47'nin 1959'da modernize edilmesiyle tasarlanmıştır. Kızıl Ordu, 1961'de bu silahla tanışmıştır, AK-47 türevlerinin en yaygın olanıdır ve Varşova Paktı ile Afrika ve Asya'da yaygın olarak kullanılmış ve Sovyet KBP Tula ile Izhmash firmaları tarafından üretilmiştir.

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

Kalaşnikov Grubu veya eski adıyla İjevsk Makine İmalat Fabrikası ), Rusya merkezli bir savunma şirketi grubudur. Şirket, Çar I. Aleksandr tarafından 10 Haziran 1807 tarihinde silah üretilmesi amacıyla kurulmuş olup piyade tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri, makineli tüfekler, pompalı tüfekler ile güdümlü topçu mermileri, uzaktan kumandalı silah istasyonları, insansız hava araçları ve askerî robotlar gibi çok çeşitli diğer hassas silahlar dahil olmak üzere çok çeşitli sivil ve askeri silahlar tasarlamakta ve üretmektedir. Şirketin merkezi Udmurtya'nın başkenti İjevsk'te yer almaktadır.

Kalaşnikov silahları, Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından tasarlanan ateşli silahlardır. Bu silahlar, Izhmash firması tarafından üretilirler. Kalaşnikov silahları, üç seriye ayrılır: AK, RPK, PK. Fakat Türkiye'de "Kalaşnikov" dendiğinde akla, AK serisinin ilk tüfeği olan AK-47 gelmektedir. PK serisine Biksi, AK serisine ise Keleş denir.

Zastava M92 Sırbistan, Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen bir kısa tüfek çeşididir. M92, Zastava M85 karabinasından geliştirilmiş olup namlu çapı dışında neredeyse tümüyle aynı özelliktedir. M92 gerçekte, Sovyet saldırı tüfeği AKM’ nin değiştirilmiş bir kopyası olan Zastava M70’ in kısaltılmış sürümüdür.

Seri ateşli top veya hızlı ateşli top, birçok özelliği bir arada barındırarak hızlı biçimde birçok mermiyi ateşleyebilen bir top veya obüs türüdür. Seri ateşli toplar 1880 ve 1890'larda dünya çapında yaygınlaştı ve hem kara hem de deniz savaşları üzerinde belirgin bir etkiye sebep oldu.
AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.